Vasárnapi retró: Missy Franklin 17 évesen nyert négy olimpiai úszóaranyat

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.25. 11:38
Címkék
Alig múlt 17 éves Missy Franklin, amikor a londoni olimpián két egyéni számban és két váltóval összesen négy aranyérmet szerzett, s ezzel a játékok egyik legsikeresebb, és egészen biztosan legmosolygósabb bajnokává vált – az amerikai úszó produkciója a Vasárnapi retró aktuális témája.

reb Fiatal úszókról szólt a londoni olimpia, hiszen akkor nyerte első ötkarikás aranyát (800 m gyors) Kathleen Ledecky (15), s a nála csupán két nappal idősebb litván tinédzser, Ruta Meilutyte is a mellúszás királynőjévé koronáztatott 100 m-en. A játékok sztárjainak egyike pedig az amerikai Missy Franklin lett, aki 17 évesen szerzett négy aranyérmével az olimpia legmosolygósabb bajnoka volt.reb Fiatal úszókról szólt a londoni olimpia, hiszen akkor nyerte első ötkarikás aranyát (800 m gyors) Kathleen Ledecky (15), s a nála csupán két nappal idősebb litván tinédzser, Ruta Meilutyte is a mellúszás királynőjévé koronáztatott 100 m-en. A játékok sztárjainak egyike pedig az amerikai Missy Franklin lett, aki 17 évesen szerzett négy aranyérmével az olimpia legmosolygósabb bajnoka volt.

franklin
franklin

Missy Franklin négyszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára Forrás AP

Mint oly sok gyerek, Franklin is azért tanult meg úszni, mert édesanyja féltette a víz közelében. A rengeteg kicsivel ellentétben azonban ő a medencében maradt: igaz, a szülei nem tartották kiugróan tehetségesnek, a többi apuka, anyuka viszont nem győzte dicsérni.

Alig 13 évesen részt vett hazája omahai olimpiai válogatóján is, ám a 2008-as pekingi játékokon való szereplés álom maradt. Az első igazán jelentős eredményét 2011-ben érte el, s azzal rögtön be is robbant a köztudatba, hiszen három aranyérmet szerzett a sanghaji világbajnokságon. A két váltóelsőség (4x100 m vegyes és 4x200 m gyors) mellett megnyerte a nagy kedvencének számító 200 m hátat, ráadásul még abban az évben átírta a szám világcsúcsát. Érdekesség, hogy a 2:00.03-as időeredménnyel az első nő lett, aki a csodadresszek 2010 januári betiltása után ismét világrekordot tudott úszni.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

Alig néhány hónappal 17. születésnapja után Missy Franklin lett a londoni olimpia csillagainak egyike. Négy aranyérmet szerzett a brit fővárosban: a 100 és a 200 m háton kívül a 4x100-as vegyes- és a 4x200-as gyorsváltóval is a csúcsra ért.

Franklin később arról beszélt: bár a 100 m hát napján igyekezett uralni az érzéseit, a dobogón már nem tudta megállni, hogy ne pityeredjen el. A szám eredményhirdetésén a könnyeken keresztül is igyekezett énekelni az amerikai himnuszt, de annyi gondolat kavargott a fejében, hogy néhány szót elfelejtett belőle... Nem csoda, ha elragadták az érzelmek, hiszen alig 15 perccel a 4x200-as gyorsváltó középdöntője után kellett a 100 m hát fináléjában tempóznia, s a nagy terhelés ellenére volt képes nyerni.

A második egyéni számában aztán rátett még egy lapáttal, hiszen 200 m háton, mondhatni tökéletesen, világcsúccsal diadalmaskodott.

A még a pozitív amerikai mentalitáshoz képest is mosolygós lány érthetően feldobottan nyilatkozott.

„Nem hiszem el, hogy négy aranyérmet nyertem, ráadásul ezt, a legutolsót világcsúccsal. Életem legjobb időszaka ez, sosem voltam még boldogabb – áradozott Franklin, aki a nagy örömben sem feledkezett meg az otthonától nem messze, a Colorado állambeli Aurorában történt merényletről, s az áldozatok emlékének ajánlotta a győzelmet. – Azt tudtam, hogy az utolsó huszonöt méteren mindent beleadtam, mert nem éreztem se a karomat, se a lábamat, csak arra koncentráltam, hogy minél gyorsabban megérintsem a falat. Elképzeltem már, milyen nyerni, vagy milyen érzés világcsúccsal győzni, de a valóság minden álmot felülmúlt.”

Missy Franklin egy évvel később – ne feledjük, még mindig csak 18 esztendősen – hat aranyérmet szerzett a barcelonai világbajnokságon, ám később – önmagához mérten – elmaradtak a kiugró eredmények, Rióban „csak” váltóban végzett az első helyen, a mostani, nyári budapesti világbajnokságot pedig sérülés miatt kihagyja.

Sorozatunk korábbi részei: Tara Lipinski, Marjorie Gestring, Lőrincz Tamás, NadiaComăneci, Egerszegi Krisztina, Boris Becker, Gyurta Dániel, Szeles Mónika, Loris Capirossi, Pelé, Klampár Tibor, Kobe Bryant, Julija Lipnyickaja, Kronberger Lili, Greg Louganis, Wladár Sándor, Birgit Fischer, Hamza Yerlikaya, Szilágyi Áron, Max Verstappen, Nagy Zsuzsanna, Kirani James, Martina Hingis, Michael Phelps, Flamótól Rippig, Jana Kudrjavceva, Mikaela Shiffrin, Ruta Meilutyte

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik