Úszás: a húsz éves orosz Jevgenyij Rilov három érmet is nyerhet a budapesti vébén

Vágólapra másolva!
2017.06.23. 18:12
Címkék
A július 14-én kezdődő budapesti felnőtt-világbajnokság egyik legsikeresebb fiatal szereplője lehet az orosz Jevgenyij Rilov. A 20 esztendős hátúszó mindhárom számban (50, 100, 200 méter) esélyes a világbajnokságon, 200 méteren világranglista-vezetőként érkezik Magyarországra.

Bruckner Vince Talán a budapesti világbajnokság lehet Jevgenyij Rilov első igazán nagy dobása a felnőttek mezőnyében. A 20 éves orosz mindhárom hátúszószámban (50, 100 és 200 méter) esélyesnek számít. 200-on első, 50-en és 100 pedig második helyen áll az idei világranglistán.Bruckner Vince Talán a budapesti világbajnokság lehet Jevgenyij Rilov első igazán nagy dobása a felnőttek mezőnyében. A 20 éves orosz mindhárom hátúszószámban (50, 100 és 200 méter) esélyesnek számít. 200-on első, 50-en és 100 pedig második helyen áll az idei világranglistán.

Nem kizárólag az idei eredményeivel hívta fel magára a figyelmet. A 2014-es nandzsingi nyári ifjúsági olimpián három számban szerzett aranyérmet (50 m hát, 100 m hát, 4x100 m vegyes váltó), valamint a leghosszabb hátúszószámban a második helyet szerezte meg. Egy évvel később, a hazai rendezésű kazanyi felnőttvébén is dobogóra állhatott: 200 háton a harmadik helyet szerezte meg. 2016 áprilisában ugyanezen a távon Európa-csúcsot úszott (1:54.21). Ezt tovább javította a riói olimpián, ahol a legerősebb számában bronzérmet szerzett (1:53.97). A játékokon 100 méteren „csak” a hatodik helyen végzett (50 m hátúszó számot az olimpián nem rendeztek).

Jevgenyij Rilov első felnőtt vb-címére hajt Budapesten Forrás: Swimming World Magazine
Jevgenyij Rilov első felnőtt vb-címére hajt Budapesten Forrás: Swimming World Magazine

Jevgenyij Rilov első felnőtt vb-címére hajt Budapesten  •  Forrás: Swimming World Magazine

A júliusi 14-én kezdődő budapesti vb-n is a 200 méteren lehet a legnagyobb esélye. A szakértők szerint a dobogó összképe könnyen megegyezhet a rióival, Rilovnak az aranyéremért jó eséllyel ismét az amerikai Murphyvel és az ausztrál Larkinnal kell megküzdenie. Ehhez mindenképp előrelépésre van szüksége, mivel Rilov idei legjobbja Rio de Janeiroban csak az ezüstéremre lett volna elég. 100 méteren minden bizonnyal nehezebb a helyzet, mivel az ezen a távon is olimpiai címvédő Murphy mellett a mezőnyben lesz az idei világelső, szintén fiatal (21) kínai Xu Jiayu, valamint a rutinos londoni győztes, Matt Grevers is. 50 méteren mindig pokoli nehéz megjósolni az esélyeket, ezen a távon általában a napi forma és a rajt dönt, de az mindenképpen pozitív jel, hogy az idei második ideje az orosznak van.

A három hátúszószámról nehéz elképzelni, hogy egyikben sem áll dobogóra Rilov, sőt, az sem okozna különösebb meglepetést, ha bármelyiket megnyerné. Ugyanakkor a budapesti világbajnokságtól függetlenül úgy tűnik, hogy a következő évek egyik meghatározó hátúszója lehet a 20 éves sportoló.

További korosztályos híreink ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik