Úszás: Gyurinovics Fanni újabb, ezúttal felnőtt váltósikere

Vágólapra másolva!
2017.12.15. 21:51
Címkék
A női 4x50 méteres gyorsváltó tagjaként a 16 esztendős Gyurinovics Fanni volt az első fiatal, aki döntős részvételt harcolt ki a koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságon. A szerencsének köszönhetően végül a 18 esztendős Lakatos Dávid is elindulhatott az 1500 méteres gyorsúszás legjobbjai között. Utóbbi ugyan nem tudott ismét egyéni csúcsot úszni, és a nyolcadik helyen ért célba, ám Gyurinovics Fanni szenzációs 25.03-at úszott a váltó második tagjaként. S ezzel ő lett az egyetlen magyar úszó aki az idei valamennyi világversenyen döntős váltó tagja lehetett.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huGyurinovics Fanni révén a koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnokság harmadik napjára jött össze az első döntő ifjúsági korú úszóinknak. Pénteken délelőtt a 4x50 méteres női gyorsváltó első embereként történt meg vele ez a csoda, még ha a szerencse is szükséges volt hozzá. A magyar csapat ugyanis a lengyel váltó kizárását követően tudott a nyolcadik helyen a fináléba lopakodni. De ez a nap egyébként is a szerencséről szólt, hiszen végül a 18 éves Lakatos Dávid előtt is megürült a hely a döntőben, betegség miatt, és este rajtkockára állhatott az 1500 méteres gyorsúszás legjobbjai között. Más kérdés, hogy nem a legkellemesebb dolog délelőtt értesülni az indulás lehetőségéről, de hát az első számú tartaléknak erre végül is mindig készülnie kell. Még ha elég ritkán fordul is elő, hogy valaki lemondjon a nagy nehezen megszerzett döntős helyről.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huGyurinovics Fanni révén a koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnokság harmadik napjára jött össze az első döntő ifjúsági korú úszóinknak. Pénteken délelőtt a 4x50 méteres női gyorsváltó első embereként történt meg vele ez a csoda, még ha a szerencse is szükséges volt hozzá. A magyar csapat ugyanis a lengyel váltó kizárását követően tudott a nyolcadik helyen a fináléba lopakodni. De ez a nap egyébként is a szerencséről szólt, hiszen végül a 18 éves Lakatos Dávid előtt is megürült a hely a döntőben, betegség miatt, és este rajtkockára állhatott az 1500 méteres gyorsúszás legjobbjai között. Más kérdés, hogy nem a legkellemesebb dolog délelőtt értesülni az indulás lehetőségéről, de hát az első számú tartaléknak erre végül is mindig készülnie kell. Még ha elég ritkán fordul is elő, hogy valaki lemondjon a nagy nehezen megszerzett döntős helyről.

Edző és tanítványa. Kovács László és Gyurinovics Fanni még az országos bajnokságon. Forrás: Kovács László Facebook
Edző és tanítványa. Kovács László és Gyurinovics Fanni még az országos bajnokságon. Forrás: Kovács László Facebook

Edző és tanítványa. Kovács László és Gyurinovics Fanni közötta távolság sem lehet akadály.  •  Forrás: Kovács László Facebook

De ne rohanjunk ennyire előre az eseményekben, hiszen a Győri ÚSC 16 éves úszónőjének már a délelőttje is igen jól alakult. Már ami az időeredményét illeti. A váltó első embereként 25.34 alatt sikerült leúsznia a rá háruló 50 métert, s három századdal maradt csak el a magyar évjáratos országos csúcstól. Az egy hónappal ezelőtti százhalombattai ob-n úszott 25.54-hez képest azonban így is elégedett lehetett, és teher nélkül készülhetett az esti fináléra, amely fiatal versenyzőnek mégiscsak jelentős lépcsőfok. Különösen akkor, ha ezzel egészen különleges személyes csúcsot állít fel. Gyurinovics Fanni lett ezzel idén az egyetlen magyar úszó, aki valamennyi világversenyen tagja volt döntős váltónak. Junior Európa-bajnokság Netanjában, felnőtt-világbajnokság Budapesten (az előfutamban segítette fináléba a csapatot), junior-világbajnokság Indianapolisban, és végül felnőtt rövid pályás Európa-bajnokság Koppenhágában! Páratlan sorozat...

Nem sokkal korábban értesült Lakatos Dávid a lehetőségről, hogy mégiscsak úszhat az esti döntőben. A német csapat már a hivatalos bejelentés előtt, délelőtt jelezte a magyaroknak, hogy Florian Wellbrock vírusfertőzés miatt nem tud elindulni a fináléban. Az Egri Úszó Klub 18 éves versenyzője alig akarta elhinni, hogy ekkora szerencsében lehet része. S bár az időeredménye alapján nem lehettek túl nagy reményei, a tisztes helytállás még ilyen váratlan esetben is kötelező. A stopperóra azonban kegyetlen, a medencében a lelkesedésnél mindig erősebb a realitás. Hiába úszott a szám feléig egy percen belüli százakat, a végére nagyon egyedül maradt, s a nyolcadik helyen végzett. A futam után Lakatos ezzel magyarázta, hogy nem sikerült előző napi egyéni csúcsát tovább javítania. Ez a váratlan lehetőség azonban így is feltette a koronát a junior Eb- és vb-érmektől sikeres esztendejére.

A női 4x50 méteres gyorsváltó nem betegségnek, hanem a lengyelek szabálytalan váltása miatt állhatott rajtkockára az esti döntők utolsó számában. Így tehát kevésbé írható a részvétele a szerencse számlájára. Annak pedig végképp semmi köze nincs Fortuna asszony szeszélyéhez, hogy a most második emberként szóhoz jutó Gyurinovics Fanni élete legjobb 50 méterét teljesítette. Hivatalos rekordról ugyan a váltás miatt nem beszélhetünk, ám a tény az tény. 25.03 került nevéhez a jegyzőkönyvbe.

A hivatalos magyar korosztályos csúcs pedig 2001 óta 25.31 ezen a távon.

Edzője, Kovács László éppen a győri nemzetközi úszóviadalon nézte tanítványa teljesítményét, s tőlünk tudta meg a számszerű eredményt. Örömében szinte nem is igen tudta kommentálni tanítványa teljesítményét:
− Életében ilyen jót még nem úszott! Jól meglepett még engem is, az biztos. Titokban persze reménykedtem egy-két egyéni csúcsban, de a mai teljesítményén túl az is lenyűgözött, hogy csütörtökön mindössze húsz perc pihenője volt a két szám között, mégis rekordokat döntött. Nélkülem utazott Koppenhágába, ami ilyen fiatalon biztosan zavaró lehet. Beszélünk minden nap, de azért az nem ugyanaz. Persze, ilyenkor már túl sok taktikai tanácsot nem lehet adni, lelki komfortot jelent csupán a saját edzőjének jelenléte. Büszke vagyok Fannira, mást most nem is tudok mondani, annyira boldog vagyok.

Kovács László öröme teljesen érthető. S az is, ha most legkevésbé az számít, hogy ez az idő a futamban a többiekhez képest a leggyengébb volt, s hogy a csapat is csupán az olaszok kizárásának köszönheti a hetedik helyét. Ami számít, az a 16 éves győri úszó életkorához és az eddigi eredményeihez viszonyított, kiugró teljesítménye.

Fanni ezúttal is önmagát győzte le, s nem az ellenfeleit. Pedig sokszor az a nehezebb.

Amit eddig írtunk az Európa-bajnokságról
Rajt előtt, új dimenzióban (előzetes)
1. nap: Másik játszótéren
2.nap: Négy új korosztályos csúcs

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik