Vívás: hat vélemény a kard tini hercegnőjéről, Pusztai Lizáról

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.18. 08:51
Címkék
Összeszámolni is nehéz, mennyi korosztályos elsőséggel büszkélkedhet a 16 éves kardvívó, Pusztai Liza. A BVSC-Zugló versenyzője legutóbb a budapesti junior világkupaversenyt nyerte meg, tavaly pedig bronzérmet szerzett a felnőtt Európa-bajnokságon is. Sportági legendákat, edzőket, jelenlegi klasszisokat kérdeztünk arról, szerintük meddig juthat el a szakág legnagyobb hazai ígérete, minek tulajdonítják a folyamatos topformáját, s persze arról is: a vele foglalkozó szakembereknek mire kell ügyelniük annak érdekében, hogy a tizenéves tehetség valóban felnőtt klasszissá váljék?

Bruckner Vince − utanpotlassport.huPusztai Lizát jó eséllyel már a vívásban kevésbé jártas magyar sportkedvelőknek sem kell bemutatni, mivel a BVSC-Zugló kardozója a tavalyi felnőtt Európa-bajnokságon minden idők legfiatalabb magyar világversenyes dobogósa lett sportágában.Bruckner Vince − utanpotlassport.huPusztai Lizát jó eséllyel már a vívásban kevésbé jártas magyar sportkedvelőknek sem kell bemutatni, mivel a BVSC-Zugló kardozója a tavalyi felnőtt Európa-bajnokságon minden idők legfiatalabb magyar világversenyes dobogósa lett sportágában.

Pusztai Liza
Pusztai Liza
Amellett korosztályos elsőségek sokaságát tudhatja magáénak: a kadétok mezőnyében világbajnoki címet szerzett, továbbá (egyéniben, illetve csapatban) összesen háromszoros Eb-aranyérmes. A tetejébe a nála négy évvel idősebbek, vagyis a juniorok mezőnyében a tavalyi kontinensviadalon – mindössze 15 évesen – a döntőig menetelt, s végül a dobogó második fokára állhatott fel.

Liza tehát az utóbbi idők valamennyi rangos eseményről éremmel tért haza, s ha ehhez hozzátesszük, hogy sikereit a villámgyors reakciókat igénylő, relatíve esetlegesnek nevezhető szakágban, kardban éri el, akkor a legkevesebb, amit rögzíthetünk: a tinédzser vívó kivételes kincse a magyar sportnak.

De vajon mit gondolnak róla a fegyvernem korábbi és jelenlegi klasszisai, mesterei?

BodyB_Pusztai_BodyI
BodyB_Pusztai_BodyI

Bódy István

BÓDY ISTVÁN
Pusztai Liza mestere

„Mondanom sem kell, mennyire örülünk az utóbbi évek eredményeinek. Kiválóak az adottságai, fizikailag kifogástalanok az alapjai. A versenyzői képességei kiemelkedőek a korosztályában, a koncentrációja fejlesztésével rengeteget foglalkozunk. Örömteli, hogy egyelőre csak kisebb hullámvölgyei vannak, folyamatosan megbízhatóan teljesít. Remélem, nem lesz ez másként a jövőben sem. De természetesen vigyázni kell rá, mert még nagyon fiatal, rengeteg buktató állhat előtte. Ugyanakkor az összképhez az is hozzátartozik, hogy a korához képest kifejezetten fegyelmezett, és mindig mindent alárendel a sportnak. Semmit nem szeretnék elkiabálni, de úgy látom, minden adottsága megvan ahhoz, hogy kiemelkedő sportolóvá váljék, s még a mostaniaknál is nagyobb sikereket érjen el.”

Márton Anna
Márton Anna

Márton Anna

MÁRTON ANNA
vb-bronzérmes, világranglista-vezető kardvívó

„Nagyon szépen alakul Liza pályafutása, kiemelkedőek az utánpótlásban elért eredményei, és – noha még tizenhat éves – már a felnőttmezőnyben is remekül szerepel. Igaz, ha saját magamra gondolok vissza, az a tapasztalatom: fiatalkorban kicsit könnyebb, mert a sportoló kevésbé szembesül az eredménykényszerrel, és az edzői részéről is szerényebb a várakozás. Lizát elnézve szembetűnő, hogy már most mennyire taktikusan vív, kiváló érzékkel lassítja az asszókat. Márpedig ezek a tulajdonságok inkább a rutinosabb versenyzőkre jellemzőek, így a kortársaival szemben hatalmas előnyben van. Azt nem hiszem, hogy befolyásolnák a motivációját a tizenévesen begyűjtött címek, az, hogy ilyen fiatalon ennyire eredményes. Ismerem őt, és tudom, hogy a lelkesedése egyáltalán nem csökken emiatt, alig várja a versenyeket. Egyszerűen élvezi, amit csinál. Azt gondolom, minden adott ahhoz, hogy élsportolóvá váljék.”

SZILÁGYI ÁRON
kétszeres olimpiai bajnok kardvívó

szilagyi-aron-1024x576
szilagyi-aron-1024x576

Szilágyi Áron

„Kardban – és főleg női kardban – jellemző, hogy időnként gyorsan érnek el sikereket a legtehetségesebb fiatalok, de Liza még ebből a mezőnyből is kiemelkedik. Amennyire látom, az összpontosító képessége folyamatosan messze felülmúlja a korát, pedig a gyerekekre éppen ezen a téren nem jellemző a kiemelkedő teljesítmény. Szerintem a legfontosabb most az, hogy az edzőivel közösen megfelelően adagolják a versenyeket, semmiképpen ne legyen túlterhelve. Azt is lényegesnek tartom, hogy a kiemelkedő eredményekkel a háta mögött ne csak a saját korosztályában vívjon. Ugyanakkor az sem lenne jó, ha csak a felnőttek között indulna, mert akkor kevesebb sikerélmény érhetné, s elmehetne a mostani, példaértékű önbizalma. De talán ettől sem kell különösebben tartani, hiszen bizonyított ő már a nagyok között is.”

NÉBALD GYÖRGY
olimpiai bajnok kardvívó

Nébald György
Nébald György

Nébald György

„Liza egészen kivételes tehetség, fiatal kora ellenére káprázatos eredményeket produkál. Úgy gondolom, a sikereiben hatalmas a szerepe az apa-fiú edzőpárosnak, Bódy Istvánnak és Benjáminnak. Ismerve őket, a magas szintű szakmai munka garantált. Bízom benne, hogy töretlen lesz a pályafutása, de figyelembe kell venni: mindössze tizenhat éves versenyzőről van szó. Ezzel együtt nem hinném, hogy megrettenne bármilyen előtte álló feladattól. Ha lesz benne kitartás, akkor nagy dolgokra lehet képes. Arra azonban nagyon kell figyelni, hogy a versenyeztetésében megtalálják a helyes arányokat, mert a kelleténél több erőpróba elfásuláshoz vezethet. Én azonban a saját korosztályát semmiképpen nem hanyagoltatnám el vele, mert mégiscsak kadétkorú sportolóról beszélünk.”

GÁRDOS GÁBOR
a női kardszakág vezetője

Gárdos Gábor
Gárdos Gábor

Gárdos Gábor

„Nagyon tehetséges lányról van szó, láthatóan folyamatosan, jó ütemben fejlődik. A korosztályos versenyeken tényleg rendre magabiztosan teljesített, s a felnőttek között is stabilan vívott. Utánpótláskorban nagyon sokat számít a jó koncentrációs képesség, s ebben ő nagyon erős, ezt többször is bebizonyította. Persze a felnőttversenyeken ennél már több kell, szüksége lesz majd magas szintű technikai tudásra is, de e tekintetben még bőven van ideje a fejlődésre. A legfontosabb, hogy most nem szabad őt túlversenyeztetni. Meg kell találni a harmóniát a kadét-, a junior- és a felnőttesemények között. Most már a legfiatalabbak között ritkán indul, inkább a junior eseményekre fókuszál. A szelektálás azért fontos, mert egy-egy viadal különleges szellemi és fizikai megterhelést jelent, és könnyen kiéghet a versenyző. De úgy látom, Liza esetében ez a veszély egyáltalán nem áll fenn.”

SZABÓ BENCE
kétszeres olimpiai bajnok kardvívó

Szabó Bence
Szabó Bence

Szabó Bence

„Még nem láttam őt túl sokszor vívni, de amikor igen, azonnal felfigyeltem arra, hogy milyen kiválóak a versenyzői adottságai, jól váltogatja az akciókat, igazi nyerő típus. A folyamatos eredményessége is annak köszönhető, hogy jó versenyző, egyáltalán nem zavarja, ha esélyesként kell pástra lépnie. Meglátásom szerint a téthelyzet sokkal inkább feldobja, mintsem megbénítja, az asszókban előforduló hullámvölgyeken pedig rendre átrágja magát. Ugyanakkor nagyon fiatal még, és számolni kell azzal, hogy nem lesz töretlen a pályafutása. Biztosan akadnak majd neki is nehézségei, s akkor majd figyelni kell rá, nehogy kedvét szegje az az időszak. Lényeges, hogy a mesterei és családtagjai mindig mellette álljanak, ez óriási pluszt jelent a fiatal versenyzőknek. A legfontosabb pedig az, hogy bízzon magában meg abban, hogy az elvégzett munka hosszú távon biztosan megtérül.”

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik