Vívás, kadét-vb: Hajas Nóra ezüstérmes lett a tőrözők versenyén

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.03. 21:35
Címkék
Hajas Nóra hazahozza Plovdivból, amiért ment: a kadet tőrözők versenyében izgalmas asszók után léphetett fel a dobogó második fokára a korosztályos világbajnokságon.

Pusztai Viola Pusztai Lizának esze ágában nem volt nagy ünneplést csapni a kadet világbajnoki cím megnyerése után, hiszen az csak egy volt a tervezettekből. A szövetség honlapján úgy fogalmazott, komoly feladatok állnak még előtte, a kadetek vegyes csapatversenyében és a juniorok egyéni, illetve csapatversenyében is a dobogót célozta meg, s ha ez háromból kétszer sikerül, nos, akkor bárkivel koccint. De csakis vízzel.Pusztai Viola Pusztai Lizának esze ágában nem volt nagy ünneplést csapni a kadet világbajnoki cím megnyerése után, hiszen az csak egy volt a tervezettekből. A szövetség honlapján úgy fogalmazott, komoly feladatok állnak még előtte, a kadetek vegyes csapatversenyében és a juniorok egyéni, illetve csapatversenyében is a dobogót célozta meg, s ha ez háromból kétszer sikerül, nos, akkor bárkivel koccint. De csakis vízzel.

Hajas Nóra boldogan öleli mesterét, Szirmai Benedeket Forrás: FIE
Hajas Nóra boldogan öleli mesterét, Szirmai Benedeket Forrás: FIE

Hajas Nóra boldogan öleli mesterét, Szirmai Benedeket  •  Forrás: FIE

„Csodálatos érzés világbajnoknak lenni – mondta a döntő után a 15 éves kardozó. Nagyon boldog vagyok, sokat dolgoztam érte. Úgy jöttem ide, hogy a világbajnoki arany a cél, és nem hiszem, hogy tudtam volna örülni más színű éremnek. Mielőtt pástra léptem, nagyon izgultam, de ott már elmúlt.”

Hajas Nóra a kadet-világbajnokság előtt arról beszélt, hogy az Eb-n túlságosan is feszült volt, ezért nem jött ki neki a lépés, azaz érem nélkül tért haza Plovdivból. A bolgár város azonban most már a szíve csücske, hiszen a vb-n elérte azt, amiről álmodott. A 16 éves tőröző tizenhat között könnyedén verte az amerikai Delphine Devoret, s a nyolc között az olasz Martina Favaretto ellen is magabiztosan vezetett 7-2-re, amikor hirtelen 9-7 lett az eredmény az ellenfél javára. Szirmai Benedek tanítványa ismét felszívta magát, fordított, s onnan már a vetélytárs nem vehette el a győzelmet (15-12).

Az elődöntőben a szingapúri Amita Berthier várt rá, Nóra szinte végig vezetett, s bár ellenfele az utolsó másodpercekben egy tusra csökkentette a hátrányát, a Törekvés vívója 12-10-es győzelemmel döntőbe jutott. Az orosz Agyelina Bikbulatova elleni asszója egy perccel a vége előtt még a 8-8-ra állt, vetélytársa onnan azonban folyamatosan növelte az előnyét, s végül 13-9-re nyert.

Hajas Nóra tehát ezüstérmet szerzett a vb-n, elhozta Plovdivból, amiért ment.

A mester, Szirmai Benedek a szövetség munkatársának nyilatkozott a helyszínen:
“Sírással kezdődött, és azzal is végződött a napunk. Nóri az első meccsén kikapott acseh kislánytól, aztán egész nap nagyszerűen vívott, és a végén már örömében potyogtak a könnyei. Négy éve azt tűztük ki célul, hogy összejöjjön egy érem a kadet világversenyeken, és ez az utolsó évben sikerült.Csak szépeket tudok mondani Nóriról, összeszedetten, koncentráltan, és nagyon jól vívott – még a döntőben is, amikor vereséget szenvedett."

A többieknek kevésbé sikerült jól a verseny: Pöltz Annát Tomka Ivett búcsúztatta a 64 között, míg Ivett egy körrel később esett ki.

A fiú párbajtőrözők közül Majnik Roland jutott a legtovább, őt a tizenhat között az olasz Giulio Gaetani 15-8-ra győzte le. Csere Bence a 64, Hosszú Dániel a 128 között fejezte be a versenyt. A világbajnok az olasz Davide Di Veroli lett.

Szerdán a vegyes csapatok versenyét rendezik, a magyarok a Pusztai Liza, Milassin Mór (kard), Gnám Tamara, Majnik Roland (párbajtőr), Hajas Nóra, Nedeljkovic Mateja (tőr) összeállításban lépnek pástra.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik