Vasárnapi retró: Polgár Judit első (sakk)lépései

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.02. 12:36
Címkék
Polgár Judit életútja elképesztő sikerekben gazdag, így már a vasárnapi retrórovatunk eredeti célját – utánpótláskorú sportoló sikere a felnőttek között – szem előtt tartva sem volt könnyű választani a kezdeti remeklései közül. Végül a kiváló sakkozó 1988-as sikerét elevenítjük fel, amikor 13 partiban 12,5 pontot szerezve sakkolimpiai bajnok lett – tizenkét évesen!

reb Veszélyes vállalkozás cikket írni minden idők kétséget kizáróan legjobb női sakkozójáról, hiszen Polgár Judit káprázatos pályafutásáról kis túlzással könyvtárnyi irodalom született, eredményeinek listája felsorolhatatlanul hosszú. Még a rovatunk eredeti célját szem előtt tartva sem könnyű válogatni a sikerei közül, hiszen elképesztő, hogy 1988-ban U12-es, majd két évre rá U14-es világbajnok lett a fiúk között. Ő volt az első lány, akinek ez sikerült.reb Veszélyes vállalkozás cikket írni minden idők kétséget kizáróan legjobb női sakkozójáról, hiszen Polgár Judit káprázatos pályafutásáról kis túlzással könyvtárnyi irodalom született, eredményeinek listája felsorolhatatlanul hosszú. Még a rovatunk eredeti célját szem előtt tartva sem könnyű válogatni a sikerei közül, hiszen elképesztő, hogy 1988-ban U12-es, majd két évre rá U14-es világbajnok lett a fiúk között. Ő volt az első lány, akinek ez sikerült.

polgar_judit
polgar_judit

Polgár Judit Szalonikiben

Polgár Judit volt az egyetlen nő, aki pályafutása során átlépte a 2700 Élő-pontos „szupernagymesteri” határt. A legjobb helyezése az abszolút világranglistán a nyolcadik volt, ám 1989-től, azaz 13 éves korától egészen 2015-ig megszakítás nélkül vezette a női világrangsort. A hosszú időszak és az, hogy még 13 sem volt, amikor világelső lett, a férfiak és nők között egyaránt csúcs mindmáig. Mindössze 15 éves és négy hónapos korában nemzetközi nagymesteri címet szerzett, ami (kell-e mondani?) világrekord volt akkor, még a legendás Bobby Fischernek is csak egy hónappal idősebben sikerült magáénak tudnia a címet.

Az apa, Polgár László által kivitelezett pedagógiai kísérletnek – miszerint a gyermekek (egészen pontosan a lányai) csúcsteljesítményre képesek, ha a korai életkoruktól fogva megfelelő módon képzik őket speciális területen – Judit lett a legsikeresebb képviselője. Igaz, két testvére, Zsuzsa és Zsófia egyaránt jelentős eredményeket ért el a férfiak között is.

A sok elképesztő és korát meghazudtoló teljesítmény közül végül az 1988-as sikert választottuk ki, amikor is Judit nővéreivel és Mádl Ildikóval egy csapatban megnyerte a sakkolimpiát. Ismételjük, 12 éves volt akkor, mégis az első tábla volt az övé. Lassan harminc éve a bravúrnak, hogy a 13 játszmából 12,5 pontot szerzett meg.

A szaloniki olimpia előtt a magyarok Élő-pont átlaga 2400 volt, amely a második legmagasabbnak számított a szovjeteké (2455) mögött. Noha ők a korábbi tizenegy női sakkolimpiából tizet megnyertek, a magyar tinicsapat sem számított esélytelennek, amelyben a két 19 éves (Mádl, Polgár Zsuzsa) mellett a 14 esztendős Polgár Zsófia és a 12 éves Polgár Judit ült az asztalhoz.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

A 12 éves lányka egyértelműen a játékok sztárja volt: ahogyan mondták, újoncokat megszégyenítő bátorsággal, rögtön tisztáldozattal győzött az egyik partijában. A 14 fordulós, svájci rendszerű viadal egyik körében nem nevezték, de Juditot ez egyáltalán nem bántotta, a többi mérkőzés is éppen elég izgalmas volt. Az ellenfelek közül egyedül az orosz Irina Levityina volt képes döntetlenre késztetni a csodagyereket.

Az egyik partiban Garri Kaszparov Polgár Judit háta mögül nézte végig, hogyan játszik a kislány. Később úgy nyilatkozott, Juditból könnyedén női világbajnok lehet, ám azt nem gondolja, hogy vele versenyre kelhet. Mint tudjuk, a nagy orosz bajnokot az élet megcáfolta…

A 13 játszmában szerzett 12,5 pontjátal Polgár Judit egyébként a teljesítményérték szerinti rangsorban és az első táblán is a legjobb lett, így aranyérmet akasztottak a nyakába. Magyar csapat korábban sosem nyert olimpiát a nők között, az 1988-as siker világszenzációnak számított, így a legfiatalabb Polgár-lány történelmi diadalból vette ki a részét. Két évvel később Újvidéken a magyarok megvédték az olimpiai bajnoki címet, Judit ezt követően azonban csak férfiak között versenyzett.

„Néha irigylem magamat, hogy 12 évesen 13 partiból fél pontot veszítve zártam az első győztes olimpiánkon. Ezt most már nem biztos, hogy el tudnám érni, még a nők között sem" – idézte fel az emlékeket 2012-ben Polgár.

Sorozatunk korábbi részei:
Tara Lipinski
Marjorie Gestring
Lőrincz Tamás
Nadia Comăneci
Egerszegi Krisztina
Boris Becker
Gyurta Dániel
Szeles Mónika
Loris Capirossi
Pelé
Klampár Tibor
Kobe Bryant
Julija Lipnyickaja
Kronberger Lili
Greg Louganis
Wladár Sándor
Birgit Fischer

Egyéb korosztályos hírek SAKKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik