Vívás, kadét Eb: a leány kardcsapat szerezte a nyolcadik magyar érmet

Vágólapra másolva!
2018.03.06. 19:41
Címkék
Újabb érmet szerzett a magyar válogatott a Szocsiban zajló kadét vívó Európa-bajnokságon. A leány kardozók ezüstérmet szereztek, a fiú tőrözők negyedikek, a párbajtőrözők ötödikek lettek. Összességében nagyszerűen szerepeltek a fiatalok, de lehet kis hiányérzetünk, mert a teljesítményük alapján még szebb eredményeket hozhatott volna a kadétverseny utolsó napja.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huEgészen fantasztikusra sikerült a csapatverseny első napja a magyar kadétválogatottnak a Szocsiban zajló korosztályos Európa-bajnokságon. Hétfőn aranyérmet nyert a fiú kard- és leány párbajtőrcsapat is, s persze még tartogatott éremesélyeket a viadal, hiszen következtek a végső győzelemre is esélyes, egyéniben remekül vívó leány kardozók. Mellettük pedig a fiú párbajtőrözők és tőrözők is pástra léptek.Bruckner Vince – utanpotlassport.huEgészen fantasztikusra sikerült a csapatverseny első napja a magyar kadétválogatottnak a Szocsiban zajló korosztályos Európa-bajnokságon. Hétfőn aranyérmet nyert a fiú kard- és leány párbajtőrcsapat is, s persze még tartogatott éremesélyeket a viadal, hiszen következtek a végső győzelemre is esélyes, egyéniben remekül vívó leány kardozók. Mellettük pedig a fiú párbajtőrözők és tőrözők is pástra léptek.

A lányok a remek egyéni eredményeknek köszönhetően első kiemeltként vágtak a viadalnak, így csak a legjobb nyolc között kapcsolódtak a küzdelmekbe. A negyeddöntőben a német csapat nem is okozott gondot, magabiztos 45:22-es sikerrel lépett tovább a Battai Sugár Katinka, Nagy Valentina, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású válogatott.

Nagy csatát nyertek a leány kardozók az olaszok elleni elődöntőben Forrás: hunfencing.hu
Nagy csatát nyertek a leány kardozók az olaszok elleni elődöntőben Forrás: hunfencing.hu

Nagy csatát nyertek a leány kardozók az olaszok elleni elődöntőben  •  Forrás: hunfencing.hu

A döntőbe már rögösebb út vezetett. A nagy rivális és mindig erős olaszok következtek, akikkel eleinte nem is bírtak a magyar lányok, az összecsapás nagy részében az olaszok vezettek. Ugyanakkor a hajrára sikerült megfordítani az állást, s a mieink voltak kényelmesebb helyzetben. Természetesen Pusztai Liza volt a befejezőember, s ugyan vezetett 44:42-re, kiegyenlített az olasz Tarricco, így döntő tus következett. Kétszeres kadét egyéni Európa-bajnokunk ekkor bizonyította klasszisát, s a döntőbe repítette a magyar csapatot.

Papíron a fináléban sem várt könnyebb ellenfél az együttesre, hiszen a másik ágon a hazai környezetben versenyző oroszok nyerték az elődöntőt. A magyarok remekül kezdték a finálét, mindhárom lány megnyerte a maga asszóját, így jelentős előnyre tettek szert. A különbség pedig egyre csak nőtt, olyannyira, hogy a hetedik pár után Nagy Valentina 35:25-ös vezetéssel adta át a terepet.

A folytatásban Szűcs Luca viszont nem bírt Drozddal, aki 15:4-gyel hozta a különcsatájukat, ezzel megfordítva a találkozót. Ekkor azonban még jött Pusztai Liza, akire újra az a feladat várt, hogy behúzza a mérkőzést, akárcsak az elődöntőben. Viszont BVSC-s versenyző ezúttal alulmaradt Kljucsnyikovával szemben, így maradt az ezüst.

Kevésbé sikerült az egyéni verseny a tőröző fiúknak, így egyértelműen azzal a céllal kezdték a csapatviadalt, hogy javítsanak teljesítményükön. A nap jól indult, meggyőző vívással múlták felül az ukránokat, majd az elődöntőben az esélyesebb, harmadik kiemelt németeket is legyőzték.

Innen kezdve már a döntő és az éremszerzés volt a cél a Horváth Soma, Mihályi Andor, Szemes Gergő, Tóth Gergely összeállítású együttesnek. Az orosz válogatott viszont a korábbi ellenfelekhez képest is nagyon erős riválisnak tűnt. A hazai csapat igazolta is a papírformát, s végig vezetve, magabiztosan jutott a fináléba.

Kijár a dicséret a fiú tőrözőknek, nagyot küzdöttek, végül a negyedik helyen zártak Forrás: hunfencing.hu
Kijár a dicséret a fiú tőrözőknek, nagyot küzdöttek, végül a negyedik helyen zártak Forrás: hunfencing.hu

Kijár a dicséret a fiú tőrözőknek, nagyot küzdöttek, végül a negyedik helyen zártak  •  Forrás: hunfencing.hu

A magyaroknak maradtak az olaszok ellen drámai csatában vesztes lengyelek. A bronzcsatát az ellenfél kezdte jobban 20:15-re elhúzott, ekkor viszont Szemes Gergő parádés asszót produkálva megfordította az állást (25:24). A következő lengyel „rohamot” viszont már nem sikerült megfékezni, s végül a 45:35-ös vereséggel elúszott az érem, s maradt a szintén szép negyedik hely.

A fiú párbajtőrözők sem villogtak különösebben egyéniben, ezért a Bartkó Levente, Keszthelyi Zsombor, Kovács Dániel, Nagy Marcell alkotta válogatottnak is a javítás lehetett a célja. Remekül kezdtek a fiúk, a svédek magabiztos legyőzésével a nyolcaddöntőbe jutottak.

A legjobb 16 között viszont már náluk jóval esélyesebb érkezett, hiszen ők is az oroszokkal kerültek össze, csak már a nyolc közé jutásért… A csapat azonban nagy meglepetésre 45:41-re felülmúlta az éremesélyes riválist, s a negyeddöntőbe jutott.

Az említett bravúr után kisebb csalódás, hogy az osztrákok elleni mérkőzés már nem sikerült, hiszen akár érmet is szerezhetett volna az együttes, ugyanakkor feltétlenül pozitívum, hogy a helyosztókon újra magára talált, s két újabb győzelemmel ötödikek lett.

A kadétok Európa-bajnoksága ezzel lezárult, 3 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett a magyar válogatott, ami már önmagában hatalmas siker.

Szerdától vasárnapig a junioroké a pást. A következő versenynapon a leány párbajtőrözők és fiú kardozók mérik össze tudásukat Európával.

KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZOCSI (OROSZORSZÁG)
Fiú párbajtőrcsapat
A 16 közé jutásért:
Magyarország–Svédország 45:27
Nyolcaddöntő: Magyarország–Oroszország 45:41
Negyeddöntő:
Magyarország–Ausztria 37:45
Az 5-8. helyért: Magyarország–Izrael 45:33
Az 5. helyért:
Magyarország–Lengyelország 45:39
Európa-bajnok: Olaszország (Armaleo, Di Veroli, Gabriolo, Greco), 2. Németország, 3. Ukrajna, …5. Magyarország (Bartkó Levente, Keszthelyi Zsombor, Kovács Dániel, Nagy Marcell)
Fiú tőrcsapat
Nyolcaddöntő:
Magyarország–Ukrajna 45:32
Negyeddöntő: Magyarország–Németország 45:39
Elődöntő: Magyarország–Oroszország 36:41
A 3. helyért: Magyarország–Lengyelország 35:45
Európa-bajnok: Oroszország (Barannyikov, Fjodorov, Kravcov, Joszipov), 2. Olaszország, 3. Lengyelország, 4. Magyarország (Horváth Soma, Mihályi Andor, Szemes Gergő, Tóth Gergely)
Leány kardcsapat

Negyeddöntő: Magyarország–Németország 45:22
Elődöntő: Magyarország–Olaszország 45:44
Döntő: Magyarország–Oroszország 42:45
Európa-bajnok: Oroszország (Drozd, Kljucsnyikova, Kobzeva, Zinyuhina), 2. Magyarország (Battai Sugár Katinka, Nagy Valentina, Pusztai Liza, Szűcs Luca), 3. Törökország

Az Eb-ezüstérmet szerző karcsapat Forrás: hunfencing.hu
Az Eb-ezüstérmet szerző karcsapat Forrás: hunfencing.hu

Az Eb-ezüstérmet szerző karcsapat  •  Forrás: hunfencing.hu

Az Európa-bajnokságról írt korábbi cikkeink:
En garde! Prêts? Allez! – beharangozó
1. nap: kadét fiú kard és leány párbajtőr
2. nap: kadét fiú párbajtőr és leány tőr
3. nap: kadét fiú tőr és leány kard
4. nap: kadét csapatverseny (fiú kard, leány párbajtőr, leány tőr)

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik