Vívás: két fegyvernemmel rajtol Szocsiban a korosztályos Eb

Vágólapra másolva!
2018.03.01. 15:02
Címkék
Pénteken kezdődik Szocsiban a kadét és junior vívó Európa-bajnokság. A kontinensviadalon tavaly nyolc érmet, köztük három aranyat szerzett a magyar válogatott, amely hasonló reményekkel utazott el az oroszországi Eb-re is. Az első napon, pénteken a kadét leány-párbajtőrözőké és a fiúkardozóké lesz a főszerep.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Februárban még javában zajlottak a junior-világkupaversenyek és a kadét európai körverseny viadalai, a március viszont már a korosztályos Európa-bajnoksággal kezdődik Szocsiban. Fegyvernemenként a négy-négy legjobb versenyző indulhat, akik az utóbbi évek hagyományait tekintve egyértelműen érmekért szállnak harcba Oroszoroszágban.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Februárban még javában zajlottak a junior-világkupaversenyek és a kadét európai körverseny viadalai, a március viszont már a korosztályos Európa-bajnoksággal kezdődik Szocsiban. Fegyvernemenként a négy-négy legjobb versenyző indulhat, akik az utóbbi évek hagyományait tekintve egyértelműen érmekért szállnak harcba Oroszoroszágban.

De mi is történt a tavalyi kontinensviadalon?

A magyar küldöttség nyolc érmet, köztük három aranyat szerzett. A kardvívó Pusztai Liza a fiatalabbak között lett első egyéniben, a kadétkorú leány párbajtőrözők és fiú kardozók pedig csapatban győztek. Ezüstérmet nyert a kadét leánykardcsapat és Muhari Eszter a fiatalabb párbajtőrözők egyéni számában, míg harmadikként zárt Pusztai Liza junior egyéniben, Milassin Mór a kadétkardozók viadalán, illetve a junior fiú-párbajtőrcsapat.

A magyar Eb-csapat Forrás: hunfencing.hu
A magyar Eb-csapat Forrás: hunfencing.hu

A magyar Eb-csapat  •  Forrás: hunfencing.hu

Az említett fiatalok valamennyien a 2018-as Eb-csapatban is helyet kaptak, ami bizakodásra ad okot. A világkupaszezon eddigi eredményeiről nem is beszélve: az utánpótláskorú versenyzők hétről hétre szállították az érmeket a nemzetközi viadalokról.

Szokás szerint a kadétok versenyszámaival kezdődik a kontinensbajnokság, és a magyar szereplők közül sokan az első világversenyükre készülnek. A fiú párbajtőrözők mezőnyében a Vasas vívója, Nagy Marcell lesz a legmagasabban rangsorolt versenyző, nem is csoda, hiszen a budapesti és klagenfurti ek-versenyen is érmet nyert. Rajta kívül még Keszthelyi Zsombor és Kovács Dániel kapott helyet a mezőnyben. Viszont rossz hír is érkezett, nem sokkal a rajt előtt: a BVSC-s Osman-Touson Maruan bokatörést szenvedett. A helyetteséről a Boczkó Gábor irányította csapatvezetés dönt.

A leány párbajtőrözők címvédőként utaztak a Fekete-tenger partján fekvő városba. A Muhari Eszter, Dékány Kinga, Büki Lili, Kolczonay Borbála összeállítású csapat a mostani évadban is kitűnően teljesít: valamennyi, európai körversenyállomásról éremmel tért haza, sőt Dékány Zrenjaninban, Büki pedig Pozsonyban az első helyen végzett.

A fiú tőrözőknek a tavalyi világversenyeken kevésbé jött ki a lépés, ugyanakkor utalnak rá jelek, hogy az idén változhat a helyzet. Az FTC serdülőkorú versenyzője, Szemes Gergő parádésan teljesít egész évben, a hazai és nemzetközi viadalokon egyaránt bizonyította, hogy képes komoly bravúrokra. Mellette Mihályi Andor, Horváth Soma és Tóth Gergely alkotja a csapatot.

A leányok kevésbé voltak sikeresek év közben, a nemzetközi viadalokon nemigen értek az élmezőnybe, de természetesen az év legfontosabb versenyei még csak most következnek. A válogatott Zsoldosi Karolina, Nekifor Erika, Kalocsai Virág, Fekete Hanga összeállításban szerepel Szocsiban.

A leány párbajtőrözőkhöz hasonlóan a fiú kardcsapat is címvédőként vág az Eb-nek. Igaz, a korosztályból kiöregedett Milassin Mór, a sikerek a 2017/18-as évadban sem maradtak el. Rabb Krisztián három Ek-állomáson is dobogós lett, Eislingenben aranyérmet szerzett. Mellette Kaiser Balázs, Urbán Tamás és Baaken Mátyás küzdhet az újabb sikerekért.

A magyar csapat legjobb esélyei talán a leánykardozók viadalán vannak. A BVSC-s Pusztai Liza az elmúlt években nyújtott teljesítményének köszönhetően címvédőként szerepel és az Európa-bajnokság első számú favoritjának számít. Ha felnőnek mellé a nemzetközi porondon is egyre jobb eredményeket szállító társak (Nagy Valentina, Szűcs Luca, Battai Sugár Katinka), csapatban is szép reményeink lehetnek.

A juniorok természetesen már lényegesen nagyobb nemzetközi rutinnal készülhetnek a Eb-re. A fiú párbajtőrözők pedig kitűnő eredményekkel hangoltak az év legfontosabb eseményeire. A világkupában öt versenyző is dobogóra állhatott, közülük viszont csak négyen szerepelhetnek Szocsiban, végül Andrásfi Tibor, Debnár Gergely, Koch Máté és Nagy Dávid alkotja a válogatottat. A sorozatos sikerek után egyértelműen éremért utazik a csapat a kontinensbajnokságra, abban bízva, hogy a mostani évadban először felülmúlhatja a nagy rivális olaszokat.

A leányok között is születtek dobogós helyezések, bár kétségtelen, eredményességük elmaradt a fiúkétól. Ettől függetlenül az éremesély a Borsody Emma, Dékány Kinga, Nagy Kinga, Petri Renáta összeállítású együttesnek is adott, hiszen a világkupában már elértek hasonló bravúrt.

Pusztai Liza a kadétok és a juniorok között is éremesélyes Szocsiban
Pusztai Liza a kadétok és a juniorok között is éremesélyes Szocsiban

Pusztai Liza a kadétok és a juniorok között is éremesélyes Szocsiban

A tőrözők között ellenben a leányoktól várható a jobb eredmény. Pláne, ha a legutóbbi világkupaviadal sikerességét nézzük, hiszen Mödlingben Pásztor Flóra ezüst-, a csapat (Kondricz Kata, Hajas Nóra, Kókai Csilla) pedig aranyérmet szerzett. A fiú tőrözőket Frűhauf Benjámin, Bellovicz Gábor, Kiss Dániel és Mészáros Tamás képviseli Szocsibna, és ők is jól hangoltak, hiszen negyedikek lett csapatban az utolsó vk-versenyen.

A leány kardozók csakúgy, mint a kadét korosztályban jó esélyekkel várhatják a megméretést. Pusztai Liza a tavalyi bronzérme után ismét dobogós helyekért szállhat harcba, míg Nagy Valentinával, Kelecsényi Mirabellával és Kern Biankával kiegészülve a csapatversenyben is esélyes lehet. A fiúk közül Nagy Martin zárta a legjobb világkupaszezont, Franciaországban a harmadik lett, ami jó előjel az Eb előtt. Mellette a kadét Eb-bronzérmes Milassin Mór, a kadétkorú Rabb Krisztián és Szlama Vilmos került a csapatba.

A kontinensviadal pénteken a kadét leány párbajtőrözők és a fiú kardozók egyéni versenyszámával kezdődik.

A korosztályos Európa-bajnokság programja
Március 2., péntek:
kadét leány párbajtőr egyéni, kadét fiú kard egyéni
Március 3., szombat: kadét fiú párbajtőr egyéni, kadét leány tőr egyéni
Március 4., vasárnap: kadét fiú tőr egyéni, kadét leány kard egyéni
Március 5., hétfő: kadét leány párbajtőrcsapat, kadét leány tőrcsapat, kadét fiú kardcsapat
Március 6., kedd: kadét fiú párbajtőrcsapat, kadét fiú tőrcsapat, kadét leánykardcsapat
Március 7., szerda: junior leány párbajtőr egyéni, junior fiú kard egyéni
Március 8., csütörtök: junior fiú párbajtőr egyéni, junior leány tőr egyéni
Március 9., péntek: junior fiú tőr egyéni, junior leány kard egyéni
Március 10., szombat: junior leány párbajtőrcsapat, junior leány tőrcsapat, junior fiú kardcsapat
Március 11., vasárnap: junior fiú párbajtőrcsapat, junior fiú tőrcsapat, junior leány kardcsapat
A korosztályos Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatott tagjai
Kadétok
Fiúk
Párbajtőr:
Nagy Marcell (Vasas), Keszthelyi Zsombor (AVA Békéscsaba), Kovács Dániel (Tapolca), a csapat negyedik tagját még nem jelölték ki. Tőr: Szemes Gergő (FTC), Mihályi Andor (Törekvés), Horváth Soma (Gyula), Tóth Gergely (Törekvés). Kard: Rabb Krisztián (Vasas), Kaiser Balázs (UTE), Urbán Tamás (BVSC), Baaken Mátyás (KVSE)
Leányok
Párbajtőr:
Muhari Eszter (Honvéd), Dékány Kinga (AVA), Büki Lili (OMS Tata), Kolczonay Borbála (Fless). Tőr: Zsoldosi Karolina (FTC), Nekifor Erika (Törekvés), Kalocsai Virág (Törekvés), Fekete Hanga (FTC). Kard: Pusztai Liza (BVSC), Nagy Valentina (BVSC), Szűcs Luca (BVSC), Battai Sugár Katinka (TFSE)
Juniorok
Fiúk
Párbajtőr:
Andrásfi Tibor (BVSC), Nagy Dávid (Vasas), Koch Máté (Vasas), Debnár Gergely (Honvéd). Tőr: Frűhauf Benjámin (Törekvés), Bellovicz Gábor (Honvéd), Kiss Dániel (Honvéd), Mészáros Tamás (UTE). Kard: Nagy Martin (BVSC), Rabb Krisztián (Vasas), Milassin Mór (Nagykanizsa), Szlama Vilmos (Szigetszentmiklós)
Leányok
Párbajtőr:
Borsody Emma (BVSC), Dékány Kinga (AVA), Nagy Kinga (Diósgyőr), Petri Renáta (AVA). Tőr: Pásztor Flóra (Törekvés), Kondricz Kata (Honvéd), Hajas Nóra (Törekvés), Kókai Csilla (MTK). Kard: Pusztai Liza (BVSC), Nagy Valentina (BVSC), Kelecsényi Mirabella (Vasas), Kern Bianka (KVSE)

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik