HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.03.13 13:44 Frissítve: 2018.03.13 14:33

Úszás: Jancsik Árpád lett „A jövő bajnokai”-program koordinátora

Az úszószövetségnek „A jövő bajnokai” utánpótlásprogramját ezentúl a pécsi Jancsik Árpád koordinálja. A Dél-Dunántúli régióvezető évek óta szívügyének tekinti a legfiatalabb korosztályok menedzselését, mostantól azonban hivatalosan is ő fogja össze az országos program szálait.

HIRDETÉS

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Új lendületet kapott idén az úszószövetség utánpótlásprogramja, „A jövő bajnokai”. Az évkezdet óta országszerte egymást érik a különböző programok, amelyek mind a résztvevő gyerekeknek, mind a szüleiknek és az edzőiknek hasznos információkkal szolgálnak. Több helyen is rendeztek régiós összejövetelt, és nem minden esetben uszodában. A Budaörsi Sportcsarnokban például Pest és Budapest 2. régió fiataljai az SMR izomlazító-hengerek használatával és a funkcionális edzések alapjaival ismerkedhettek meg. Utóbbit azért választották a szervezők, mert a kisebb klubokban gyakran hiányoznak a tornatermi feltételek a szárazföldi edzésekhez. A meghívott szakember éppen ezért olyan gyakorlatokat mutatott be, amelyek kis helyen, különösebb eszközök nélkül is kiválóan szolgálják a fiatal úszók speciális izomfejlesztését.

A Budaörsi Sportcsarnokban kettéválasztották a termet, s így egyszerre két foglalkozáson vehetek rész a fiatalok Fotó:Derencsényi István

A Budaörsi Sportcsarnokban kettéválasztották a termet, s így egyszerre  tarthatták meg a két különböző foglalkozást  •  Fotó: Derencsényi István

De mitől is kapott újabb lendületet a szövetség négy évvel ezelőtt útjára indított és azóta kisebb-nagyobb döccenőkkel, de folyamatosan és eredményesen működő utánpótlásprogramja? Elsősorban attól, hogy az ősszel megválasztott új elnökség, élén az új elnökkel Wladár Sándorral különösen fontosnak tartja az utánpótlás-nevelés felkarolását, és azt a legjobban a szövetség a saját programjával segíti.

Ugyanakkor az is az új szeleknek kedvezett, hogy február elején Jancsik Árpád személyében, régi-új szakembert kértek fel a szálak összefogására. A Dél-dunántúli régió vezetőjének megbízásával valamennyi régiós első ember egyetértett, mivel egyértelmű volt az igény az országos program szervezésének jobb összehangolására, és ahhoz koordinátorra volt szükség. A pécsi sportvezető és edző pedig nemcsak pontos ismerője a területnek és problémáinak, de elkötelezett híve is a projektnek. Az ő elképzelése szerint „A jövő bajnokai”-nak nem korosztályos válogatottként kell működnie, hanem olyan legalsó szinten működő országos lefedettségű programnak, ahonnan később a legjobbak kinőnek.

− Sportágunk bármilyen eredményes is, alkalmazkodnunk kell a világban zajló folyamatokhoz, és be kell csalogatnunk a gyerekeket az uszodába – mondja a program új koordinációs vezetője. – Egyre fiatalabb korban kezdődik a kiválasztás folyamata, a különböző sportágak szinte versenyeznek az ügyesebbek megszerzéséért. Ezért fontosak az apró figyelmességek, mint például a közös póló, amely a közösséghez tartozás élményét is megadja nekik. Ugyanakkor azt is tudjuk: ahogy szélesedik a bázis, az a minőség rovására is mehet. Éppen ezért erősítettük a képzést, több és gondosabban kiválasztott előadást tartunk, ráadásul mostantól a szülők bevonására is nagy gondot fordítunk. S bár a közös edzések, éppen a közösségépítő szerepük miatt, továbbra is a program fontos részét képezik, nem ettől lesz valaki igazán eredményes úszó. Sokkal inkább abban rejlik a fejlődés lehetősége, ha trénere folyamatosan tudja képezni magát. Erre a szövetség minden lehetőséget biztosít a programon keresztül.

A jövő bajnokait a szövetség  elnöke, Wladár Sándor és az olimpiai bajnok Darnyi Tamás is meglátogatta Fotó: Derencsényi István

A jövő bajnokait a szövetség elnöke, Wladár Sándor és az olimpiai bajnok Darnyi Tamás is meglátogatta  •  Fotó: Derencsényi István

Az új rendszert persze mindenkinek szoknia kellett, maguknak a régióvezetőknek is. Ám egyre nagyobb bátorsággal hívják a kilenc szakemberből összeállított csapat valamelyikét a helyi programokra. A dietetikus, a sportpszichológus, a teljesítménydiagnoszta, a gyógytornász és az erőnlétfejlesztő edzők előadásai szabadon választhatóak, így a régióvezetők igényeik szerint szervezhetik meg a rendszeres összejöveteleket, amelyekre mostantól a szülőket éppúgy várják, mint gyerekeiket és az edzőket.

Ezzel messzemenőkig egyetért Petrov Iván utánpótlás-kapitány, akinek gyakorlatilag a keze alá dolgoznak a régiós edzők, hiszen a serdülőválogatott éppen „A jövő bajnokai”-korosztályból alakul:
− Elengedhetetlen, hogy kívülről érkezett sporttudományos szakembereket is bevonjunk a gyerek-edző-szülő hármasba. Hidat képezhetnek a szülő és az edző között gyakran kialakuló kommunikációs szakadékok felett. Pedig alapvetően mindketten ugyanazt szeretnék, hogy a gyerek sikeres úszó legyen. Mindketten látják benne a nagy bajnokot, ám néha valamiért mégis kétfelé húznak, aminek a gyerek és persze az eredményesség látja kárát. Azért kiváló ez a program, mert sok olyan előadás érkezhet vele a legkisebb régiókba is, amely messze túlmutat az úszáson. A szülők meghallgathatják, hogy működik ideális esetben a felnőtt-gyermek kapcsolat, milyen táplálkozásra van szüksége a fejlődésben lévő szervezetnek, vagy hogyan érdemes a fiatalok idejét beosztani. Most persze mondhatnák, hogy ez nem a mi dolgunk, de szerintem ez nem így van. Nemcsak eredményeket várunk a gyerekektől, de felelősek is vagyunk azért, hogy egészséges felnőtteké váljanak. Az már a bónusz, ha egy nap tényleg bajnokok lesznek.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.

2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS