Vívás: ritka bravúrt hajtott végre a junior fiú párbajtőr-válogatott

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.10. 15:27
Címkék
A szocsi Európa-bajnokság után a veronai világbajnokságról is aranyéremmel tért haza az Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású junior párbajtőrcsapat. A fiúk beszéltek a rég nem látott sikerről, az olaszok elleni visszavágásról és a különleges csapategységről is.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Még a magyar vívósport eredményességét tekintve is ritka az ahhoz hasonló bravúr, mint amelyet a junior fiú párbajtőr-válogatott tagjai vittek véghez. Az Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású csapat márciusban győzött a szocsi utánpótlás Európa-bajnokságon, a múlt héten pedigmegnyerte Veronában a korosztályos világbajnokságot is. Néhány nappal a duplázást jelentő vb után a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban beszélgettünk a főszereplőkkel.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Még a magyar vívósport eredményességét tekintve is ritka az ahhoz hasonló bravúr, mint amelyet a junior fiú párbajtőr-válogatott tagjai vittek véghez. Az Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású csapat márciusban győzött a szocsi utánpótlás Európa-bajnokságon, a múlt héten pedigmegnyerte Veronában a korosztályos világbajnokságot is. Néhány nappal a duplázást jelentő vb után a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban beszélgettünk a főszereplőkkel.

Debnár Gergely
Debnár Gergely

Debnár Gergely

„Természetesen az aranyérem volt a célunk" – kezdi Debnár Gergely, a Budapesti Honvéd 19 éves versenyzője. – „Be akartuk bizonyítani, hogy igenis, mi vagyunk a legjobbak. Az évközi világkupákon csapatban általában csak az ezüstérem jutott nekünk. Örülök, hogy éppen a két legfontosabb eseményen léptünk eggyel feljebb.”

A párbajtőrcsapat az Európa-bajnokság döntőjében az olaszokat, a világbajnoki fináléban pedig a franciákat múlta felül. Előbbi különösen nagy fegyvertény, főleg, hogy évközben negatív volt a mieink mérlege az itáliaiak ellen.

„Valóban, a legjobbkor vágtunk vissza nekik" – mondta a Vasas 18 éves versenyzője, Koch Máté. – „Az Eb előtt még a szezon elején, a rigai világkupaversenyen győztük le őket utoljára. Félelmetesen erős a csapatuk, de Szocsiban szerintem nagyon taktikusan és jól versenyeztünk, ennek meg is lett az eredménye.”

Koch Máté
Koch Máté

Koch Máté

Persze a franciák elleni vb-döntő sem volt könnyű, de azért még is jobb volt, mintha a hazai környezetben szereplő olaszokkal kellett volna vívni.

„Minket is meglepett, hogy a franciák jutottak a döntőbe arról az ágról" – folytatta a világbajnokságon egyéniben bronzérmes Koch. – „Ugyanakkor egyáltalán nem bántam, mivel nem nagyon szeretek olaszok ellen vívni. Természetesen a franciák ellen sem volt egyszerű, de nem is az ellenfél számít, a legfontosabb, hogy az Európa-bajnokság után a vébét is megnyertük.”

Voltak ugyan nagyon sikeres fiú párbajtőrcsapatok az utóbbi években is a magyar vívósportban, de csak nagyon keveseknek sikerült a duplázás, azaz Eb- és vb-siker egy évben.

Nagy Dávid
Nagy Dávid

Nagy Dávid

„Nagyon szép sormintát sikerült folytatnunk az idén, hiszen kétezer-tízben és kétezer-tizennégyben történt a miénkhez hasonló bravúr” – mondta a Vasas 18 éves versenyzője, Nagy Dávid. – „Egyrészt büszkék vagyunk rá, hogy sikerült megőriznünk ezt a sorozatot, másrészt az is nagyon jó érzéssel tölt el bennünket, hogy ugyanazon évben két aranyérmet szereztünk világversenyen.”

Az Európa-bajnokságon egyéniben ezüstérmet is nyerő Nagy Dávidre nehezedett talán a legnagyobb nyomás, hiszen az összesmérkőzésen ő volt a csapat befejező embere. De vajon hogyan birkózott meg ezzel a feladattal?

„Meglehetősen nagy teher van ilyenkor az emberen. Nincs már lehetőség a javításra, és azért egy Európa-bajnoki vagy világbajnoki döntőben soha nem egyszerű. Próbáltam nyugodt maradni, és persze az is sokat segített, hogy előnyben állhattam pástra mindkét fináléban, így szerencsére sikerült is befejeznem.”

MAT_0453
MAT_0453

Andrásfi Tibor

A nagy menetelésben kulcsszerepet játszott a csapategység, amely a legnehezebb pillanatokban is kihúzta az együttest a bajból.

„Úgy gondolom, a mienk nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is az egyik legegységesebb együttes – mondta Andrásfi Tibor. – Mind a vívóteremben, mind a magánéletben remekül kijövünk egymással. Az edzőtáborok, utazások rendszeresen vidám hangulatban telnek, nem is kívánhatnánk jobb csapatot szerintem.”

És hogy volt-e már ünneplés?

„Az Európa-bajnokság után ünnepeltünk, de akkor már inkább a vébére felkészülésen volt a hangsúly – árulta el a BVSC-ben vívó Andrásfi. – A veronai sikert pedig még nem tudtuk megünnepelni, ezt jövő héten tesszük meg, ha minden igaz.”

Fotók: Steirer Máté

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik