Úszás: Nagy Réka a magas elismerésről és a közeledő Eb-ről

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.25. 14:36
Címkék
Az Európai Olimpiai Bizottság 46. közgyűlésének gálavacsoráján, Zágrábban jelentették be, hogy Nagy Réka lett az év második legjobb európai ifjúsági sportolója. A BVSC-Zugló 14 éves úszónője a győri EYOF-on szerzett hat érmének köszönhetően került a kiválasztottak közé, a díjat végül az olasz Letizia Paternoster nyerte. Nagy Réka Zágrábból nyilatkozott honlapunknak, s elmondta, hogy gőzerővel készülnek a közelgő koppenhágai rövid pályás Európa-bajnokságra, amelyen teher nélkül versenyezhet. De azért a maximumot kívánja adni.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport. huBár az Európai Olimpiai Bizottság péntek este Zágrábban megtartott gálavacsoráján végül nem Nagy Rékát köszöntötték Európa legjobb ifjúsági sportolójaként, a BVSC-Zugló 14 éves úszójának már az is nagy megtiszteltetés volt, hogy neve az öt jelölt közé került. Mindezt elsősorban szerénysége mondatja Rékával, hiszen nagyon is megérdemelten jutott a szakmai zsűri eszébe a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hat érmével legeredményesebben szereplő magyar sportolója. S bár korábban is megírtuk már, minden alkalommal jó eső érzés felsorolni a győri teljesítményét: aranyérmet szerzett a 200 és 400 méteres vegyesúszásban, második lett 800 méter gyorson és a 4×100-as női vegyes váltó tagjaként, a mix vegyes váltóval és a női gyorsváltóval pedig a harmadik helyen végzett. A 200 méteres vegyes úszásban elért 2:14.80-as ideje EYOF- és magyar korosztályos csúcs.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport. huBár az Európai Olimpiai Bizottság péntek este Zágrábban megtartott gálavacsoráján végül nem Nagy Rékát köszöntötték Európa legjobb ifjúsági sportolójaként, a BVSC-Zugló 14 éves úszójának már az is nagy megtiszteltetés volt, hogy neve az öt jelölt közé került. Mindezt elsősorban szerénysége mondatja Rékával, hiszen nagyon is megérdemelten jutott a szakmai zsűri eszébe a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hat érmével legeredményesebben szereplő magyar sportolója. S bár korábban is megírtuk már, minden alkalommal jó eső érzés felsorolni a győri teljesítményét: aranyérmet szerzett a 200 és 400 méteres vegyesúszásban, második lett 800 méter gyorson és a 4×100-as női vegyes váltó tagjaként, a mix vegyes váltóval és a női gyorsváltóval pedig a harmadik helyen végzett. A 200 méteres vegyes úszásban elért 2:14.80-as ideje EYOF- és magyar korosztályos csúcs.

Kulcsár Krisztián MOB-elnök társaságában a zágrábi színpadon Forrás: mob.hu
Kulcsár Krisztián MOB-elnök társaságában a zágrábi színpadon Forrás: mob.hu

Kulcsár Krisztián MOB-elnök társaságában a zágrábi színpadon  •  Forrás: mob.hu

− Másodiknak szólítottak a színpadra, amit nagy megtiszteltetésnek tartok – újságolta boldogan Nagy Réka amikor honlapunk Zágrábban megkereste. – A családommal vettem részt a gálán, és mivel már maga a jelölés is meglepett és megtisztelőnek tartottam, természetesen nagyon örülök a helyezésemnek.

− Szép ünnepi pillanaton vagy túl, ám most más feladatod is van. Három hét sincs hátra a koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságig.

− Bizony, így van, készülünk is rá, igen komolyan. Hatalmas meglepetés volt, hogy az utazó keretbe válogattak. Nagyon örültem neki. A százhalombattai országos bajnokság kicsit nehézkesen indult, aztán belejöttem, négyszáz vegyesen korosztályos csúcsot úsztam. Pedig edzésből mentünk a versenyre, nem voltam csúcsformában.

− Korábban azt mondtad, és ebben edződ Nagy Péter is egyetértett, hogy lépésről lépésre haladtok előre, egyéni csúcsról egyéni csúcsra. Akkor ez most sikerült?

− Igen, hiszen úgy is mentem Százhalombattára, hogy szerettem volna egyéni csúcsot úszni, de arra nem számítottam, hogy a 4:43.01 végül korosztályos csúcs is lesz. Amikor meghívtak a válogatottba, gyorsan alakítottunk az edzésprogramon, mert kicsit később, a cikluszárón kellett volna formában lennem. De ez nem olyan nagy probléma, borzasztóan örülök a lehetőségnek, feldobott, hogy kontinensviadalon a legjobbak között szerepelhetek.

− Mit vársz magadtól Koppenhágában?

− Mindenre felkészültem, tehát tudom, hogy nehéz lesz, és én még túl fiatal vagyok a mezőnyhöz. Nem várok konkrét eredményt, egyszerűen csak ki akarom úszni magamból a maximumot. Tapasztalatot szeretnék szerezni, szokni a körülményeket, a hangulatot. A legkisebb teher nélkül fogok versenyezni, ami nagyon jó.

− Eredményes évet zárhatsz az idén, s még nincs is vége...

− Így van, nagyon elégedett vagyok az idei teljesítményemmel. De az az igazság, hogy én mindig szeretem magam odatenni. Bármilyen eredményem lesz is jövőre, ezen biztosan nem fogok változtatni.

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik