Úszás: a kis Budafóka nagy ígéretei

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.02. 14:51
Címkék
A Dél-budai kisegyesület, a Budafóka XXII SE alig tizennégy év alatt lett a magyar úszósport egyik meghatározó utánpótlás-nevelő bázisa. A jelenlegi legjobbjaik a junior világ- és Európa-bajnok Márton Richárd, az EYOF-győztes Zombori Gábor és a nyílt vízi Európa-bajnok Galyassy Szilárd. Az egyesületben nevelkedő, fiatal úszók pontosan tudják, kikkel edzenek együtt, s az aláíráskérő szeánszok szinte mindennaposak az edzések után.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huTizenöt éve azzal a szándékkal alapították a Budafóka XXII SE-t, hogy a Dél-budai régióban színvonalas sportolási lehetőséget biztosítsanak a helyi gyerekeknek. Egy évvel később épült meg az új uszoda, amely a klub bázisává vált. Az úszószakosztály azóta országos elismertségre tett szert az utánpótlás-nevelésben. Pedig nincsenek könnyű helyzetben. A kisegyesületek nehézségeivel küzdenek, gondosan egyensúlyozva a verseny- és szabadidősport között. Miközben a fiatal úszók sikerei egyre több gyereket csábítanak a klubba.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huTizenöt éve azzal a szándékkal alapították a Budafóka XXII SE-t, hogy a Dél-budai régióban színvonalas sportolási lehetőséget biztosítsanak a helyi gyerekeknek. Egy évvel később épült meg az új uszoda, amely a klub bázisává vált. Az úszószakosztály azóta országos elismertségre tett szert az utánpótlás-nevelésben. Pedig nincsenek könnyű helyzetben. A kisegyesületek nehézségeivel küzdenek, gondosan egyensúlyozva a verseny- és szabadidősport között. Miközben a fiatal úszók sikerei egyre több gyereket csábítanak a klubba.

Zombori Gábor (középen) a 200 m vegyesben aranyérmes lett Romániában Bukovics Milán (balról) előtt Forrás: MÚSZ
Zombori Gábor (középen) a 200 m vegyesben aranyérmes lett Romániában Bukovics Milán (balról) előtt Forrás: MÚSZ

Zombori Gábor (középen) a 200 m vegyesben aranyérmes lett Romániában Bukovics Milán (balról) előtt  •  Forrás: MÚSZ

Az év utolsó hónapja remekül sikerült a budafókásoknak. A közép-európai országok hagyományos serdülőversenyén Zombori Gábor nyerte a magyar csapat legtöbb érmét, szám szerint hetet, az öt aranyból ráadásul négyet egyéni számban. A 15 éves fiú már a győri EYOF-on is felhívta magára a figyelmet, ahol a 200 méteres hátúszásban lett aranyérmes. A romániai válogatott viadalon, az egyébként korosztályos nyílt vízi Európa-bajnok Galyassy Szilárd három ezüstöt és egy aranyat szerzett. Karácsony előtt, a győri cikluszáró viadalon, az idén junior világ- és Európa-bajnokságot nyert 18 esztendős Márton Richárd is csatlakozott a fiatalokhoz, győzött 100 m pillangón és 200 m gyorson, miközben Zombori 50 m és 200 m háton bizonyult a legjobbnak.

„Bár Ricsi, Gábor vagy Szilárd közel sem olyan ismertek, mint Gyurta Dani, vagy Cseh Laci, azért az itteni kis úszók számára már ők is példaképek – fejtette ki Bodnár Tamás, a klub elnöke, amikor az ünnepek előtt az egyik edzésen meglátogattuk őket. – Számon tartják az eredményeiket, hozzájuk szeretnének hasonlítani. A helyszűke még ebben az új és kellemes uszodában is állandó probléma, ám ennél sokkal nagyobb félelmünk, hogy a nagy klubok elviszik a versenyzőinket, akiket nevelünk. Pedig szeretnénk megtartani őket, az utánpótlás-nevelés mellett most már kimondottan is ez a célunk. Ricsi már részt vett a riói olimpián, ő az első, aki felnőtt eredményeket hozhat nekünk. S hogy mi a titkunk? Az egyik biztosan vezetőedzőnk, Horváth Tamás, aki él-hal az úszásért és az egyesületünkért.”

Márton Richárd ízig-vérig Budafókás. Hat éves kora óta az egylet tagja, s az első évet leszámítva mindig is Horváth Tamással, mostani trénerével edzett együtt. Soha meg nem fordult fejében a klubváltás. És mégis. Az új esztendőt máshol fogja kezdeni.

„Felvettek amerikai egyetemre, ahol a tanulás mellett az úszást is folytatom. Izgatottan várom az új évet. Sokan mondják, hogy a tengerentúlról mindenki pozitív szemlélettel tér haza, én is erre vágyom. Arra is kíváncsi vagyok, milyenek az edzések odaát. Természetesen a Budafóka versenyzője maradok, és egyeztetni fogunk a felkészülésről. Az Eb-re is szeretnék eljutni, de már alig várom, hogy Amerikában legyek” – avatott be minket terveibe Márton Richárd, aki továbbra is magyar úszóként képzeli el a jövőjét, és a nyári sikerek hatására kedvenceiben a 200 és a 400 méter gyorson, valamint a 100 m szeretne egyre sikeresebb lenni. Még ha ez utóbbiban, nem kisebb ellenféllel kell is szembenéznie, mint Milák Kristóf, akivel közösen nyertek váltóban aranyérmet Indianapolisban a junior-világbajnokságon.

„Kristóf másik történet. Én a saját céljaimat szeretném elérni, nem foglalkozom a konkurenciával. Egyébként ő is sok számban jelen van, bár az igaz, hogy a 100 és a 200 pille biztosan marad neki. Szeretnék jókat úszni, majd meglátjuk ki miben lesz a legjobb, én a saját utamat járom, egyre inkább ott vagyok fejben, ez a legfontosabb” – jelentette ki határozottan Richárd.

Edzője, Horváth Tamás szerint, Ricsinek azon túl, hogy kiválóak a testi adottságai van egy titkos fegyvere is, ami igazából a junior-világbajnokságon elért eredményeihez is elvezetett.

„Minden nap képes belehalni a vízbe − jellemzi tanítványát Horváth Tamás. – Ritka az ilyen szorgalmas és motivált versenyző,a befektetett munka forrt össze a tehetségével, s hozta meg az eddigi eredményeit. Szerencsére, Gáborról és Szilárdról is hasonló jókat tudok csak mondani, sőt, utóbbi még Ricsin is túltesz szorgalmával.”

A 4x200-as fiú gyorsváltóval lett junior-világbajnok Márton Richárd (balról) Indianapolisban
A 4x200-as fiú gyorsváltóval lett junior-világbajnok Márton Richárd (balról) Indianapolisban

A 4x200-as fiú gyorsváltóval lett junior-világbajnok Márton Richárd (balról) Indianapolisban

Könnyű lehet ilyen fiatalokkal dolgozni. Horváth Tamás ezzel a ténnyel nem is vitatkozik, ám szerinte ez a közös munka soha sem problémamentes. Mindig vannak hullámvölgyek, mint a serdülőkor Zombori és Galyassy, vagy a kis-felnőttkor Márton esetében.

„Nagyon nehéz átlépni a felnőttek közé, sokszor két-három évig is eltarthat ez a folyamat. Ricsi most ebbe esett bele, Gábor és Szilárd viszont éppen serdülőkorú. Bízom benne, hogy ezeket az akadályokat velük és a szülőkkel együttműködve sikeresen átugorjuk. Sok tehetséges fiatal úszó vész el ebben a korban. Azon leszünk, hogy ez velük semmiképpen ne történjék meg. Gábor mind a négy úszásnemben rendkívüli vagy átlag feletti teljesítményre képes, eddig mégsem tudtuk tökéletesen összerakni a vegyest.Az elkövetkező években azon fogunk dolgozni, hogy egyszer talán Verrasztó Dávid vagy Cseh László szintjére érhessen” – vélekedett Zombori Gábor lehetőségeiről edzője, Horváth Tamás.

A budafoki Hajós Alfréd tanuszodában egymás mellett edzenek kicsik és nagyok, világ- és Európa-bajnokok, valamint kezdő úszótanfolyamosok. Mégis könnyen eldönthető róluk, ki kicsoda. Csak követni kell az autogramért sorban álló apróságokat. Ők pontosan tudják kitől érdemes aláírást kérni. Márton Richárd, Zombori Gábor és Galyassy Szilárd a listájuk élén áll.

Egyéb korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik