Túraautó: a 16 éves Keszthelyi Vivien pontot szerzett a TT-kupában

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.11. 14:30
Címkék
Nincs könnyű dolga a 16 éves Keszthelyi Viviennek az Audi TT-kupában, a magyar lány azonban folyamatosan fejlődik. Ezt bizonyította a legutóbbi, nürburgringi versenyen is, amelyen a nehéz, esős körülmények ellenére végzett az első tízben.

Majer Dániel A Nürburgringen folytatódott az Audi TT-kupa szezonja, a mezőnyben a 16 éves Keszthelyi Viviennel. A magyar lánynak a hétvégi versenyt megelőzően nem lehettek túl jó emlékei az Eifel-hegységben található aszfaltcsíkról, hiszen legutóbbi ottjártakor mentővel szállították el a pályáról. Mostanra azonban némiképp talán megbékélt a helyszínnel, hiszen második nekifutásra a jónak számító kilencedik helyen végzett.Majer Dániel A Nürburgringen folytatódott az Audi TT-kupa szezonja, a mezőnyben a 16 éves Keszthelyi Viviennel. A magyar lánynak a hétvégi versenyt megelőzően nem lehettek túl jó emlékei az Eifel-hegységben található aszfaltcsíkról, hiszen legutóbbi ottjártakor mentővel szállították el a pályáról. Mostanra azonban némiképp talán megbékélt a helyszínnel, hiszen második nekifutásra a jónak számító kilencedik helyen végzett.

Vivien(legelöl) a Nürburgringen Forrás: formula.hu
Vivien(legelöl) a Nürburgringen Forrás: formula.hu

Vivien (legelöl) a Nürburgringen  •  Forrás: formula.hu

Már a pénteki szabadedzéseken látszott: a magyar pilótának kijöhet a lépés a hétvégén. Változást jelentett a mezőny korábbi, 24 órás verseny betétfutamaként tett látogatásához képest, hogy ezúttal a német túraautó-bajnoksággal karöltve érkezett a Nürburgringre, amely a pálya egy kilométerrel rövidebb változatát használja. Elképzelhető, hogy a sprintkörnek nevezett konfiguráció jobban feküdt Viviennek, a szombati időmérőn azonban így is minden tapasztalatára szüksége volt a jó eredmény eléréséhez, megérkezett ugyanis az arrafelé ilyenkor szokásos eső, és a pálya mind a 3629 méterét eláztatta. A kvalifikáció alatt is szakadt, a magyar lányt azonban ez sem zavarta, és addigi legjobb időmérős eredményét elérve a 8. helyen végzett.

A felszáradó, ám még jócskán vizes pályán rendezett első futam a felfokozott várakozások dacára rosszul kezdődött, Vivien bokszutca-áthajtásos büntetést kapott, miután a sportfelügyelők vétkesnek találták egyik riválisával való ütközése során. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem sokkal ezután egy másik baleset miatt pályára hajtott a biztonsági autó, így a 7-es rajtszámú Audi pozíciókat ugyan vesztett a büntetéssel, de nem maradt le végérvényesen a vetélytársak mögött. Az újraindítást követően Vivien a 14. helyről kezdhette meg a felzárkózást, és az újra rákezdő esőben több előzésnek, valamit a hibázó ellenfeleknek köszönhetően egészen a 9. helyig kapaszkodott fel, értékes pontokat gyűjtve.

A második futamot egy nappal később, vasárnap rendezték meg, ezúttal száraz körülmények között. Vivien a 11. helyről rajtolt, de csak a második kanyarig tartott számára a csata, ekkor ugyanis vendégpilótaként szerepelt Marco Melandri – aki minden idők legfiatalabb 250 köbcentiméteres gyorsaságimotoros-világbajnoka – és Sebastian Vettel öccse, Fabian páros gyakorlat keretében egyszerre pördült meg, a magyar versenyző pedig már nem tudta elkerülni Melandri elé csúszó autóját, és nekiment. Az eredmény: kitört jobb hátsó futómű és kiesés. Szerencsére Vivien legutóbbi, nürbirgringi balesetével ellentétben ezúttal személyi sérülés nem történt.

Ennek ellenére pozitívan tekinthetünk vissza a szezon ötödik versenyhétvégéjére, hiszen Vivienen látszik a fejlődés, egyre jobb eredményeket produkál. Hogy képes-e tartani ezt a fejlődési ütemet, az legkorábban szeptember 23-án és 24-én, az ausztriai Spielbergben derül ki.

További korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik