Túraautó, Audi TT-kupa: a 16 éves Keszthelyi Vivient – mint kiderült – jogtalanul zárták ki

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.25. 16:21
Címkék
Hibás versenybírói döntés, technikai gondok és újabb pontszerzés. Röviden így lehet összefoglalni a 16 éves Keszthelyi Vivien legutóbbi, az ausztriai Red Bull Ringen rendezett versenyhétvégéjét az Audi TT-kupában, amelyben jóból és rosszból egyaránt kijutott a sorozat első és egyetlen magyar versenyzőjének.

Majer DánielA Nürburgring után ezúttal az ausztriai Spielbergben folytatódott az Audi TT-kupa idénye, a mezőnyben a 16 éves Keszthelyi Viviennel. A magyar versenyző legutóbb az esőben csillogtatta meg tudását, de csak az első versenyt fejezte be, a másodikon ütközés miatt kiesett. Célja tehát nem is lehetett más, mint mind a két futamon célba érni, és pontokat szerezni.Majer DánielA Nürburgring után ezúttal az ausztriai Spielbergben folytatódott az Audi TT-kupa idénye, a mezőnyben a 16 éves Keszthelyi Viviennel. A magyar versenyző legutóbb az esőben csillogtatta meg tudását, de csak az első versenyt fejezte be, a másodikon ütközés miatt kiesett. Célja tehát nem is lehetett más, mint mind a két futamon célba érni, és pontokat szerezni.

Csak az első futamot követően volt ok a mosolyra
Csak az első futamot követően volt ok a mosolyra

Csak az első futamot követően volt ok a mosolyra

Nem ígérkezett könnyűnek, ugyanis nem először fordult elő a szezonban, hogy Vivien már azelőtt gondokkal szembesült, mielőtt egyáltalán pályára gurult az adott versenyhétvégén. Ezúttal az ausztriai fordulóra mellé kijelölt versenymérnök jelezte egy nappal a Red Bull Ringre érkezés előtt: nem tud jelen lenni a versenyen. A hiánya főként a megfelelő beállítások megtalálásában jelent gondot a versenyzőnek, mert így jobb híján külső segítség nélkül, saját magára hagyatkozva állíthatja be az autóját. Az időmérő edzés ennek megfelelően nem is sikerült a legfényesebben Viviennek, a 14. rajtkockát szerezte meg.

Nem sokáig kellett azonban a 14. helyen autóznia, a rajtot jól kapta el, azt követően pedig több előzést is bemutatott, és egészen a nyolcadik helyig jött fel úgy, hogy közben átlagosan fél másodperccel jobb köröket autózott, mint az időmérős ideje. A verseny végefelé a szintén újonc, 17 éves német Kevin Arnolddal bonyolódott nagy csatába, két körrel a leintést megelőzően azonban technikai problémával szembesült, a fékekkel akadt gondja, így végül a tizedik pozícióban intették le. Erőfeszítéseiért így is kilenc pont lett a jutalma, összesítésben pedig 46-ra növelte az addig begyűjtött pontjainak a számát.

A második futamon ugyancsak a 14. helyről indult, és az első megméretésen mutatott tempója miatt bizakodva várta a rajtot. Ezúttal is sikerült javítania, az első kört a 11. pozícióban fejezte be, majd ott folytatta, ahol az első versenyen abbahagyta, azaz Kevin Arnolddal harcolt. De csak a kilencedik körig tartott kettejük párviadala, akkor ugyanis a bokszutcában tűnt fel a 7-es rajtszámú Audi. Azt tudni lehetett, hogy Vivien korábban áthajtásos büntetést kapott „veszélyes vezetésért”, de mint pár másodperccel később kiderült, miután nem töltötte le azt az előírt három körön belül, fekete zászlóval kiintették a versenyből. A kockás zászló után az alábbi kiírás jelent meg a magyar versenyző Facebook-oldalán: „A második versenyen történteket utólag kivizsgálták, a belső kamerás felvételek elemzését követően egyértelműen kiderült, hogy nem voltam szabálytalan, ennek megfelelően már az áthajtásos büntetést sem kellett volna megkapnom.” Persze ha már megkapta, illett volna az előírt három körön belül letöltenie, erre azonban a meghibásodott rádió miatt nem került sor. Pech.

Vivien tehát nem volt szabálytalan, visszacsinálni a dolgokat azonban már nem lehetett, a hibás döntéssel minden bizonnyal értékes pontokat vettek el tőle a versenybírók. Öröm az ürömben, hogy egy versenyhétvége még hátravan a bajnokságból, így lesz lehetősége javítani, mégpedig október 13-15-én a Hockenheimringen.

További korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik