utanpotlassport.hu 2017.12.07 16:43 Frissítve: 2017.12.07 17:00

Úszás: a serdülőválogatott sok éremért utazott Romániába

Romániába utazott az úszó-serdülőválogatott, ahol a közép-európai országok hagyományos versenyén vesz részt. A fiúk versenyében a 15-16, a lányok között pedig a 13-14 éves korosztály lép a rajkőre. Tavaly Kassán 37 érmet nyert a magyar delegáció, s idén is hasonló eredmény várható. A csapat vezetőjének, Petrov Iván utánpótlás-kapitánynak azonban a győzelmeknél is fontosabb a csapategység.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A közép-európai országok hagyományos serdülő-úszóversenyét 2003-ban Magyarországon rendezték meg először, egészen pontosan Hódmezővásárhelyen. Nyolc ország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország, Csehország, Macedónia, Szerbia és Magyarország sportági szövetsége írta alá a rendezvény szándéknyilatkozatát, így nem csoda, ha Nyolc Nemzet-kupának nevezik úszóberkekben. A viadal házigazdája idén Románia lesz, Târgoviste városában péntektől vasárnapig 32 számban mérik össze erejüket a fiatalok. A fiúk versenyében a 2001-2002-es, a lányoknál pedig a 2003-2004-es korosztályok  legjobbjai ugranak a medencébe.

A hagyományokhoz híven tavaly Kassán is nagyszerűen szerepelt a magyar válogatott, összesen 37 érmet, köztük 17 aranyat nyerve, s ugyancsak a tradíció részeként, a pont- és éremlistán is az élen végzett. A mostani indulók listáját nézve, a sportág hazai utánpótláserejének ismeretében idén is bőséges éremtermés várható.

Nagy Réka szerezte tavaly a magyar csapat legtöbb érmét Kassán.  Vajon ki lép idén a nyomdokába? Forrás: Facebook

Nagy Réka szerezte tavaly a magyar csapat legtöbb érmét Kassán. Vajon ki lép idén a nyomdokába?  •  Forrás: Facebook

A csapat vezetője, Petrov Iván utánpótlás-kapitány, aki azonban nem az eredményességet tartja a legfontosabbnak:
„Igaz ugyan, hogy a legfiatalabb korosztályoknak ez kiváló lehetőség a nemzetközi tapasztalatszerzésre, számomra ennél mégis fontosabb, hogy sokan itt és most lesznek először válogatottak, s húzhatnak magukra címeres mezt. Márpedig azt viselni is tudniuk kell. Ennek érdekében a hozzáadott pedagógiai értékekre legalább annyira figyelünk, mint a megnyert érmek számára. Bízom benne, hogy ők is megérzik, hogy több ez egyszerű versenynél. Ugyanakkor azt is szeretném, hogy a fiatal úszók igazi csapatként szerepeljenek, minden este csapatértekezletet tartunk az összetartó, egységes szellem érdekében. A fiúk közül többen megjárták az EYOF-ot, így ők már rutinosabbak, a lányok fiatalabbak, így tapasztalatlanabbak is.”

Számonként a két legjobb eredményt veszik figyelembe az összesítéskor. A fiúk mezőnyében várhatóan a lengyelek lesznek ránk a legveszélyesebbek, míg a lányok között a szlovénok szoktak riválisként fellépni. Tavaly olyan magyarok nyertek aranyérmeket, akik azóta már világversenyeken is bizonyították rátermettségüket. Nagy Réka, az EYOF későbbi legsikeresebb magyar indulója, és azóta Európa második legjobb sportolójának választott Nagy Réka például négy aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot nyert Kassán, de a nyáron ifjúsági Európa-bajnokságot nyert Kalmár Ákos is remek idővel győzött 1500 gyorson.

A magyar válogatott keret
Fiúk: Angyal Mátyás, Bőhm Sebestyén, Bukovics Milán, Fábián Milán, Galyassy Szilárd, Imre Milán, Lakner Dávid, Mátrai Roland, Mándli Benedek, Pap Bálint, Pertich Zsombor, Tabi Zoltán, Varga Bence, Zombori Gábor
Leányok: Barta Hanna, Dohányos Annamária, Gál Kincső, Gyenei Anna, Hatházi Dóra, Híves Katica, Mihályvári-Farkas Viktória, Muzsnay Zsófia, Papp Júlia,  Rajos Kira, Szimcsák Mira, Ugrai Panna

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.22 18:42:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Tizennégy utánpótláskorú versenyző szerepelhet a budapesti felnőtt párbajtőr Grand Prix-versenyen. A viadalon a korosztályos Európa-bajnokságon aranyérmes junior fiú- és kadét leánycsapat tagjai is pástra lépnek a MOM Sportcentrumban.

2018.03.17 14:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A női U20-as kézilabda-világbajnokság után a leány U19-es Európa-bajnokságnak is Magyarország lesz a házigazdája. A kontinensviadalt 2019 júliusában Győrben rendezik meg, ott, ahol ugyanez a korosztály tavaly nyáron EYOF-aranyérmet ünnepelhetett.

2018.03.14 13:14:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Igen tetszetős sikert ért el a zágrábi Európa-kupán a magyar ifjúsági cselgáncsválogatott, hiszen a 37 ország által delegált 793 fős mezőnyben három aranyérmet, ugyanannyi ezüstöt, két bronzérmet, négy ötödik és öt hetedik helyezést szerzett. Ezt azt jelenti, hogy a 49 magyar cselgáncsozó közül tizenhétnek sikerült pontot szereznie.

2018.03.10 09:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Csikócsapattal utazik a Kielce elleni idegenbeli kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzésre a Rhein-Neckar Löwen együttese. A németek azért küldik az utánpótlásegyüttesüket Lengyelországba, mert a BL-meccsel egyidőben a Kiel elleni hazai bajnokin is pályára kell lépniük. A Löwen próbált egyeztetni a nemzetközi szövetséggel a halasztásról, hiába…

2018.03.08 15:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Három utánpótláskorú játékos is bekerült a hollandok elleni Eb-selejtezőkre készülő női kézilabda-válogatott keretébe. Ezúttal három ferencvárosi fiatal, Háfra Noémi (19), Faluvégi Dorottya (19) és Márton Gréta (18) kapott meghívót Kim Rasmussen egyértelműen fiatalodó együttesébe.