Úszás: tovább finomítják a Jövő bajnokai-programot

Vágólapra másolva!
2018.01.18. 15:35
Címkék
A Jövő bajnokai a magyar úszósport kiemelt tehetséggondozó programja. Négy éve csiszolgatják, alakítják, a héten pedig a MÚSZ elnöksége újabb változtatásokról döntött. A dél-dunántúli régió vezetője szerint a program eddig is segített a helyi problémák megoldásában, a tehetségek felfedezésében és menedzselésében, s a jövőben kiemelten fontos a szakmai programok folytatása.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA Jövő bajnokai programot négy évvel ezelőtt indította útjára az úszószövetség. Az utánpótlás-nevelésben kiemelt szerepet játszó projekt – bár nagyrészt beváltotta a hozzá fűzött reményeket– újból és újból terítékre kerül a szakmai megbeszéléseken. Így volt ez az elnökség idei első ülésén is, amelyen az a döntés született, hogy szeptembertől tovább ésszerűsítik a programot, amelyen már tavaly nyáronis igazítottak. Az eredeti célkitűzés az volt, hogy a régióvezetők segítségével szélesítsék a bázist, s olyan tehetségeket kutassanak fel, akik korábban kiestek a látókörből. A programra szabott felszerelés, a kiemelt versenyek, az évkönyv, a kapitányi látogatások végül minden régióban erős közösséget kovácsoltak.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA Jövő bajnokai programot négy évvel ezelőtt indította útjára az úszószövetség. Az utánpótlás-nevelésben kiemelt szerepet játszó projekt – bár nagyrészt beváltotta a hozzá fűzött reményeket– újból és újból terítékre kerül a szakmai megbeszéléseken. Így volt ez az elnökség idei első ülésén is, amelyen az a döntés született, hogy szeptembertől tovább ésszerűsítik a programot, amelyen már tavaly nyáronis igazítottak. Az eredeti célkitűzés az volt, hogy a régióvezetők segítségével szélesítsék a bázist, s olyan tehetségeket kutassanak fel, akik korábban kiestek a látókörből. A programra szabott felszerelés, a kiemelt versenyek, az évkönyv, a kapitányi látogatások végül minden régióban erős közösséget kovácsoltak.

A jövő dél-dunántúli bajnokai legutóbb egy állatmenhelyen jártak az uszodai edzés után
A jövő dél-dunántúli bajnokai legutóbb egy állatmenhelyen jártak az uszodai edzés után

A jövő dél-dunántúli bajnokai legutóbb egy állatmenhelyen jártak az uszodai edzés után

Most, hogy a Jövő bajnokai ismét változások elé néz, a dél-dunántúli régióvezetőt, a program egyik leglelkesebb hívét, Jancsik Árpádot kérdeztük az eddigi személyes, helyi tapasztalatairól:
„Sajnos, elmaradott régió a miénk. Összesen két ötvenes medencénk van, egy Pécsett és egy Kaposvárott. A Jövő bajnokainak köszönhetően kicsit jobban össze tudott kapaszkodni a két város, és a versenyeztetés is ennek révén látszódik megoldódni. A program ezért népszerű is itt, a Dél-Dunántúlon, ahol Baranya, Somogy és Tolna megyéből nyolc egyesület vesz részt benne. A térségben ránk hárul a feladat, hogy feltámasszuk az úszósportot, s ne csak a megyeszékhelyen legyen erős, de a kisebb településeken is. A tehetségeketis ott kéne megtalálnunk, s ez legalább annyira fontos, mint a már felfedezett reménységek menedzselése.”

Jancsik egyébként azt tapasztalta, hogy az egyesületek ugyan dolgoznak, a versenysport többnyire mégis megreked helyi szinteken. Pécsett évente négy alkalommal rendezik meg a korosztályos Delfin-kupát, amelyen a fiatalabb korosztályok nagy számban képviseltetik magukat, a 11-12 évesek létszáma azonban már erősen csökken. Az edzéslátogatásokon azt is látta, hogy bár mindenhol jó néven veszik és igénylik a szakmai tanácsokat. Van, ahol már az úszásoktatásban is alapvető hiányosságokat lehet találni. Munka tehát bőven van.

De mit is ad pillanatnyilag a Jövő bajnokai? Képzési csomagot, amely segíti a felkészítő edzőket, s még a szülőket is. Havi összejöveteleket, a rendszeres felmérések helyett pedig ciklusonkénti felmérőt, közös edzéseket. Sportpszichológust, táplálkozási szakértőt, teljesítménydiagnosztát, SMR-henger oktatót, akik havi rendszerességgel járják a régiós utánpótlás-nevelő bázisokat.

„Régióvezetőként az a feladatunk, hogy szélesítsük a sportágunk bázisát. Ugyanakkor keressük és támogassuk a tehetségeket, főleg a kisebb településen, akik a helyi lehetőségek végessége miatt gyakran inkább felhagynak az úszással. A program segítségével nagyobb egyesületekbe tudjuk őket küldeni, ezzel is biztosítva a további fejlődésüket. Ám ami nekem edzőként is a legfontosabb, az a türelem. Gyerekekkel csak annak a jegyében szabad foglalkozni. Az idén két korosztályos csúcsot úszó tanítványom, Séner Martin az első évben például nem került be eredményei alapján a programba. Szerencsére sem ő, sem a szülők nem adták fel, bíztak bennem, s mára hozza is az eredményeket.”

A Jövő bajnokai program négy esztendeje működik. Évről évre tökéletesítik és csiszolgatják.

Elvégre a jövő bajnokairól van szó.

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik