Vívás, junior-vb: Siklósi Gergely bronzérmet nyert párbajtőrben

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.07. 19:53
Címkék
Siklósi Gergely mestere az aranytusoknak, most azonban éppen azzal maradt alul orosz ellenfelével szemben a párbajtőrözők elődöntőjében a junior vívó-világbajnokságon. Két magyar egymás ellen vívott a legjobb négy közé jutásért. A női párbajtőr- és a férfikardcsapat nem jutott az első nyolcba.

Pusztai Viola „Ha reggel valaki azt mondja, hogy bronzérmes leszek, akkor előre elfogadtam volna – mondta Pusztai Liza azután, hogy bronzérmet nyert a junior kardozók versenyében a plovdivi korosztályos vívó-világbajnokságon, majd így folytatta: – A döntő előtt úgy éreztem, hogy akár meg is nyerhetem a versenyt, így most még olyan nagyon nem tudok örülni a harmadik helynek. Egyébként a nap folyamán egyre jobban ment a vívás, pedig reggel nagyon fáradt voltam. Az elődöntőt pedig elbénáztam. Most pihenni szeretnék, mert a csapatversenyre mindenképpen össze akarom szedni magam. Jó lenne még egy érmet nyernünk.”Pusztai Viola „Ha reggel valaki azt mondja, hogy bronzérmes leszek, akkor előre elfogadtam volna – mondta Pusztai Liza azután, hogy bronzérmet nyert a junior kardozók versenyében a plovdivi korosztályos vívó-világbajnokságon, majd így folytatta: – A döntő előtt úgy éreztem, hogy akár meg is nyerhetem a versenyt, így most még olyan nagyon nem tudok örülni a harmadik helynek. Egyébként a nap folyamán egyre jobban ment a vívás, pedig reggel nagyon fáradt voltam. Az elődöntőt pedig elbénáztam. Most pihenni szeretnék, mert a csapatversenyre mindenképpen össze akarom szedni magam. Jó lenne még egy érmet nyernünk.”

17796751_1361093833938457_6802136289720116254_n
17796751_1361093833938457_6802136289720116254_n

Siklósi Gergő öröme, Andrásfi Tibor bánata  •  Forrás: FIE

A junior-világbajnokság harmadik napján nagyüzem volt a pástokon, hiszen a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők küzdelmei mellett a női párbajtőr- és a férfikardcsapatok is vívtak a nyolc közé kerülésért. Magyar szempontból a nap legfontosabb kérdése az volt, hogy a férfi párbajtőrözőknek jobban sikerül-e a vb, mint az Európa-bajnokság, amelyen a 64 jelentette nekik a végállomást.

Nos, a nap közepén nyugtázhattuk: azt az eredményt mindenképpen felülmúlták. A 256-os tábláról induló viadalon a 64 között csak Koch Máté vérzett el, majd egy körrel később az elmúlt hetekben kiváló formát mutató – a budapesti felnőtt Grand Prix-versenyen a 32 közé jutott – Nagy Dávidnak ért véget a verseny. A junior Európa-bajnok Siklósi Gergely ellenben remekül vette az akadályokat, s az úton vele tartott az ugyancsak jól vívó Andrásfi Tibor is.

Utóbbi a nyolcaddöntőben a friss junior Európa-bajnok Jakub Jurkával találkozott, de hiába volt szoros az asszó, a cseh fiú végig futott az eredmény után, sikertelenül: a BVSC-Zugló párbajtőrözője 15-12-vel jutott a nyolc közé. Követte őt Siklósi is, aki ellen a japán Kano Koki 6-5-re még vezetett, de végül 15-8-as vereséggel hagyta el a pástot.

Sosem jó, ha két magyar vív egymás ellen, pláne, ha az az asszó arról dönt, hogy melyikük állhat fel a dobogóra. Jobb lett volna, ha a két fiú a döntőben találkozik, az összecsapásuk egyébként is annak illet be. A meccs feléig az elsőéves junior, Andrásfi volt a jobb, de ahogy a korábbi asszókban, Siklósi most is jobban bírta a végét – hiába, a rutin!... – és 15-12-re nyert.

Az elődöntőben az orosz Jegor Guzsijev az asszó nagy részében vezetett, a vége felé azonban a Honvéd vívója fordított, hogy aztán 13-13-nál úgy döntsenek a felek, jöjjön a hirtelen halál. Annak általában Siklósi a mestere, most azonban az orosz vitte be az aranytust, így a magyar fiú csakúgy, mint tavaly, idén is bronzérmes lett.

A női tőrözők versenyében a két esélyesebbnek számító vívó, Pásztor Flóra és Kondricz Kata egyaránt a 64 között szenvedett vereséget, míg Kókai Csilla egy körrel előbb tette le a fegyverét. Tóth Janka ellenben menetelt, egészen a nyolcaddöntőig, ott azonban 15-10-re kikapott Sabrina Massialastól.

Az már eldőlt, hogy a női párbajtőrcsapat – Gnám Tamara, Kardos Edina, Muhari Eszter, Nagy Kinga – nem nyer érmet a világbajnokságon, a tizenhat között ugyanis rendkívül szoros, 37-35-ös vereséget szenvedett az amerikaiaktól. Ne feledjük azonban, hogy a lányok közül egyedül Nagy juniorkorú, Muhari pedig még csak serdülő.

A Galgóczy Tamás, Morvai Ákos, Nagy Martin, Szlama Vilmos alkotta kardcsapat vesztét ugyancsak az amerikaiak okozták: a magyar fiúk 45-42-es veresége szenvedtek a tizenhat között.

Szombaton a női párbajtőr- és a férfikardcsapatok versenyének finise mellett a női kard- és a férfitőrcsapatok elkezdik a küzdelmeket.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik