Vívás: a 14 éves Szemes Gergő kettesével veszi a lépcsőfokokat

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.17. 16:28
Címkék
Szemes Gergő, az FTC tizennégy éves vívója december 9-én – nem kis meglepetést keltve – megnyerte a tőrözők junior egyéni bajnokságát. A legújabb hírünk szerint most meg a kadét Magyar-kupában lett első. Ki ez a legény, aki kettesével veszi a lépcsőket, felfelé haladtában?

Zsámboki Titusz – utanpotlassport.hu A magyar kard évszázados világsikereit olimpiai aranyakkal folytató Szilágyi Áron a fiatalsága és a megnyerő személyisége révén megerősítette a vívás népszerűségét az újabb generációk körében. Az új nemzedék egyik ígéretévé lépett most elő a tizennégy éves Szemes Gergő, aki legutóbb a juniorbajnokságon „csalta tőrbe” az idősebb korosztályok legjobbjait is. A látványos indulása Pusztai Lizáéra emlékeztet.Zsámboki Titusz – utanpotlassport.hu A magyar kard évszázados világsikereit olimpiai aranyakkal folytató Szilágyi Áron a fiatalsága és a megnyerő személyisége révén megerősítette a vívás népszerűségét az újabb generációk körében. Az új nemzedék egyik ígéretévé lépett most elő a tizennégy éves Szemes Gergő, aki legutóbb a juniorbajnokságon „csalta tőrbe” az idősebb korosztályok legjobbjait is. A látványos indulása Pusztai Lizáéra emlékeztet.

Mert hát valószínűleg nem sokan számítottak arra, hogy a serdülőkorú Szemes Gergő állhat a dobogó legfelső fokára a junior tőrözők december 9-i országos bajnokságán. Az FTC ifjú hőse azt mondja: egy éve még maga sem gondolta, hogy idáig eljut. A döntőben – ahogy azt Gergőtől és az edzőjétől is megtudhattuk – a mumusát, a nála öt évvel idősebb Frűhauf Benjamint győzte le meglepő magabiztossággal, 15–8-ra. (Tavaly és tavalyelőtt is ő akadályozta meg Gergő döntőbe jutását). Minket ugyan meglepett, de Gergőt, úgy látszik, már kevésbé, ugyanis arra a kérdésre, hogy váratlanul érte-e az eredmény, azt a választ adta: „Kicsit meglepett”.

A legfrissebb sikere aligha, hiszen a kadét Magyar-kupában lett első. Már csak kevéssel idősebb ellenfelek előtt.

Juniorbajnokként a mesterrel, Szabó Istvánnal
Juniorbajnokként a mesterrel, Szabó Istvánnal

Juniorbajnokként a mesterrel, Szabó Istvánnal

Azt magyarázta, a felsőbb korosztályokban nemcsak fizikai és rutinbéli különbségekkel kell megbirkóznia, ugyanis minden korban teljesen más technikával, stílussal és sebességgel vívnak. De szerinte a siker kulcsa a sportág iránti alázat. Minden edzésen száztíz százalékot nyújt, maximalista, sosem elégszik meg a teljesítményével, mindig fejlődni akar. Az is segíti, hogy nem izgulós típus. Mindig higgadt. Elismerően szólt az FTC szakosztályáról: „A hangulat jó, az edzések változatosak, és mindig tanulunk valami újat. A társakról is csak jókat tudok mondani, még egyszer sem vitáztam velük az ittlétem alatt.”

A jövő évi Európa-, majd világbajnokságra is már komoly terveket szövöget, ugyanis célja a legjobb nyolc közé jutás, és habár a fiatal korával még nem jár együtt kellő rutint, de a kiváló képességei könnyen lehet, hogy a negyeddöntőkig repítik a szemtelenül fiatal vívót.

Messze van még ugyan, de a hosszú távú terveiről is kérdeztük. Felnőttként nem adna alább a világbajnoki címnél, ez úgy egy éve fogalmazódott meg benne. Szerinte nagyjából négy éven belül már bizonyíthat felnőtt-világversenyen is, és ha világbajnok nem is lesz még, de bizakodó, hogy jó eredményt érhet el.

Az edzője, Szabó István szerint biztos, hogy hamarosan felnőttválogatott lesz, és őt az sem lepte meg, hogy a juniorok között idén győzni tudott. Célja, hogy tanítványa (hét év múlva) indulhasson a párizsi olimpián.

Gergő alapvetően ugye serdülőkorban van, ennek ellenére az idei összes kadétversenyt megnyerte, 1235 ponttal vezeti a ponttáblázatot, illetve a juniorok között az ötödik helyen tanyázik. Emellett már a felnőttek között is többször bizonyíthatott, ahol egyébként a 21. a ranglistán.

Van benne show, és főleg távlat.

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik