Torna: mesterfokú jövő, avagy fiatalok a felnőttbajnokságon

Vágólapra másolva!
2017.12.03. 17:54
Címkék
A tornászok hétvégén Győrben megrendezett felnőtt mesterfokú bajnokságán remekeltek a fiatalok. A nőknél a 14 esztendős Schermann Bianka három aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot gyűjtött, míg a férfiak között a 15 esztendős Balázs Krisztián volt a legeredményesebb utánpótláskorú: egyéni összetettben a negyedik helyen végzett, a szerenkénti döntőben pedig két ezüstéremmel lett gazdagabb. A női mezőnyben Draskóczy Imre szövetségi kapitány szerint biztosított az utánpótlás folyamatossága.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA tornászok Swietelsky Kupáért kiírt felnőtt mesterfokú bajnokságán a fiatalok kétségtelenül jelezték, velük is számolni kell. Különösen a női mezőnyben, ahol az első napon Schermann Bianka egyéni összetett győzelme még kelthetett kis meglepetést, a folytatásbanazonban már senki sem csodálkozott azon, hogy valamennyi szerenkénti döntőben a dobogón végzett. Ugrásban és talajon a legmagasabb fokára, gerendán a másodikra, felemás korláton pedig a harmadikra léphetett fel az MTK Budapest 14 éves versenyzője. A férfiak mezőnyében mindig nehezebb a fiatalok dolga, de Balázs Krisztián ezt most némiképp megkérdőjelezte: az egyéni összetett versenyben éppen csak lecsúszott a dobogóról, és a negyedik helyen végzett, a szerenkénti döntőkben viszont talajon és korláton is ezüstérmet nyert.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA tornászok Swietelsky Kupáért kiírt felnőtt mesterfokú bajnokságán a fiatalok kétségtelenül jelezték, velük is számolni kell. Különösen a női mezőnyben, ahol az első napon Schermann Bianka egyéni összetett győzelme még kelthetett kis meglepetést, a folytatásbanazonban már senki sem csodálkozott azon, hogy valamennyi szerenkénti döntőben a dobogón végzett. Ugrásban és talajon a legmagasabb fokára, gerendán a másodikra, felemás korláton pedig a harmadikra léphetett fel az MTK Budapest 14 éves versenyzője. A férfiak mezőnyében mindig nehezebb a fiatalok dolga, de Balázs Krisztián ezt most némiképp megkérdőjelezte: az egyéni összetett versenyben éppen csak lecsúszott a dobogóról, és a negyedik helyen végzett, a szerenkénti döntőkben viszont talajon és korláton is ezüstérmet nyert.

Még mielőtt úgy gondolnánk, hogy a fiatalabb korosztályok pillanatok alatt átveszik a hatalmat, érdemes a realitásokat is figyelembe venni. A körülmények ugyanis mindenképpen az utánpótláskorú versenyzők malmára hajtották a vizet.

Ezt Puskás Jenő férfi utánpótlás szövetségi kapitány fogalmazta meg a legvilágosabban a hétvégi mesterfokú bajnokság szerenkénti döntőjét követően:
− Nagyon elégedett vagyok a fiatalok teljesítményével, de azt is látni kell, hogy december van, a felnőtteket kifárasztotta az idei szezon. Úgy láttam, az ifiket éppen ezért sokkal jobban motiválta a verseny. Ez persze semmit sem von le annak az értékéből, hogy szépen tornáztak, jó gyakorlatokat mutattak be. Balázs Krisztián és Kiss Balázs teljesítményével elégedett vagyok, és a sérüléséből felépült Tomcsányi Benedekkel is, aki ugyan csak a csapatversenyben indult, de ott hasznos tagja volt a bajnoki címet megszerző FTC gárdájának. Mészáros Krisztofer szereplése kicsit szerencsétlenül alakult, mert már az egyéni összetettben beverte a sarkát, és az rányomta bélyegét a későbbi produkciójára. Összességében, a Győrben szerekhez lépett fiatalok jól zárták az évet, az apró hibákból tanulni kell, január elején pedig indul a felkészülés az új év korosztályos viadalaira.

A férfiviadal zárónapján a BHSE 18 éves tornásza, Kiss Balázs ismét érmet szerzett, bár edzője, Fazakas Csaba a szombati, gyűrűn aratott diadalt követően nem reménykedett újabb dobogós helyezésben. A felnőttek közé januárban átlépő tornász azonban másképp gondolta, és 12.350 pontot gyűjtve a nyújtón végül bronzérmes lett. Az FTC Ybl Tervező 15 éves versenyzője, Balázs Krisztián a szombati, talajon szerzett ezüstjéhez vasárnap újabbat gyűjtött korláton.

És ezúttal edzője, Nagy Zoltán is maradéktalanul elégedett volt a bemutatott gyakorlattal:
− Ennek az éremnek örülünk a legjobban. Tökéletesen megcsinálta a gyakorlatát, amelyet nem építettünk le, nem alakítottunk át, olyan volt, amilyennek lennie kellett. Cseppnyi hiányérzet sem maradt bennem, s ez talán még az ezüstéremnél is fontosabb. Krisztiánnak az első felnőtt mesterfokúja volt a hétvégi, remekül helyállt, de neki egyelőre a saját korosztályában van feladata. Ez csupán lehetőség volt a versenyzésre, amit ki is használtunk.

Talajon ismét Schermann Bianka állhatott a dobogó legmagasabb fokára a felnőtt mesterfokú bajnokságon Forrás: MATSZ
Talajon ismét Schermann Bianka állhatott a dobogó legmagasabb fokára a felnőtt mesterfokú bajnokságon Forrás: MATSZ

Talajon ismét Schermann Bianka állhatott a dobogó legmagasabb fokára a felnőtt mesterfokú bajnokságon  •  Forrás: MATSZ

A női mezőnyben azonban ennél sokkal több történt, s bár a felnőtteken ott is érződött a fáradtság, a fiatalok mögött is nehéz év állt.

Erről Botyánszky Mariann, az MTK Budapest szakosztályvezetője és a mesterfokún érmet éremre halmozó Schermann Bianka edzője így nyilatkozott:
− A csodálatos eredményeket látva senki sem tudhatja, milyen sokat harcoltunk az elmúlt hetekben a fáradtság, valamint a serdülés okozta nehézségekkel. Bianka már korábban is megmutatta nemegyszer, hogy erőn felül is tud kritikus helyzetekben produkálni. Titokban abban reménykedtem, így lesz ez most is. És így lett. Legyőzte minden nyűgét-baját és azt adta, amit tud. Az egész éves kemény munka jött ki belőle. Olyan ez, mintha megtanult volna versenyezni, nem görcsösen akart, hanem elfogadta a helyzetet, és abból hozta ki a legtöbbet. Remélem, ez a mentalitása megmarad.

A női válogatott – az utánpótlás-válogatottért is felelős – szövetségi kapitánya, Draskóczy Imre a kettős pozíciójában így tökéletes rálátással beszélhetett a fiatalok teljesítményéről:
− Nagyon örülök Schermann Bianka háromnapos, kiegyensúlyozott versenyzésének, legfőképpen annak, hogy a gerendán is rontás nélkül bemutatta a gyakorlatát. Pontos és tiszta produkció volt, azt hiszem, megérezte, hogyan kell csinálni. A válogatott gerincét adó másik két versenyző, Székely Zója és Bácskay Csenge is bizonyította rátermettségét, bár Csenge fáradtnak tűnt, s ezért halványabb volt a tőle megszokottnál. Makovits Mirtill is meggyőzően tornázott, a jövő évi ifjúsági válogatottban ő csatlakozik az alapemberekhez. Kialakult az a csapat, amely nemzetközi szinten is méltón képviseli jövőre a színeinket. Kiemelem ugyanakkor a tizenegy esztendős Mayer Grétát, aki a legfiatalabb versenyző volt, s nyugodtan állíthatom, hogy talajon és gerendán a saját korosztályában már nemzetközi szinten áll. Utóbbin bronzérmet szerzett.Teljesítménye jól jelzi, hogy folyamatos az utánpótlásunk; a klubjában, a Dunaferrben magas szintű utánpótlás-nevelő munka folyik. És ez optimizmussal tölt el a jövőre nézve.

További korosztályos hírekTORNASPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik