Vasárnapi retró: Serena Williams 18 évesen aratta az első Grand Slam-győzelmét

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.02. 11:48
Címkék
Serena Williams valószínűleg az idei wimbledoni tenisztorna esélyeseinek egyike lenne, ha nem gyermeket várna: az amerikai állócsillag, aki megnyerte a januári Australian Opent, az első Grand Slam-győzelmét azonban 18. születésnapja előtt két héttel, 1999-ben, a US Openen aratta – ez a diadal vasárnapi retrórovatunk témája.

reb Könyvtárnyi cikk született már Serena Williamsről, kezdve onnan, hogyan kezdődött a pályafutásuk nővérével, Venusszal, egészen addig, hogy ketten különleges tehetségükkel és erőteljes teniszükkel meghódították a sportágat.reb Könyvtárnyi cikk született már Serena Williamsről, kezdve onnan, hogyan kezdődött a pályafutásuk nővérével, Venusszal, egészen addig, hogy ketten különleges tehetségükkel és erőteljes teniszükkel meghódították a sportágat.

espn-r-serena-williams-mb-800-7435920173
espn-r-serena-williams-mb-800-7435920173

Serena Williams kevéssel a 18. születésnapja előtt aratta első egyesbeli GS-sikerét  •  Forrás: AP

A 35 éves amerikai játékos korát nézve már régen a pályán kívülről figyelhetné a fiatalabbakat, s mert gyereket vár, most valóban nem ütővel a kezében látjuk, januárban az Australian Openen azonban még elképesztő dominanciával begyűjtötte a 23. Grand Slam-serlegét. Egyelőre ez az utolsó jelentős diadala, rovatunkban azonban az első kiugró sikert elevenítjük fel: amikor 1999-ben életében először nyerte meg a négy nagy GS-torna egyikét, a US Opent.

Serena élete első profi-felnőttversenyén mindössze 13 évesen indult, s 1997-ben, tehát 16 évesen már a legjobb száz között jegyezték a világranglistán. Egy évvel később meccset nyert élete első GS-viadalán, Melbourne-ben, ám a második fordulóban éppen nővére, Venus búcsúztatta. Ugyan egyesben még nem jött el az áttörés, a fehérorosz Makszim Mirni oldalán 1998-ban Wimbledonban és a US Openen is diadalmaskodott.

Aztán az 1999-es New York-i torna egészen különlegessé vált, hiszen testvérével győzött párosban, s ami a legfontosabb: egyéniben is GS-t nyert.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

A fiatalabb Williams-nővér a harmadik fordulóig különösebben meg sem izzadt, egyetlen játékot engedélyezett az amerikai Kimberly Pónak, és két szettben jutott túl a horvát Jelena Kostanicon. A belga Kim Clijsters már keményebb diónak bizonyult, az övé lett az első játszma, ám Serena 4:6, 6:2, 7:5-re győzött, s a 16 közé jutott, majd ugyancsak három szettben verte a spanyol Conchita Martinezt (4:6, 6:2, 6:2).

A hetedik kiemelt Williamsre a nyolc között igazi legenda várt, hiszen a negyedikként rangsorolt Szeles Mónika ellen lépett pályára. A tinédzser ugyan ismét veszített játszmát, a mérkőzés viszont megint az övé lett: 4:6, 6:3, 6:2-re múlta felül a magyar nemzetiségű amerikai klasszist. A fináléért a másik hazai üdvöske, a második kiemelt Lindsay Davenport jött szembe, ám Serena ismét nagy csatát nyert (6:4, 1:6, 6:4), így következhetett élete első GS-döntője.

Noha a papa, Richard Williams azt jósolta, lányai csak a fináléban találkoznak, a világelső svájci Martina Hingis elütötte a döntőtől Venust, így Serenát akár a családi visszavágás is hajthatta. Elsősorban persze önmagáért akart a legjobbnak bizonyulni.

„Unom már, hogy mindig a Grand Slam-versenyek korai szakaszában búcsúzom. Ez az én tornám lehet” – nyilatkozta még a viadal előtt. A legutóbbi négy mérkőzéshez képest könnyebben alakult a finálé, hiszen hiába kellett Serena Williamsnek a pontok többségét kétszer is megnyernie a minden labdára odaérő, a nála egyébként csak egy évvel idősebb, de már ötszörös GS-győztes Hingis ellen, két játszmában, 6:3, 7:6-ra diadalmaskodott.

„Amikor a rövidítés kezdődött, egyáltalán nem bizonytalanodtam el, hanem azt éreztem, hogy egyszerűen nem kaphatok ki – mondta a mérkőzés után. – Korábban szinte mindig hoztam a tie-breakeket, és tudtam, hogy ez most sem lesz másként.”

Serena különleges koncentráltsággal állt az meccslabdának, majd Hingis pályán kívülre érkező ütése után alig akarta elhinni: tényleg nyert! Profin nyilatkozott, igaz, még kicsit terelgetni kellett, hova is álljon a serleggel, hogy a fotósok a legjobb képeket készíthessék róla, de később e tekintetben is megfelelő rutint szerzett.

„Álmodtam arról a pillanatról, hogy nyerek, de nagyon más elképzelni, és valóban győzni – értékelt mosolygósan a bajnok. – Ahogyan haladtam előre, számoltam vissza, hogy már csak öt, már csak négy meccset kell megnyernem. Nem volt könnyű dolgom Martina ellen, nagyszerűen védekezett, de azt hiszem, mindketten jól játszottunk.”

Hingis nevetve jelezte, van még néhány évük egymás ellen, s fűti is a visszavágás. A történet aztán másként folytatódott, hiszen a svájci többször visszavonult, s bár Serena Williamst sem kerülték el a sérülések a kihagyások, 23 Grand Slam-győzelmével a legnagyobbak közé emelkedett.

S ki tudja, mire lesz még képes, ha visszatér a szülési szabadság után...

Sorozatunk korábbi részei: Tara Lipinski, Marjorie Gestring, Lőrincz Tamás, NadiaComăneci, Egerszegi Krisztina, Boris Becker, Gyurta Dániel, Szeles Mónika, Loris Capirossi, Pelé, Klampár Tibor, Kobe Bryant, Julija Lipnyickaja, Kronberger Lili, Greg Louganis, Wladár Sándor, Birgit Fischer, Hamza Yerlikaya, Szilágyi Áron, Max Verstappen, Nagy Zsuzsanna, Kirani James, Martina Hingis, Michael Phelps, Flamótól Rippig, Jana Kudrjavceva, Mikaela Shiffrin, Ruta Meilutyte, Missy Franklin

És akkor annak a bizonyos 1999-es US Open-döntőnek az összefoglalója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik