Vívás: 1100 fiatal 36 számban, 70 páston az első integrált diákolimpián

Vágólapra másolva!
2017.04.30. 14:32
Címkék
Hatalmas sikert aratott a BOK Sportcsarnokban rendezett első integrált vívó-diákolimpia, amelyen több ezer gyerek lépett pástra, hogy ezúttal iskoláját képviselve gyűjtse be az elismeréseket.

Majer Dániel Soha nem rendeztek még vívóknak akkora utánpótlásversenyt Magyarországon, mint a BOK Sportcsarnokban tartott első integrált diákolimpia, amelyen a sportág történetében egyedülálló módon mind a hat szakág képviseltette magát. Az egyéni küzdelmek során közel 1100 vívó fogott fegyvert 36 számban a 70 pást valamelyikén, és a második napon rendezett csapatversenyben sem sokkal kevesebben vettek részt.Majer Dániel Soha nem rendeztek még vívóknak akkora utánpótlásversenyt Magyarországon, mint a BOK Sportcsarnokban tartott első integrált diákolimpia, amelyen a sportág történetében egyedülálló módon mind a hat szakág képviseltette magát. Az egyéni küzdelmek során közel 1100 vívó fogott fegyvert 36 számban a 70 pást valamelyikén, és a második napon rendezett csapatversenyben sem sokkal kevesebben vettek részt.

A verseny mellett a közösségi élmény is fontos Forrás: hunfencing.hu
A verseny mellett a közösségi élmény is fontos Forrás: hunfencing.hu

A verseny mellett a közösségi élmény is fontos  •  Forrás: hunfencing.hu

„Az ötlet Olaszországból, a vívás őshazájából jött, ott vannak hasonló monstre versenyek. Igaz, arra talán még az olaszok sem vállalkoztak, hogy egyszerre több mint ezer gyereknek rendezzenek megméretést, így nyugodtan kijelenthetem, párját ritkító vállalkozás a mienk – mondta Szetey András, a szövetség kommunikációs igazgatója. – Óriási stáb dolgozott éjt nappallá téve azért, hogy létrejöhessen az esemény, sokan ráadásul társadalmi munkában segítettek a szervezésben. Azt tapasztaltam, hogy mindenki nagyon fellelkesült attól, hogy négy év után (akkor a felnőtt-világbajnokság zajlott) újra vívóversenyt rendeznek a korábbi Syma-, ma már BOK-csarnokban.”

Néhányan talán legyintenek, mondván, össze sem lehet hasonlítani a diákolimpiai színvonalát egy-egy rangos utánpótlásversenyével. Azonban ez a kijelentés nem állja meg a helyét, ugyanis válogatott vívókat is szép számmal lehetett látni a pástokon. „Általában a klubjukat képviselik a versenyzők, itt azonban az iskolájuk színeiben érhetnek el sikereket, és a végzős gimnazisták között már találunk kiemelkedő vívókat is. A fiatalabbak közül pedig mindenki itt van” – értékelt Szetey.

A verseny hangulata leginkább nagy, baráti összejövetelére hasonlít, a körítés ugyanakkor rendkívül profi, hiszen mégiscsak az évente egyszer rendezett diákolimpiáról beszélünk. Az pedig még különlegesebbé tette a kétnapos viadalt, hogy az összes fegyvernem egyszerre képviseltette magát, ami azért is jó, mert már ilyen fiatalon látják a gyerekek, hogy ez azért egy sportág.

„Nagy szükség van ezekre a versenyekre, mert rengetegen vívnak Magyarországon. Más sportágakból is ellátogattak vezetők a diákolimpiára, és irigykedve néztek körül, mondván, az ő sportágukban a csarnok fele sem telne meg. Az ország minden területéről érkeztek vívni. Amikor én voltam gyerek, ez még elképzelhetetlen volt, többnyire regionális bajnokságokban versenyeztem. A körülményeket felesleges is a korábbiakhoz mérni, a pástok, az online eredménykövetés és az élő, internetes stream sokkal flottabbá teszi a lebonyolítást – fejtette ki az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Boczkó Gábor, a szövetség marketingigazgatója. – Amikor én kezdtem vívni, tíz-tizenkét évesen még nem nagyon versenyeztünk, így sikerélményünk sem volt. Az első két-három év nagyon száraz volt, lábmunkáztunk, alapoztunk. Akik most itt vannak, és jó eredményeket érnek el, új impulzust kapnak és talán nem hagyják abba a vívást. Nem utolsó sorban pedig közösségi élményt is ad ez a verseny, komoly családi program elkísérni a gyerekeket és szurkolni nekik.”

A Diákolimpia első napján tartott egyéni verseny eredményeit ITT, a csapatküzdelmek eredményeit pedig ITTtekintheti meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik