Vívás, junior-vb: nyolc között a női kard- és a férfitőrcsapat

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.08. 15:26
Címkék
A férfi tőr- és a női kardcsapat is bejutott a nyolc közé a plovdivi junior vívó-világbajnokságon. A női párbajtőrcsapat tizenegyedik, a férfi kardcsapat tizenkettedik lett.

Pusztai Viola „Sosem jön össze” – mondta Siklósi Gergely, miután e sorok írója gratulált neki a junior-világbajnoki bronzéremhez. Természetesen arra gondolt, hogy az utolsó korosztályos évében sem sikerült felállnia a dobogó legfelső fokára a párbajtőrözők versenyében.Pusztai Viola „Sosem jön össze” – mondta Siklósi Gergely, miután e sorok írója gratulált neki a junior-világbajnoki bronzéremhez. Természetesen arra gondolt, hogy az utolsó korosztályos évében sem sikerült felállnia a dobogó legfelső fokára a párbajtőrözők versenyében.

„Örülök, de azért olyan nagyon nem – nyilatkozta közvetlenül a viadal után a szövetségnek. – Úgy jöttem ide, hogy ezúttal nem harmadik akarok lenni, hiszen tavaly is bronzérmet szereztem. Az első asszóm után kifejezetten jól ment a vívás, élveztem a versenyzést. Az orosz Jegor Guzsijevnek jó napja volt, világbajnok lett a semmiből, én meg kétszeres vb-bronzérmes. Azért abban őszintén hiszek, hogy nyerek, nyerünk mi itt ennél fényesebb érmet is csapatban.”

A női kardcsapat öröme a nyolc közé jutás után Forrás: FIE
A női kardcsapat öröme a nyolc közé jutás után Forrás: FIE

A női kardcsapat öröme a nyolc közé jutás után  •  Forrás: FIE

Erre hétfőig még várni kell, azt azonban már tudjuk, hogy női párbajtőrben és férfikardban nem született magyar érem a csapatversenyben. A Gnám Tamara, Kardos Edina, Muhari Eszter, Nagy Kinga alkotta együttes azután, hogy a tizenhat között kikapott az amerikaiaktól a helyosztó első körében 45-37-re legyőzte az észteket, aztán 45-41-re kikapott a románoktól. Így végül a 11. helyért küzdött az izraeliekkel, s 45-39-re nyert.

A Galgóczy Tamás, Morvai Ákos, Nagy Martin, Szlama Vilmos összetételű kardcsapatot a nyolc közé jutásért ugyancsak az amerikaiak búcsúztatták. A helyosztókon 45-38-ra nyert Kína fiataljai ellen, majd 45-37-es vereséget szenvedett a fehéroroszoktól. A 11. helyért Japán csapata 45-28-ra győzte le a magyart, amely így tizenkettedik lett.

Azért jobb hírekkel is szolgálhatunk a csapatviadalról, hiszen a női kard- és a férfitőrcsapat is versenyben van az érmes helyezésekért. A Bérczy Dorottya, Nagy Valentina, Pusztai Liza, Záhonyi Petra alkotta együttes a tizenhat között kezdte meg a szereplését a dél-koreai ellen. Az ellenfél a negyedik kör után még 20-16-ra vezetett, de amikor Pusztai átadta a kardot az ötödik után, már 25-22 volt ide, a folytatásban pedig a társak is felzárkóztak a kadet-világbajnok mellé. Így végül 45-42-es sikerrel jutott a csapat a nyolc közé, ahol vasárnap az olaszokkal vív az elődöntőért.

A Bellovicz Gábor, Frühauf Benjámin, Mendrey Tamás, Mészáros Tamás alkotta tőrcsapatot előzetesen a tizedik helyre sorolták, a fiúk azonban borították a papírformát. A tizenhat közé jutásért sima, 45-29-es győzelmet arattak a brazilok ellen, így a nyolcaddöntőben azok a dánok vártak rájuk, akiket az elmúlt időkben vertek is meg, és kaptak is ki tőlük. Ennek megfelelően szorosan is alakult a mérkőzés, a hetedik kör után azonban nem úgy tűnt, hogy magyar győzelemmel zárul. Ekkor az ellenfél már 35-27-re vezetett, de jött Frühauf, aki elképesztően vívott, 11-2-re verte Kongstadot, s 38-37-es vezetéssel adta át a tőrt Mészárosnak. A befejező ember tovább növelte az előnyt, így a magyar csapat 45-39-es diadalt aratott. Vasárnap a négy közé kerülésért a japánokkal mérkőzik.

A férfi párbajtőr- és a nőitőrcsapat vasárnap kezdi meg a szereplését, érmeket hétfőn osztanak.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik