Úszás: a 14 éves Ugrai Panna szép karrier előtt áll

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.11. 12:12
Címkék
A decemberi közép-európai serdülő úszóviadalon képviselte először a magyar színeket Ugrai Panna. A Hód ÚSE idén 14 éves versenyzője négy aranyéremmel hálálta meg a bizalmat. Edzője, Ádándi Kiss Gyula szerint a leány nemcsak jó alkatú, de eltökélt, kiváló szellemiségű reménység, aki idővel a korosztályos világversenyeken is érmeket nyerhet. Panna 400 m vegyesen szeretne a legjobb lenni, mint a példaképe, Hosszú Katinka.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.hu„Az úszóedzők álma!” – összegzi véleményét sommásan Ádándi Kiss Gyula, a Hód Úszó SE vezetőedzője, amikor tanítványáról, Ugrai Pannáról kérdezzük. A 2004-es születésű, mindszenti leány korosztálya egyik legígéretesebb képviselőjének számít, s tavaly a 13 évesek között 100 és 200 m háton, valamint 200 és 400 m vegyesen egyaránt ranglistavezetőként zárta az évet. Érthető tehát, hogy Petrov Iván utánpótlás-kapitány is felfigyelt a hódmezővásárhelyi klub fiataljára, s beválogatta a közép-európai országok Romániában megtartott hagyományos serdülő-úszóversenyén részt vevő csapatba. Panna aranyérmekkel hálálta meg a bizalmat, 200 m vegyesen, valamint 100 és 200 m háton egyaránt a dobogó tetejére állhatott, de tagja volt az aranyérmes 4x100-as leány vegyes váltónak is.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.hu„Az úszóedzők álma!” – összegzi véleményét sommásan Ádándi Kiss Gyula, a Hód Úszó SE vezetőedzője, amikor tanítványáról, Ugrai Pannáról kérdezzük. A 2004-es születésű, mindszenti leány korosztálya egyik legígéretesebb képviselőjének számít, s tavaly a 13 évesek között 100 és 200 m háton, valamint 200 és 400 m vegyesen egyaránt ranglistavezetőként zárta az évet. Érthető tehát, hogy Petrov Iván utánpótlás-kapitány is felfigyelt a hódmezővásárhelyi klub fiataljára, s beválogatta a közép-európai országok Romániában megtartott hagyományos serdülő-úszóversenyén részt vevő csapatba. Panna aranyérmekkel hálálta meg a bizalmat, 200 m vegyesen, valamint 100 és 200 m háton egyaránt a dobogó tetejére állhatott, de tagja volt az aranyérmes 4x100-as leány vegyes váltónak is.

Ádándi Kiss Gyula és Ugrai Panna Madeirán készülnek a következő nemzetközi viadalra
Ádándi Kiss Gyula és Ugrai Panna Madeirán készülnek a következő nemzetközi viadalra

Ádándi Kiss Gyula és Ugrai Panna Madeirán készülnek a következő nemzetközi viadalra

„Ez volt életem első nemzetközi versenye, boldog vagyok, hogy elindulhattam rajta – emlékezett Panna a viadalra, amikor a napokban madeirai edzőtáborban felhívtuk. – Nagyon jól éreztem magam, de kicsit furcsa is volt, hiszen korábban csak itthon versenyeztem. Ugyanakkor nagy motiváció a válogatottság, és nagyon szeretnék egyszer világversenyre is eljutni. A mindennapokban persze inkább az idők járnak a fejemben. Azokat próbálom megjavítani, önmagamhoz képest szeretnék folyamatosan fejlődni. Háton és vegyesen egyaránt jó vagyok, de ha csak egyet választhatnék, akkor az a négyszáz vegyes lenne. Hagyományos magyar szám, leginkább abban szeretnék a csúcsra érni. Mint a példaképem. Hosszú Katinka!”

A kiváló alkatú úszólány persze még nagyon messze van attól, hogy mintaképe közelébe érjen. Ám edzője, Ádándi Kiss Gyula szerint már ebben a korban is ki lehet szúrni, kiből lehet egyszer igazi bajnok. A Szegedről indult Czene Attilát említi példaként, akiről már 12 éves korában megmondta, hogy páratlan karriert futhat be. A Tisza partjára főiskolásként került, és most már évek óta Hódmezővásárhelyen dolgozó tréner szerint ehhez jó szem kell és nagy adag türelem az edzők részéről.

Na és persze egy olyan alany, mint szerinte Ugrai Panna:
„A remek fizikai adottságain, vagyis a hosszú kezén, a hosszú lábán túl talán a lelki beállítottság az, ami a legkedvezőbb. Eltökélt, elkötelezett versenyzőről van szó, és szerencsére a szülők is mindenben partnerek, hozzá hasonlóan az úszást helyezik az életük központjába. Együtt alkotjuk a nyerő hármast, amelyet az utánpótlás-nevelésben mindig emlegetni szoktak. Mindszenten lakik, onnan bumlizik be hozzánk edzésre minden áldott nap. Most, hogy meghívták a korosztályos keretbe, kis könnyítést kapott az iskolában, és magántanuló lett. Nem szeretnék jósolgatni, de nem tagadom, hogy különleges versenyzőnek tartom. Ha semmi nem jön közbe, ifjúsági korára biztosan eljuthat az Európa-bajnoki dobogóra. Élmény vele dolgozni, szerencsére tökéletes a harmónia közöttünk.”

Pannának nem sokáig kell várnia a következő válogatott szereplésre, hiszen a Győrben március első napjaiban sorra kerülő Arany Üst nemzetközi viadalon ismét a magyar színeket képviselheti. Mester és tanítványa egyaránt örömmel fogadta az újabb meghívó érkezését. Meglehet, kettejük közül valójában az edzőnek nagyobb ajándék volt, mint magának a versenyzőnek. Ádándi Kiss Gyula ugyanis már a romániai serdülőviadalon is elérzékenyült, amikor Panna tiszteletére felhangzott a magyar himnusz.

„Nagyon remélem, hogy miatta egyszer-kétszer még elsírhatom magam a dobogó árnyékában!” – mondja a Hód ÚSE vezetőedzője.

Egyéb korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik