Úszás: hét edző, nyolcvan tanítvány a Nyíregyházi Sportcentrumnál

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.12. 17:04
Címkék
Sorra jönnek ki az ígéretes úszók a Nyíregyházi Sportcentrum műhelyéből. A folyamatosan fejlődő szakosztályból az utóbbi időben a 15 esztendős Hatházi Dóra és a 14 éves Cserfalvi Olaf is figyelemre méltó eredményeket ért el. A egyesület edzője, Gyula Sándor beszélt honlapunknak a nagy múltú nyíregyházi klubról.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A manapság nagyszerű időszakot él a magyar úszósport, mind a felnőtt-, mind a juniorkorosztály. Elég, ha csak a nagyok budapesti vb-jére vagy az indianapolisi korosztályos világbajnokságra gondolunk. Ugyanakkor a mostani aranygeneráció utánpótlása is biztosítottnak tűnik, hiszen remek munka folyik a hazai műhelyekben. Példa erre a Nyíregyházi Sportcentrum szakosztálya, amely sorra adja az ígéretes versenyzőket a magyar úszósportnak.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A manapság nagyszerű időszakot él a magyar úszósport, mind a felnőtt-, mind a juniorkorosztály. Elég, ha csak a nagyok budapesti vb-jére vagy az indianapolisi korosztályos világbajnokságra gondolunk. Ugyanakkor a mostani aranygeneráció utánpótlása is biztosítottnak tűnik, hiszen remek munka folyik a hazai műhelyekben. Példa erre a Nyíregyházi Sportcentrum szakosztálya, amely sorra adja az ígéretes versenyzőket a magyar úszósportnak.

Gyula Sándor és tanítványai (balról): Tajthy Milán, Cserfalvi Olaf, Kiss Anasztázia és Hatházi Dóra Forrás: Nyíregyházi Sportcentrum
Gyula Sándor és tanítványai (balról): Tajthy Milán, Cserfalvi Olaf, Kiss Anasztázia és Hatházi Dóra Forrás: Nyíregyházi Sportcentrum

Gyula Sándor és tanítványai (balról): Tajthy Milán, Cserfalvi Olaf, Kiss Anasztázia és Hatházi Dóra  •  Forrás: Nyíregyházi Sportcentrum

A szabolcsi megyeszékhelyen hét edző dolgozik körülbelül nyolcvan gyerekkel, akik között ott van a korosztályos hazai élvonalhoz tartozó Hatházi Dóra ésCserfalvi Olaf is. Arról, hogy milyen munka folyik a klubban, a szakosztály edzőjét, Gyula Sándort kérdeztük.

„Korábban kitűnő felnőttversenyzőink is voltak, de az utóbbi időben már valóban inkább az utánpótlás-nevelésre koncentrálunk. Három különböző helyen folyik a munka. A fő helyszín az ötven méteres sátras medence, amely a városi strand területén található, ami nyáron kényelmetlenségeket is okoz. Ezen kívül két huszonötméteres medencében készülünk. Jó hír, hogy a városban tervezik az ötven méteres uszoda felépítését, ami jelentősen megkönnyíteni a felkészülésünket.”

Ugyan a nyolcvan versenyző nem kevés, Gyula Sándor nem bánná, ha még több fiatal választaná a versenyszerű úszást Nyíregyházán.

„Bár a helyi Arany János Gimnáziumban van úszóosztály, nehézkes a fiatalok a toborzása a városban. Természetesen a legtöbb szülő szeretné, hogy a gyereke tanuljon meg úszni, ugyanakkor kevesen vállalják az áldozatot, hogy nap, mint hordják őket edzésre. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a jó példa ragadós, s a most sikeres ifjú versenyzőinket követve egyre többen jelentkeznek majd.”

Nyíregyházán egyébként komoly hagyományai vannak a sportágnak. Innen indult például az olimpiai ezüstérmes Szabó Tünde,s a világbajnok hosszútávúszó, Kovács Rita is.

„Komoly úszómúltja van a városban az úszásnak, rengeteg tehetséges gyerek megfordult itt az évtizedek alatt. Ezen kívül megvan a szükséges szellemi tőke is, hiszen a szakosztály szoros kapcsolatban működik a Nyíregyházi Főiskolával. Úgy látom, jelenleg felszálló ágban van a műhelyünk remélem, megmarad az irány.”

A versenysportba hosszabb szünet után öt éve visszatérő szakember szerint erre a garancia többek között a már említett két versenyző, a debreceni felnőtt országos bajnokságon bronzérmes Hatházi Dóra (15) és Cserfalvi Olaf (14) lehet.

„Dóri jó eséllyel utazik a helsinki junior Európa-bajnokságra. Ő még két évvel fiatalabb a mezőnynél, ezért nagy dolog, hogy bekerülhet a válogatottba. Úgy látom, ha így folytatja, egy-két éven belül a hazai felnőtt élmezőnyben is helyet kér magának. Olaf szintén kiemelkedő képességekkel rendelkezik, neki a jövő évi EYOF-keretbe kerülés lehet a fő célja. Mögöttük pedig ott sorakoznak a többiek, akik szintén élmezőnyhöz tartoznak.”

Egyéb korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik