Vitorlázás: figyelemre méltó magyar szereplés a 29-es Ek-döntőben

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.30. 14:40
Címkék
Öt magyar egységből három is az aranycsoportban fejezte be a 29-es hajóosztály Európa-kupadöntőjét. A hétvégén Olaszországban megrendezett viadalon 20 ország 119 hajója vett részt, s a legjobb magyar hajó, Jeney Mátéval és Dejonghe Arthurral a fedélzetén a 13. helyen végzett. A verseny egyben válogató volt a decemberi ifjúsági világbajnokságra, ahová az egész éves teljesítménye alapján, a 25. helyen befutott Kocsis Bálint, Pavlik András kettős vívta ki az indulás jogát.

Gy. Szabó CsillaAmilyen sikeres idényt tudhat maga mögött a hazánkban nemrégiben bemutatkozott 29-es hajóosztály, olyan sikeres volt a zárása is a hétvégi, olaszországi Európa-kupadöntőben. Pedig tanulóév volt az idei, az utánpótláskorúak csúcskategórájának egységei csupán egy éve tűntek fel a hazai vizeken. Ennek ellenére, már a nyári világversenyeken is a mezőny felső harmadának ajtaján kopogtattak a magyar fiatalok, a Garda-tavon megrendezett Ek-döntőn pedig kétségtelenül be is léptek. A 20 országból érkezett 119 hajó három napon keresztül vetélkedett a selejtezőkben, majd az utolsó, döntő napon a legjobb hatvan az arany, míg a második ötvenkilenc az ezüstcsoportban fejezte be a viadalt.Gy. Szabó CsillaAmilyen sikeres idényt tudhat maga mögött a hazánkban nemrégiben bemutatkozott 29-es hajóosztály, olyan sikeres volt a zárása is a hétvégi, olaszországi Európa-kupadöntőben. Pedig tanulóév volt az idei, az utánpótláskorúak csúcskategórájának egységei csupán egy éve tűntek fel a hazai vizeken. Ennek ellenére, már a nyári világversenyeken is a mezőny felső harmadának ajtaján kopogtattak a magyar fiatalok, a Garda-tavon megrendezett Ek-döntőn pedig kétségtelenül be is léptek. A 20 országból érkezett 119 hajó három napon keresztül vetélkedett a selejtezőkben, majd az utolsó, döntő napon a legjobb hatvan az arany, míg a második ötvenkilenc az ezüstcsoportban fejezte be a viadalt.

Magyar szempontból már a selejtezők is remekül sikerültek, hiszen az ötből három egységünk jutott az aranycsoportba. S ha már ott voltak, nem is elégedettek meg ennyivel. A Jeney Máté, Dejonghe Arthur kettős végül a tizenharmadik, a Kocsis Bálint, Pavlik András páros pedig a huszonötödik helyen végzett. Ebben a mezőnyben ez pedig már egyenlő volt az élbollyal.

A két legeredményesebb magyar egység: a Jeney -Dejonghe és Kocsis-Pavlik kettős.
A két legeredményesebb magyar egység: a Jeney -Dejonghe és Kocsis-Pavlik kettős.

A két legeredményesebb magyar egység: a Jeney -Dejonghe és Kocsis-Pavlik kettős.

− A végeredmény maga is kiváló, ám szakmai szempontból különösen biztató, hogy a futamok során többször is az első tízben tudtak végezni a fiúk − értékelte honlapunknak a hétvégi Európa-kupadöntőt Goszleth Marcell, a Spartacus Vitorlás Egylet edzője, a Garda-tavi magyar küldöttség vezetője. – A mezőny rendkívül erős volt, a világbajnok dél-afrikai egység kivételével, mindenki rajthoz állt, aki számított. S hogy mennyit ér ez a tizenharmadik hely? Erre csak azt tudom mondani, hogy a vitorlázásban igen erős németek minden hajója Jeneyék mögött végzett, de még a legjobb olasz is. Sokan gratuláltak a helyszínen, s ami a legnagyobb elismerés: edzőpartnernek kértek fel bennünket.

− Minek köszönhető ez a hirtelen, de annállátványosabb fejlődés?

−Azt azért ne felejtsük el, hogy ezek a fiúk az Optimist kategória legjobbjai voltak, tehát alapvetően tehetséges, jó versenyzőkről van szó. A szorgalmuknak, valamint a jól összeállított nemzetközi programnak köszönhetőek ezek az eredmények. A családi és egyesületi vállalásokon túl, a magyarországi huszonkilences osztályszövetség mögé állt fő támogatóként a Magyar Telekom, amely a hazai szövetséggel karöltve oroszlánrészt vállal a szakmai program finanszírozásában. Nem könnyű előteremteni az anyagi feltételeket, de jobb helyzetben vagyunk, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. A magyar vitorlássport egészére igaz, hogy az utóbbi tíz évben egyre komolyabb eredményeket érnek el az utánpótlás-korosztályokból felnőttbe lépő fiatalok, amely újabb és újabb kapukat nyit meg előttünk. Mi pedig a mostanihoz hasonló teljesítményekkel próbáljuk megszolgálni támogatóinknak a bizalmat.

− Az Európa-kupadöntő egyben válogató is volt a decemberi ifjúsági világbajnokságra.

− Az Európa-bajnokság és a magyar bajnokság eredményeivel azonos súllyal esett latba, s az összteljesítmény alapján a Kocsis Bálint, Pavlik András kettős vívta ki az indulás jogát. Iszonyú erős mezőnyre lehet számítani, s országonként csak egy hajó indulhat. Remélem a kiválasztott páros ott folytatja, ahol Olaszországban abbahagyta.

29-ES HAJÓOSZTÁLY, EURÓPA-KUPA, DÖNTŐ, GARDA-TÓ (OLASZORSZÁG)
A magyar egységek helyezése:
13. Jeney Máté, Dejonghe Arthur 69 pont, 25. Kocsis Bálint, Pavlik András 89, 54. Lászlófy Levente, Arányi Barna 182, 72. Lászlófy Ábel, Petrányi Botond 181, 81.Ralovich Dávid, Borbás Barna 216

További korosztályos hírekVITORLÁZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik