utanpotlassport.hu 2017.12.07 16:43 Frissítve: 2017.12.07 17:00

Úszás: a serdülőválogatott sok éremért utazott Romániába

Romániába utazott az úszó-serdülőválogatott, ahol a közép-európai országok hagyományos versenyén vesz részt. A fiúk versenyében a 15-16, a lányok között pedig a 13-14 éves korosztály lép a rajkőre. Tavaly Kassán 37 érmet nyert a magyar delegáció, s idén is hasonló eredmény várható. A csapat vezetőjének, Petrov Iván utánpótlás-kapitánynak azonban a győzelmeknél is fontosabb a csapategység.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A közép-európai országok hagyományos serdülő-úszóversenyét 2003-ban Magyarországon rendezték meg először, egészen pontosan Hódmezővásárhelyen. Nyolc ország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország, Csehország, Macedónia, Szerbia és Magyarország sportági szövetsége írta alá a rendezvény szándéknyilatkozatát, így nem csoda, ha Nyolc Nemzet-kupának nevezik úszóberkekben. A viadal házigazdája idén Románia lesz, Târgoviste városában péntektől vasárnapig 32 számban mérik össze erejüket a fiatalok. A fiúk versenyében a 2001-2002-es, a lányoknál pedig a 2003-2004-es korosztályok  legjobbjai ugranak a medencébe.

A hagyományokhoz híven tavaly Kassán is nagyszerűen szerepelt a magyar válogatott, összesen 37 érmet, köztük 17 aranyat nyerve, s ugyancsak a tradíció részeként, a pont- és éremlistán is az élen végzett. A mostani indulók listáját nézve, a sportág hazai utánpótláserejének ismeretében idén is bőséges éremtermés várható.

Nagy Réka szerezte tavaly a magyar csapat legtöbb érmét Kassán.  Vajon ki lép idén a nyomdokába? Forrás: Facebook

Nagy Réka szerezte tavaly a magyar csapat legtöbb érmét Kassán. Vajon ki lép idén a nyomdokába?  •  Forrás: Facebook

A csapat vezetője, Petrov Iván utánpótlás-kapitány, aki azonban nem az eredményességet tartja a legfontosabbnak:
„Igaz ugyan, hogy a legfiatalabb korosztályoknak ez kiváló lehetőség a nemzetközi tapasztalatszerzésre, számomra ennél mégis fontosabb, hogy sokan itt és most lesznek először válogatottak, s húzhatnak magukra címeres mezt. Márpedig azt viselni is tudniuk kell. Ennek érdekében a hozzáadott pedagógiai értékekre legalább annyira figyelünk, mint a megnyert érmek számára. Bízom benne, hogy ők is megérzik, hogy több ez egyszerű versenynél. Ugyanakkor azt is szeretném, hogy a fiatal úszók igazi csapatként szerepeljenek, minden este csapatértekezletet tartunk az összetartó, egységes szellem érdekében. A fiúk közül többen megjárták az EYOF-ot, így ők már rutinosabbak, a lányok fiatalabbak, így tapasztalatlanabbak is.”

Számonként a két legjobb eredményt veszik figyelembe az összesítéskor. A fiúk mezőnyében várhatóan a lengyelek lesznek ránk a legveszélyesebbek, míg a lányok között a szlovénok szoktak riválisként fellépni. Tavaly olyan magyarok nyertek aranyérmeket, akik azóta már világversenyeken is bizonyították rátermettségüket. Nagy Réka, az EYOF későbbi legsikeresebb magyar indulója, és azóta Európa második legjobb sportolójának választott Nagy Réka például négy aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot nyert Kassán, de a nyáron ifjúsági Európa-bajnokságot nyert Kalmár Ákos is remek idővel győzött 1500 gyorson.

A magyar válogatott keret
Fiúk: Angyal Mátyás, Bőhm Sebestyén, Bukovics Milán, Fábián Milán, Galyassy Szilárd, Imre Milán, Lakner Dávid, Mátrai Roland, Mándli Benedek, Pap Bálint, Pertich Zsombor, Tabi Zoltán, Varga Bence, Zombori Gábor
Leányok: Barta Hanna, Dohányos Annamária, Gál Kincső, Gyenei Anna, Hatházi Dóra, Híves Katica, Mihályvári-Farkas Viktória, Muzsnay Zsófia, Papp Júlia,  Rajos Kira, Szimcsák Mira, Ugrai Panna

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.

2017.09.29 17:48:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár 2-0-ra is vezetett, végül döntetlent ért el a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az FK Szutjeszka otthonában, az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában. Simon Miklós elégedett volt csapata játékával, és szerinte minden esély megvan arra, hogy kiharcolják a továbbjutást a Bozsik Stadionban.