Vívás: tőrben a 14 éves Szemes Gergő lett a juniorbajnok

Vágólapra másolva!
2017.12.11. 12:27
Címkék
Magas színvonalon, sok indulóval rendezték meg a vívók országos juniorbajnokságát a budapesti Gerevich-sportcsarnokban. A hétvége legnagyobb meglepetését 14 éves Szemes Gergő (FTC) szolgáltatta, a fiú tőr egyéniben szerzett aranyérmével. A csapatversenyen öt különböző egyesület végzett az első helyen, ami jól jelzi a hazai utánpótlás erejét.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A hét végén kifejezetten sok indulóval rendezték meg a junior vívók országos bajnokságát Budapesten, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Kivéve a fiú kardozókét, akik a viadallal párhuzamosan németországi edzőtáborban, majd világkupaversenyen vettek részt.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A hét végén kifejezetten sok indulóval rendezték meg a junior vívók országos bajnokságát Budapesten, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Kivéve a fiú kardozókét, akik a viadallal párhuzamosan németországi edzőtáborban, majd világkupaversenyen vettek részt.

A kadétkorú juniorbajnok, Szemes Gergő és mestere, Szabó István Forrás: Magyar Vívó Szövetség
A kadétkorú juniorbajnok, Szemes Gergő és mestere, Szabó István Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A serdülőkorú juniorbajnok Szemes Gergő és mestere, Szabó István

Fiúpárbajtőrben nevezett a legtöbb versenyző, 134-en indultak egyéniben. A viadal végén a Vasas 18 éves vívója, Koch Máté örülhetett, aki egész nap remekelt, a döntőt pedig kifejezetten magabiztosan, 15–9-re nyerte a BVSC-s Debnár Gergellyel szemben. A zuglói párbajtőröző csapatban vigasztalódhatott, ugyanis Andrásfi Tibor, Bánsági Barnabás és Osman-Touson Marián társaságában éppen a Vasast győzte le a fináléban.

A fiútőrözők versenyén nem mindennapi esemény történt: az FTC még csak serdülőkorú, 14 éves versenyzője, Szemes Gergő parádésan szerepelt, a nála öt évvel idősebbek között nyert bajnokságot. A döntőben sem remegett meg a keze, 15–8-ra győzött a hazai ranglistavezető, Frűhauf Benjámin (Törekvés) ellen. Csapatban sem ért fel az aranyra a Törekvés SE, abban az UTE tőrözői akadályozták meg, a Bernát Máté, Mendrey Tamás, Mészáros Tamás, Nedeljkovic Mateja összeállítású együttes 45–40-re nyerte az aranycsatát.

A leány-párbajtőrözők viadala azért is volt különösen érdekes, mert a két héttel korábbi felnőtt országos bajnokságon négy utánpótláskorú versenyző vívta az elődöntőt. Ezúttal kizárólag a nagyok között ezüstérmes Kardos Edina jutott el a végjátékig, olyannyira, hogy a Vasas 17 éves párbajtőrözője ezúttal győzni tudott. A fináléban a debreceni Fekete Laurát múlta felül simán, 15–5-re. Csapatban a békéscsabai Alföldi Vívó Akadémia ért fel a csúcsra, a Csiaki Dorottya, Dékány Kinga, Kazár Nóra, Petri Renáta alkotta együttes a budapesti FLESS SE csapata ellen győzött.

Pusztai Liza az utóbbi két hétben két magyar bajnoki címet szerzett Forrás: Magyar Vívó Szövestég
Pusztai Liza az utóbbi két hétben két magyar bajnoki címet szerzett Forrás: Magyar Vívó Szövestég

Pusztai Liza az utóbbi két hétben két bajnoki címet szerzett  •  Fotók: Magyar Vívó Szövetség

Leánytőrben hiába szerepelt a mezőnyben az aktuális felnőtt magyar bajnok, Pásztor Flóra (Törekvés), a versenyt a Honvéd vívója, Kondricz Kata nyerte. A fináléban a 19 éves párbajtőröző Hajas Nórát (Törekvés) győzte le nagyon szoros asszóban (15–13). Csapatban a sok döntő után győzni tudott a Törekvés SE: Hajas Nóra, Kalocsai Virág, Nekifor Erika és Pásztor Flóra az MTK együttesét verte meg az aranyéremért.

Női kardban, ahogyan azt újabban megszokhattuk, érvényesült a papírforma. A BVSC-s Pusztai Liza a felnőttek után a juniorok mezőnyében is győzni tudott. A 16 esztendős, még mindig csak kadétkorú, de már felnőtt EB-bronzérmes kardvívó a klubtársát, Nagy Valentinát múlt a felül a döntőben, 15–12-re. A házidöntő után csapatban meglepetésre nem a zuglóiak örülhettek a végén, az első kiemeltet a Vasas együttese viccelte meg Báthory Kata, Fenyősi Zita, Kelcsényi Mirabella, Kornéth Emese összeállításban.

ORSZÁGOS JUNIORBAJNOKSÁG, GEREVICH ALADÁR NEMZETI SPORTCSARNOK
Fiúpárbajtőr. Egyéni. 1. Koch Máté (Vasas), 2. Debnár Gergely (BVSC), 3. Sárvári Merse (Vasas) és Farkas Csaba (Balaton). Csapat. 1. BVSC (Andrásfi Tibor, Bánsági Barnabás, Debnár Gergely, Osman-Touson Maruán), 2. Vasas, 3. Balaton
Fiútőr. Egyéni. 1. Szemes Gergő (FTC), 2. Frűhauf Benjámin (Törekvés), 3. Bellovicz Gábor (Honvéd) és Korom Erik (Törekvés). Csapat. 1. UTE (Bernát Máté, Mendrey Tamás, Mészáros Tamás, Nedeljkovic Mateja), 2. Törekvés, 3. Honvéd
Leánypárbajtőr. Egyéni. 1. Kardos Edina (Vasas), 2. Fekete Laura (Debrecen), 3. Ladányi Nelli (Szolnok) és Petri Renáta (AVA). Csapat. 1. AVA Békéscsaba (Csiaki Dorottya, Dékány Kinga, Kazár Dóra, Petri Renáta), 2. Fless, 3. Honvéd
Leánytőr. Egyéni. 1. Kondricz Kata (Honvéd), 2. Hajas Nóra (Törekvés), 3. Pásztor Flóra (Törekvés) és Pöltz Anna (MTK). Csapat. 1. Törekvés (Hajas Nóra, Kalocsai Virág, Nekifor Erika, Pásztor Flóra), 2. MTK, 3. Honvéd.
Leánykard. Egyéni. 1. Pusztai Liza (BVSC-Zugló), 2. Nagy Valentina (BVSC-Zugló), 3. Koós Gréta (Kárpáti) és Kelecsényi Mirabella (Vasas). Csapat. 1. Vasas (Báthory Kata, Fenyősi Zita, Kelecsényi Mirabella, Kornéth Emese), 2. BVSC-Zugló, 3. UTE

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik