Torna, leány-ob: Schermann Bianka nyert ifjúsági összetettben

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.19. 16:56
Címkék
A budapesti Tornacsarnokban rendezték a hétvégén a leány utánpótlás-bajnokságot, amelyet az ifjúságiaknál Kanyó Éva emlékének is szentelnek évről-évre. Az egyéni összetett versenyt az MTK Budapest 14 esztendős versenyzője Schermann Bianka nyerte, aki a vasárnapi szerenkénti döntőkben újabb három éremmel gazdagodott. A dobogón szorosan mögötte két, válogatottbeli társai, Bácskay Csenge és Székely Zója végzett. Draskóczy Imre női szövetségi kapitány szerint biztató a legjobb ifjúsági versenyzők pillanatnyi formája.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huHárom korosztály legjobb leánytornászai foglalták el a hétvégén a budapesti Tornacsarnokot az országos utánpótlás-bajnokság keretében. A szombati egyéni összetett versenyben több mint harmincan voltak a legkisebbek, ezért a programot két részletben bonyolították le, a nagyok, vagyis az ifjúságiak és a kadétok délután kerültek sorra.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huHárom korosztály legjobb leánytornászai foglalták el a hétvégén a budapesti Tornacsarnokot az országos utánpótlás-bajnokság keretében. A szombati egyéni összetett versenyben több mint harmincan voltak a legkisebbek, ezért a programot két részletben bonyolították le, a nagyok, vagyis az ifjúságiak és a kadétok délután kerültek sorra.

A legnagyobb érdeklődés természetesen az ifjúságiak versengését kísérte, hiszen a válogatott három legjobb versenyzője indult harcba a pontokért és a győzelemért. Schermann Bianka, Bácskay Csenge és Székely Zója a 2003-as korosztály legjobbja, és az idei, igen zsúfolt esztendőt követően most még nehezebb évvár rájuk. Draskóczy Imre női szövetségi kapitány, két héttel a sikeres Olimpiai Reménységek Versenye után ismét árgus szemekkel figyelte őket, és nem is kellett csalódnia. Az ifjúsági válogatott gerincét adó trió állhatott fel az egyéni összetett verseny három fokára.

Schermann Bianka a szombati aranya mellé három másik érmet nyert a szerenkénti döntőkben
Schermann Bianka a szombati aranya mellé három másik érmet nyert a szerenkénti döntőkben

Schermann Bianka a szombati aranya mellé három másik érmet nyert a szerenkénti döntőkben

„Biankának, Csengének és Zójának hatványozottan több versenye volt, mint általában a korosztálynak – kezdte értékelését a szakember. − Jövőre, szerencsére változik a versenyrendszer, junior helyett ifjúsági nemzetközi kategória lesz. Ennek köszönhetően jobban tudjuk a válogatott versenyzők programját szervezni. Számomra az egyéni összetett versenynek volt igazán nagy jelentősége. A leányok ismét bizonyították, hogy ötven pont felett tudnak tornázni, ami a jövő évi világversenyek előtt kifejezetten biztató. Székely Zója felemáskorlát-gyakorlata már most nemzetközi szintű, ugrásban nagyszerű harcot láthattunk Schermann Bianka és Bácskay Csenge között, holtverseny lett a vége. Talajon is ki kell emelnem Bianka teljesítményét. Gerendán a rontásaiknak köszönhetően hátrább kerültek, de ez csak azt mutatja, hogy van még mit dolgozni.”

Az MTK Budapest 14 éves versenyzője, Shermann Bianka szombaton megnyerte az egyéni összetettet, vasárnap pedig két aranyat és egy ezüstöt gyűjtött a szerenkénti döntőkben.

Az edzője, Botyánszky Mariann, a kék-fehérek szakosztály-igazgatója a tanítvány első napi produkcióját emelte ki:
„Az egyéni összetettben nagyon korrekt gyakorlatokat láttunk tőle,de máramintha kicsit elfáradt volna. De ez teljesen normális, hiszen az ő korukban még nehéz két egymást követő napon ugyanazon a szinten koncentrálniuk. Itt kell megemlítenem azt is, hogy az idei év volt az első, amikor folyamatos terhelés alatt kellett dolgoznunk a világversenyek miatt. Az EYOF volt a legnagyobb kihívás, aztán jött az ORV, most az ob két hét múlva pedig a mesterfokú bajnokság. A felnőttversenyzők ritmusához közelít ez, és most jött el az a kor, hogy nekik is el kell kezdeniük ehhez alkalmazkodni. Nekünk, edzőknek pedig látnunk kell, mennyit bírnak, meddig mehetünk el. Fontos év volt tehát az idei, a jövő év pedig még nehezebb lesz. Az új elemeket próbálgatjuk, ami megy, azt letisztítjuk, ami pedig nem, azt megváltoztatjuk.”

A szerenkénti döntők után Schermann Biankát kérdeztük , mennyire érezte biztosnak magát a két nap alatt:
„Az egyéni összetettben nagyon jól jött ki a lépés. A korlát kivételével minden sikerült. Sok új elemet építettünk be idén, az igaz, szerintem mennek is, csak még nem elég stabilan. De van még időnk, azon dolgozunk, hogy az augusztusi junior Európa-bajnokságra minden rendben legyen. Ma a gerenda sajnos nem jött össze, pedig nagyon szerettem volna ott is nyerni. De a legfontosabb, hogy szombaton nagyon jól össze tudtam szedni magam. Valóban nehéz ez a sorozatos terhelés, amellyel idén szembe kellett néznünk, de úgy érzem, meg lehet szokni.”

Bianka nagyon szeretett volna a gerendán bizonyítani. Ahogy a többiek is, hiszen most már évek óta különleges ez a szer a leány utánpótlás-bajnokságon. A magyar tornasport fiatalon elhunyt, egykori kiválóságának, Kanyó Évának volt a kedvence, így a gerenda bajnoka külön kupában is részesül, immár tizenhét éve. Ezúttal azt a békéscsabai Szujó Dorka nyerte el. Mivel az ifjúságiak egyéni összetett versenyen győztesének is jár Kanyó Éva-kupa, Bianka nem maradt külön elismerés nélkül, hiszen szombaton ő bizonyult a legjobbnak.

Az országos bajnokságon természetesen a fiatalabb korosztályoktól is láthattunk szép gyakorlatokat. A kisebbek, ha lopva is, de fél szemmel azért az ifjúsági válogatottakat figyelték, amikor éppen nem tornáztak. Ha pedig a szerekhez léptek, hasonlóan elszántak és pontosak próbáltak lenni, mint a példaképeik.

A Postás SE serdülőit a magyar női tornasport egyik legrégebbi szakembere, Osztie Géza kísérte el, aki elmondása szerint nem tud a sportágtól elszakadni:
„Az az igazság, hogy már nyugdíjban voltam, aztán visszacsábítottak a klubba. Hiába, nem tudok a sportág nélkül élni, még most is szinte maximum óraszámban dolgozom a kicsikkel. De hát csillog a szemük az edzésen, aztán a versenyeken is, a lelkesedésük engem is magával ragad. Úgyhogy amíg bírom, folytatom.”

Szerencsére, serdülőversenyző szép számmal indult a bajnokságon, így Osztie Gézának is jó ideig marad még elfoglaltsága.

További korosztályos hírekTORNASPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Torna országos leánybajnokság, Budapest
Egyéni összetett
Ifjúságiak: 1. Schermann Bianka (MTK) 50.600, 2. Bácskay Csenge (KSI SE) 50.400, 3. Székely Zója (KSI SE) 49.900
Kadétok:1. Fehér Lili (KSI SE) 46.500, 2. Sándor Roxána Lili (TC Békéscsaba) 43.900, 3. Benkő Dorka (GYAC) 41.900
Serdülők: 1. Mayer Gréta (Dunaferr SE) 48.000, 2. Giczi Boglárka (Postás SE) 45.800, 3. Makai Lilla (Dunaferr SE) 45.000
Szerenkénti döntők
Ifjúságiak
Ugrás:
1. Schermann Bianka 13.350, 2. Bácskay Csenge 13.350 (sorsolással döntöttek), 3. Szujó Dorka (TC Békéscsaba) 12.850. Felemás korlát: 1. Székely Zója 13.500, 2. Schermann Bianka 13.250, 3. Szujó Dorka 12.200. Gerenda: 1. Szujó Dorka 12.900, 2. Bácskay Csenge 12.150, 3. Purguly Zsuzsanna Kíra (TC Békéscsaba) 11.750. Talaj: 1. Schermann Bianka 12.650, 2. Szujó Dorka 12.350, 3. Székely Zója 12.300
Kadétok
Ugrás:
1. Fehér Lili 12.500, 2. Benkő Dorka 12.450, 3. Kiss Laura (FTC) 12.150. Felemás korlát: 1. Szénás Anna (Postás SE)12.150, 2. Szujó Hanna (TC Békéscsaba)11.600, 3. Fehér Lili (KSI SE) 10.750. Gerenda: 1. Szilágyi Nikolett (TC Békéscsaba) 12.900, 2. Szmirnov Anna (KSI SE) 12.050, 3. Fehér Lili 11.350. Talaj: 1. Szilágyi Nikolett 12.150, 2. Sándor Roxána Lili 11.800, 3. Szmirnov Anna 11.100
Serdülők
Ugrás:
1. Mayer Gréta 12.750, 2. Giczi Boglárka 12.675, 3. Borbás Maja (Szombathelyi SI) 12.625. Felemás korlát: 1. Mayer Gréta 11.150, 2. Makai Lilla 10.350, 3. Horváth Emma (Szombathelyi SI) 10.200. Gerenda: 1. Makai Lilla 12.700, 2. Bogyó Anna (KSI SE) 12.700, 3. Peresztegi Nóra (Postás SE) 11.650. Talaj: 1. Mayer Gréta 12.550, 2. Nerhof Anett 12.050, 3. Horváth Emma 11.500

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik