U19-es fociblamázs: George F. Hemingway előremenekül

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.02. 17:58
Címkék
Az egész magyar futballt megrázó pofon érte a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttesét az UEFA Ifjúsági Ligában. Simon Miklós tanítványai nyolc gólt kaptak az orosz bajnok Krasznodar vendégeként. A két csapat közötti, óriási különbségről a kispesti csapat tulajdonosa, George F. Hemingway írt az állandó blogján, az nb1.hu portálon.

UP-infoBár számítani lehetett arra, hogy a kazah Kajrat Almatit otthon 9–0-ra legyőző és 11–2-vel búcsúztató Krasznodar túl nagy falat lesz a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttesének, titkon bíztunk abban, hogy Simon Miklós fiai jó meccset játszanak az orosz bajnok otthonában. Az UEFA Ifjúsági Liga második köre azonban ismét a végállomást jelenti minden bizonnyal a magyar csapatnak; korábban a Puskás Akadémia is legfeljebb eddig jutott.UP-infoBár számítani lehetett arra, hogy a kazah Kajrat Almatit otthon 9–0-ra legyőző és 11–2-vel búcsúztató Krasznodar túl nagy falat lesz a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttesének, titkon bíztunk abban, hogy Simon Miklós fiai jó meccset játszanak az orosz bajnok otthonában. Az UEFA Ifjúsági Liga második köre azonban ismét a végállomást jelenti minden bizonnyal a magyar csapatnak; korábban a Puskás Akadémia is legfeljebb eddig jutott.

A Krasznodar győzelmét ugyan nevezhetjük papírforma eredménynek, a 8-0-s vereség azonban újabb kérdéseket vet fel a hazai utánpótlás színvonaláról.

Ha George F. Hemingway-nek, a Honvéd tulajdonosának a blogbejegyzése nem is erre keresi a választ, mégis betekintést enged, mekkora különbség van a legjobb orosz, illetve magyar együttes között.

Az nb1.hu portálon megjelent írás legfontosabb részleteit közöljük.

George F. Hemigway a realitásokra hivatkozik a blogjában

„Ma hajnalban az Aeroflot Krasznodar–Moszkva járatára két csapat fiatal labdarúgó szállt fel. Az egyik a Budapest Honvéd U19-es csapata, a másik az őket előző este 8-0-ra legyőző tizenegy krasznodariból tíz játékos. Merthogy ők adják az orosz válogatottat is, és tízen keltek útra az orosz válogatott következő, moszkvai összetartására. Akik látták a mérkőzést, minden bizonnyal egyetértenek velem, hogy a két csapat nem volt egy súlycsoportban. És nem csak a 8-0 miatt. Az orosz válogatottba tartott az az előző este nekünk több gólt rúgó Ivan Ignatyjev is, akiért két hete utasított el a Krasznodar egy tízmillió eurós ajánlatot. Merthogy ő sokkal többet ér.

Amikor egy csapat egy nagy verésbe fut, a csapat irányítói alapvetően két dolgot csinálhatnak. Az első, hogy megmagyarázzák a megmagyarázhatatlant, hogy sírnak, és ígérik, hogy legközelebb jobb lesz. A másik az objektív elemzés, és a lehetőség szerinti eredményesebb út megtalálása.

Mi a második utat választjuk.

Az orosz csapat a játék minden aspektusában felülmúlt minket. Gyorsabbak, fizikailag jobban felkészültek, technikásabbak, elszántabbak voltak. A krasznodari Oroszország egyetlen nemzetközi hírű akadémiája. A büdzséje évi 10 millió euró, az akadémiai létesítmények sok tízmillióba kerültek. A költségvetésük teljesen külön van az első csapatétól. Minden objektív megfigyelő állítja, hogy Oroszországban jelenleg nincs ellenfelük. Most már tudjuk, hogy Magyarországon sem.

Tizenkétezer, akadémiára vágyó gyerek közül válogatják ki azokat, akik 12 éves kortól kezdve a 250 bentlakó társai lehetnek. Százötven edző, és kétcsapatonként egy főállású orvos irányítja a felkészülésüket. Akadémiánk szakmai igazgatója, Uwe Sherr szerint az akadémia épületeiben található 21. századi technikai berendezések csak két vagy három vezető Bundesliga-együttesnél találhatók.

Van összehasonlítási alapunk. Jelenleg az akadémiánk neveltjei és csapatai az európai középmezőny színvonalát érik el. Őszinte meglepetés lenne, ha nem a Krasznodar nyerné a 2017/18-as UEFA Ifjúsági Liga versenyét. Csapataink játszottak vezető spanyol, német, osztrák, szerb, és más akadémiai csapatok legjobbjaival, és a legtöbb esetben le is győzték őket. A krasznodari tizenegy más dimenziót képvisel. Véleményem szerint az a csapat, amely tegnap legyőzte fiainkat, sikerrel mérkőzne meg akármelyik magyar felnőtt NB I-es csapattal.

Akármelyikkel!...

Megjegyzem, ha az első pillanattól kezdve beálltunk volna tíz emberrel védekezni, lehet, hogy csak három-négy góllal maradunk alul, de mi az értelme úgy veszteni, hogy meg sem próbálunk nyerni? Így is azt kell mondanom, hogy csapatunk legjobbja kapusunk, Berla Attila volt, aki legalább még három-négy góltól mentette meg csapatunkat a bravúros védéseivel. Az ellenfél játékosai sajnos minden más poszton felülmúlták a mieinket.

Hogy ennek a kellemetlen, de rendkívül tanulságos napnak hozadéka is legyen, két dolgot azért megléptünk: meghívtuk az FK Krasznodar 2000-es csapatát a 2018-as augusztusi Honvéd-Penta Kupára, mert ott szeretünk mindig Európa legjobbjaival megmérkőzni. Abban is megállapodtunk velük, hogy a január 10. után következő pár hétre fogadják szakembereinket több hetes tanulmányútra.

Minden botlásnak, minden kudarcnak lehet hozadéka is. Remélem, most így lesz.”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik