Úszás: Győrben vendégeskedett a hagyományos Arany Üst-viadal

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.05. 18:25
Címkék
Rendhagyó módon Győrben rendezték meg a hagyományos Arany Üst nemzetközi korosztályos úszóversenyt. A jövőre a 40. születésnapját ünneplő, hagyományos viadalon hat ország 440 versenyzője állt rajtkockára. Petrov Iván utánpótlás-kapitány szerint a fiatalok a versenyidőszakhoz képest meglepően jó állapotban versenyeztek.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huHarminckilencedik alkalommal rendezték meg az Arany Üst nemzetközi korosztályos úszóversenyt, ám ezúttal – a hagyományokkal ellentétben – nem Dunaújvárosban, hanem Győrben. Utánpótlás-viadal történetében különleges ez a nagy szám, jövőre ünnepli negyvenedik születésnapját a fiatalok rangos eseménye. A helyszíncserének idén igencsak prózai oka van, technikai okok miatt az eredeti uszoda momentán nem volt alkalmas a rendezésre.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huHarminckilencedik alkalommal rendezték meg az Arany Üst nemzetközi korosztályos úszóversenyt, ám ezúttal – a hagyományokkal ellentétben – nem Dunaújvárosban, hanem Győrben. Utánpótlás-viadal történetében különleges ez a nagy szám, jövőre ünnepli negyvenedik születésnapját a fiatalok rangos eseménye. A helyszíncserének idén igencsak prózai oka van, technikai okok miatt az eredeti uszoda momentán nem volt alkalmas a rendezésre.

A hagyományokra való tekintettel a Rába-parti város azonnal segítő kezet nyújtott, s egyetlen esztendőre átvette a viadalt, amelyet így a IX. Scitec Open felnőtt-versennyel párhuzamosan rendeztek.

Vagy ahogy a győriek fogalmaztak, ideiglenesen örökbe fogadták a rendezvényt.

Wladár Sándor a MÚSZ elnöke is a díjátadók között volt a nemzetközi utánpótlás-viadalon Forrás: MÚSZ
Wladár Sándor a MÚSZ elnöke is a díjátadók között volt a nemzetközi utánpótlás-viadalon Forrás: MÚSZ

Wladár Sándor, a szövetség elnöke is a díjátadók között volt a nemzetközi utánpótlás-viadalon  •  Forrás: MÚSZ

− Úgy gondolom, az Arany Üst a sportkultúránk értékes öröksége, amire vigyázni kell, pillanatnyi technikai probléma miatt nem lehet ilyen szép sorozatot megszakítani – mondta Petrov Iván utánpótlás-kapitány, aki a Győri Úszó SE szakmai igazgatójaként, személyesen járt közben azért, hogy a nehézségek ellenére is minden a legnagyobb rendben legyen a viadallal. – Jövőre lesz negyven éves, ami egyrészt kiválóan mutatja Dunaújváros elkötelezettségét az úszósport mellett, másrészt azt, hogy hazánkban milyen nagy hagyományai vannak az utánpótlásversenyeknek. Biztos vagyok benne, hogy a város vezetése megoldja a problémát, és jövőre, a korábbi évekhez hasonlóan, ismét méltó módon rendezik meg a fiatalok versenyét, amely csakis Dunaújvárosba való. A szövetség is támogatja.

Az Arany Üstre végül, ezúttal kivételesen tehát Győrbe, hat országból közel 440 utánpótláskorú versenyző nevezett, s nem kevesebb, mint 3800 rajtot regisztrált a versenyiroda. Nagyüzem volt tehát a Rába-parti létesítményben, öt korosztály lépett rajtkockára, és valamennyi versenyszámban előfutamot és döntőt is rendeztek a fiataloknak. Számos hazai klub úszói töltötték a tél utolsó heteit melegégövi edzőtáborban, ahonnan a viadalt megelőzően tértek haza. Nekik keresve sem lehetett volna jobb alkalmat találni az elvégzett munka felmérésére. Ugyanakkor Petrov Iván serdülőválogatottja is indult a megméretésen, mégpedig olyan versenyzőkkel, akiket az ország legtávolabbi szegleteiből hívott meg a győri szakember, a mestereikkel együtt. A célja az volt, hogy olyan fiatal úszókat is lásson versenyhelyzetben, akik könnyen kikerülhetnek a látómezejéből.

− Ahhoz képest, hogy mindenki a legnagyobb munkából érkezett, meglepően jó állapotban voltak a fiatal úszók – értékelte a viadalt Petrov. – Ez egyértelműen az edzők kiváló munkáját dicséri. Az egyéni csúcsokat nem most vártam, de az így is látszott, ki milyen munkát végzett az edzőtáborokban. Ha a legszebb pillanatokat kell megemlítenem, akkor Kós Hubert négyszáz vegyesét mondanám, öröm volt nézni azt az úszást. Magyarovits Zoltán kiváló munkáját dicséri, remélem sokáig együtt maradnak még. De Cserfalvi Olaf kétszáz pillangója is remek volt. Trénerét Gyula Sándort nemcsak szakmailag de emberileg is nagyra becsülöm. Az ő nyíregyházi csapatában edz Hatházi Dóra is, aki szintén biztató formát mutatott. Mindig nagy öröm, ha vidéki bázisok fiatal tehetségeket vonultatnak fel, a fiúknál Betlehem Dávid remek teljesítménye például a zalaegerszegi Horváth Csaba kitűnő szakmai munkájának volt bizonyítéka. Nagyon jó érzés volt kapitányként végignézni a versenyt, újból bizonyítva láttam, hogy a legkisebb városainkban is képesek a szakembereink világszínvonalú munkát végezni.

A legjobb fiataloknak, csak úgy mint a felnőtteknek a március végi országos bajnokság lesz Debrecenben a következő nagy erőpróba, azután áprilisban olaszországi válogatott viadalra utaznak az utánpótlás-válogatottak, majd májusban Marokkóban a Gimnasiadán vesznek részt.

Egyéb korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik