Úszás: öt utánpótláskorú fiatal ugorhat medencébe a budapesti vizes világbajnokságon

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.12. 14:54
Címkék
Öt utánpótláskorú úszó került a budapesti vizes világbajnokságra készülő keretbe, közülük négyen biztosan rajtkőre állhatnak a Duna Arénában. A netánjai korosztályos Európa-bajnokság hősei a felnőtteknél ha nem is reménykedhetnek hasonló aranyhalmozásban, a döntőbe jutás egyikük számára sem lehetetlen küldetés.

Leiner SomaHuszonegy éremmel zárták fiataljaink az ifjúsági Európa-bajnokságot Izraelben, az aranyak számát tekintve pedig történelmet írtak: tizenegy alkalommal állhattak fel a dobogó legfelső fokára, soha nem regisztrálhatott ennyi első helyezést magyar küldöttség ifjúsági kontinensviadalon.Leiner SomaHuszonegy éremmel zárták fiataljaink az ifjúsági Európa-bajnokságot Izraelben, az aranyak számát tekintve pedig történelmet írtak: tizenegy alkalommal állhattak fel a dobogó legfelső fokára, soha nem regisztrálhatott ennyi első helyezést magyar küldöttség ifjúsági kontinensviadalon.

Késely Ajna hatszor állhatott a doboó legfelső fokára Netánjában Forrás: MÚSZ
Késely Ajna hatszor állhatott a doboó legfelső fokára Netánjában Forrás: MÚSZ

Késely Ajna hatszor állhatott a doboó legfelső fokára Netánjában  •  Forrás: MÚSZ

A piszkosul tehetséges és eredményes generációból négyen biztosan, de elképzelhető, hogy öten állnak rajtkőre a vizes világbajnokságon. Közülük a 15 esztendős Késely Ajna az, aki a legtöbbet szerepel majd: 400, 800 és 1500 gyorson is elindul. Netánjában kétszáztól ezerötszázig az összes gyorsúszószámot megnyerte, elmondhatja magáról, hogy minden idők legsikeresebb magyar ifjúsági úszója, Sós Csaba szövetségi kapitány szerint „minden esélye megvan, hogy a felnőtteknél is döntőbe jusson”. Az időeredményei ugyan elmaradnak Kapás Boglárka eredményeitől, de a Kőbánya SC fiatalja már bizonyította, hogy a legjobbakkal szemben is képes meglepetést okozni.

A magyar úszósport erejét mutatja, hogy juniorvilágcsúccsal sem garantált a csapatba kerülés – Milák Kristóf olyan időt úszott Izraelben 200 méter pillangón, amellyel a riói olimpián is negyedik helyen zárt volna. Pechére Kenderesi Tamás és Cseh László még ennél is erősebb szinttel bír egyelőre, így a 17 éves érdi versenyzőnek a 100 méter pille maradt, de aligha csalódott emiatt. Ebben a számban is közel volt az aranyhoz Netánjában, ám az orosz Kujimov junior Európa-csúccsal lett első, így Miláknak be kellett érnie a második hellyel. A szövetségi kapitány szerint az ő esetében is számíthatunk meglepetésre, bármekkora is legyen az.

Keretbe került a szintén 17 esztendős Kalmár Ákos is, aki egyedüli magyarként indul 400 méteres gyorsúszásban. Az ifjúsági kontinensviadalon magabiztosan, meggyőző fölénnyel diadalmaskodott ebben a számban. Ha a fejlődését nézzük, nem meglepő az indulása, hiszen rengeteget lépett előre az elmúlt időben, rászolgált Sós Csaba bizalmára. Az ő esetében a középdöntőbe kerülés is óriási kihívás lesz, hiszen nagyon sűrű, illetve erős a mezőnye.

Ha egyéniben nem is, váltóban rajtkőre állhat Németh Nándor, aki az egyik legnépszerűbb számban, 100 méter gyorson győzött Izraelben, kiválóidővel. Az országos bajnokságon felnőttrekordot repesztett ezen a távon, így nem véletlen, hogy számításba vették a váltó összeállításakor az egriek 17 éves kiválóságát. A magyar négyes így Sós szerint is jó eséllyel pályázik a fináléba jutásra.

Érdekes Gyurinovics Fanni helyzete, egyelőre kérdőjeles az indulása 100 méter gyorson. Májusban, Hódmezővásárhelyen B-szintet teljesített, míg Verrasztó Evelin A-szintet, így az MTK 16 éves úszója abban az esetben indulhat a világbajnokságon, ha utóbbi úgy dönt, visszalép ettől a számtól.

A kérdés az, fiataljaink hogyan élik meg életük eddigi legnehezebb kihívását, hogyan teljesítenek a legmagasabb szinten. A választ július végén, Budapesten kapjuk meg.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik