Vívás: a 18 éves Koch Máté olimpiai bajnokot vert a felnőtt GP-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.26. 14:51
Címkék
Kitűnően szerepelt Koch Máté a hét végi budapesti felnőtt párbajtőr Grand Prix-versenyen. A Vasas 18 éves versenyzője a nyolcaddöntőig menetelt a MOM Sportcentrumban rendezett viadalon, többek között legyőzte az aktuális olimpiai bajnok Pak Szang-jungot. Mellette a fiúk és a lányok közül is több fiatal jutott tovább a selejtezőből.

B. V. – utanpotlassport.huNépes mezőny vonult fel a hét végén a budapesti felnőtt párbajtőr Grand Prix-versenyen, a MOM Sportcentrumban. A rangos viadalon sok magyar utánpótláskorú versenyző is lehetőséget kapott, a fiúk között heten, a lányok mezőnyében tizenegyen indultak a hazai legjobbak közül.B. V. – utanpotlassport.huNépes mezőny vonult fel a hét végén a budapesti felnőtt párbajtőr Grand Prix-versenyen, a MOM Sportcentrumban. A rangos viadalon sok magyar utánpótláskorú versenyző is lehetőséget kapott, a fiúk között heten, a lányok mezőnyében tizenegyen indultak a hazai legjobbak közül.

Koch Máté és mestere, Halla Péter a Park elleni bravúr után Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Koch Máté és mestere, Halla Péter a Park elleni bravúr után Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Koch Máté és mestere, Halla Péter a Pak elleni bravúr után  •  Forrás: Magyar Vívó Szövetség

S nem is akárhogyan szerepeltek. A legeredményesebb a Vasas versenyzője, Koch Máté volt. A 18 éves versenyző parádésan vívott a selejtezőben, hatból öt csörtét megnyert, így rögtön a 64 közé, a főtáblára került. A selejtezőben is folytatta remeklését, az első fordulóban magabiztosan verte az ukrán Vitalij Medvegyevet.

A 32 közé jutásért már az aktuális olimpiai bajnok, Imre Géza riói legyőzője, a dél-koreai Pak Szan-jung következett. Koch az elején hátrányba került, de a mérkőzés hajrájában fordított, pályafutása során másodszor is legyőzte a világranglista nyolcadik helyen álló ázsiait, s azzal a nyolcaddöntőbe jutott.

A nyolc közé kerülést viszont már nem sikerült, az észt Novosjolov legyőzte Mátét, aki azonban így is a legeredményesebb magyar versenyző volt.

A viadal után természetesen elégedetten nyilatkozott a szövetség honlapjának:
„Persze, szerettem volna nyerni Novosjolov ellen is, de egyáltalán nem vagyok csalódott a nyolcaddöntővel. Medvegyev ellen igyekeztünk alaposan felkészülni előző este a mesteremmel, és jól is sikerült az asszó. Utána a koreai olimpiai bajnok ellen nagyon ment a vívás, Imre Géza is ellátott tanácsokkal a meccs előtt, nagyon örülök, hogy újra összejött ellene a győzelem. Mostantól viszont már Veronára, a korosztályos világbajnokságra koncentrálok, szeretnék ott is jól szerepelni.”

Persze Koché mellett is akadtak említésre méltó, jó teljesítmények. Andrásfi Tibor is közel állt a 64 közé kerüléshez a selejtezőben mutatott kitűnő formája után. A 18 éves BVSC-s párbajtőrözőt a hongkongi Fong Hoi Sun búcsúztatta. Rajtuk kívül a csoportkört sikerrel vette Bányai Botond (18), Cziráki Bálint (19) és Debnár Gergely (19).

A nők mezőnyében nem jutott utánpótláskorú versenyző a főtáblára, Muhari Eszter (15) haladt előre a legtovább, ő a 64 közé kerülésért esett ki. A Budapesti Honvéd fiatalja mellett Büki Lili (15), Gnám Tamara (17), Nagy Kinga (19) és Petri Renáta (17) jutott tovább a selejtezőből.

A viadal összességében magyar szempontból nem tekinthető sikeresnek, hiszen a felnőttek közül sem a férfiak, sem a nők között nem jutott a nyolc közé hazai versenyző.

FELNŐTT PÁRBAJTŐR GRAND PRIX-VERSENY, BUDAPEST
Férfiak. A selejtezőben:
Koch Máté 5 győzelem/1 vereség, Andrásfi Tibor 5/1, Bányai Botond 3/3, Cziráki Bálint 3/3, Debnár Gergely 3/3, Farkas Csaba 2/4, Bánsági Barnabás 1/5 (Koch, Andrásfi, Bányai, Cziráki és Debnár továbbjutott, Farkas és Bánsági kiesett)
A 160 közé jutásért: Cziráki–Rodriguez Fidalgo (spanyol) 11:15, Bányai–Mihrioglu 12:15, Debnár–Sbarcia (román) 13:15
A 96 közé jutásért: Andrásfi–Niggeler (svájci) 15:7
A 64 közé jutásért: Andrásfi–Fong (hongkongi) 7:15
A 32 közé jutásért: Koch–Medvegyev (ukrán) 15:8
A 16 közé jutásért: Koch–Park (dél-koreai) 15:12
Nyolcaddöntő: Koch–Novosjolov (észt) 8:15
Végeredmény: 1. Heinzer (svájci), 2. Fava (francia), 3. Bonnaire (francia) és Hodosz (orosz), …13. Koch Máté, …75. Andrásfi Tibor, …169. Debnár Gergely, …173. Bányai Botond, …180. Cziráki Bálint, …227. Farkas Csaba, …239. Bánsági Barnabás
Nők. A selejtezőben: Gnám Tamara 4/2, Büki Lili 3/3, Muhari Eszter 3/3, Nagy Kinga 3/3, Petri Renáta 3/3, Kardos Edina 2/4, Ladányi Nelli 2/4, Kálmán Gyöngyvér 1/5, Kazár Dór
a 1/5, Kolczonay Borbála 1/5, Borsody Emma 0/6 (Gnám, Büki, Muhari, Nagy és Petri tovább jutott, Kardos, Ladányi, Kálmán, Kazár, Kolczonay és Borsody kiesett)
A 96 közé jutásért: Muhari–Szvisztil (ukrán) 15:11, Gnám–Bezhura (ukrán) 8:15, Nagy–Karlsson (svéd) 4:6, Petri–Hsziang (kínai) 14:15, Büki–Boscarelli (olasz) 7:15
A 64 közé jutásért: Muhari–Tahe (francia) 14:15
Végeredmény: 1. Navarria (olasz), 2. Lin (kínai), 3. Nelip (lengyel) és Candassamy (francia), …92. Muhari Eszter, …119. Gnám Tamara, …130. Petri Renáta, …141. Büki Lili, …150. Nagy Kinga, …171. Kardos Edina, …184. Ladányi Nelli, …190. Kolczonay Borbála, …200. Kazár Dóra, …209. Kálmán Gyöngyvér, …228. Borsody Emma

További korosztályos híreinkVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik