Tollaslabda: helytállás a junior-világbajnokságon

Vágólapra másolva!
2017.10.19. 19:38
Címkék
Véget ért a magyar küldöttségnek az indonéziai Jogdzsakartában zajló tollaslabda junior-világbajnokság. A válogatott zömében ázsiai riválisokkal nézett szembe az egyéni versenyszámokban. Sándorházi Vivien jutott a legtovább: sikerült a harminckettő közé kerülnie, és párosban is odaütögette magát a cseh Tereza Svábíková oldalán.

Krecsik Adrienn A junior tollaslabdázók világversenye a múlt heti csapatversennyel kezdődött, amelyben a huszonhetedik helyen végzett a három leányból és három fiúból álló magyar alakulat. De nem volt megállás, ezen a héten az egyéni versenyszámokkal folytatódott a viadal.Krecsik Adrienn A junior tollaslabdázók világversenye a múlt heti csapatversennyel kezdődött, amelyben a huszonhetedik helyen végzett a három leányból és három fiúból álló magyar alakulat. De nem volt megállás, ezen a héten az egyéni versenyszámokkal folytatódott a viadal.

A magyar delegáció Forrás: Facebook,com
A magyar delegáció Forrás: Facebook,com

A magyar delegáció  •  Forrás: Facebook

Szembetűnően sok távol-keleti ellenféllel küzdöttek meg a mieink, ennek kapcsán Csorba József, a Magyar Tollaslabda Szövetség elnöke kiemelte, hogy ebből a szempontból is tanulságos világbajnokságot zártunk, kizárólag a hasznunkra válhatnak a lejátszott meccsek. Az ázsiaiak ugyanis nemcsak más kultúrát, hanem stílusában is teljesen eltérő, fegyelmezett, precíz és gyors játékot képviselnek.

Dulcz Zsombornak már az első körben meggyűlt a baja az el salvadori Uriel Franciso Canjura Artigával, 21-13, 21-14-re veszített ellene. Bálint Mátét egy körrel később az indiai Laksija Szen búcsúztatta 21-5, 21-5-tel. Pytel Gergő, miután egy-egy szaúd-arábiai és német versenyzőt is maga mögé utasított, a dán Mads Thögersennel szemben két játszmában, 21-16, 21-15-re alulmaradt a harminckettőbe kerülésért vívott csatában. Párosban a Bálint Máté-Dulcz Zsombor duó indult, ám az első kínai akadálynál elvérzett (21-9, 21-16).

„A fiúk részéről Gergőn volt nagy teher, a legjobb hatvannégyig jó játékkal jutott el, minden meccsén kihozta magából a maximumot. Máté és Zsombor is becsülettel helytállt. A kínaiak ellen párosban is vállalható meccset veszítettek el” – kommentálta az elnök.

Habár a lányok mezőnyében kiélezettebb küzdelmekre lehetett számítani, mind Szoták Kitti, mind Madarász Réka kiesett a második körben. Előbbit a tajvani Huang Jin Hszuan ütötte ki (21-15, 21-14), utóbbinak a kínai Zhou Meng parancsolt megálljt (24-22, 21-9). A vegyes párosok viadalában a Madarász-Pytel kettős a második körben szenvedett 21-16, 21-14-es vereséget az indiaiaktól.

„Réka a kínai versenyzővel szemben nem tudott érvényesülni. Hozta, amire képes, és az rendben is van, csakúgy, mint Kitti. Réka Gergővel vegyes párosban szépen játszott. Mellettük szól, hogy a tollaslabdát magas szinten űző országok, melyek játékosok százezreivel rendelkeznek, külön fiatalokat nevelnek csak a páros számra. A mieink viszont az egyéni mellett gyakorolják a párost, így kétszer annyi energiájukba és erejükbe telik” – avatott be minket Csorba József.

A legtovább Sándorházi Vivien tartott ki. A szövetség nem titkoltan a Fővárosi Vízművek játékosától várta a legtöbbet, ám a viadal előtt a 16 esztendős Vivien leszögezte, hogy az ő elvárása mindössze a helytállás, ugyanis ez még nem az ő korosztályának a világversenye. Ennek ellenére kétszer is győzni tudott az egyéni számban, így jutott a harminckettő közé a kétszázötvenhatos táblán. A tizenhatba kerülésért a kínai Wang Zhiyit kapta ellenfeléül, akit viszont már nem tudott megállítani, s 21-14, 21-18-ra elveszítette a mérkőzést. A magyar lány kiemelkedő teljesítményt nyújtott a több órás csúszás ellenére: éjjel egy óra után tudta csak befejezni a játékot. Ezt követően még élt a remény, hogy párosban Tereza Svábíková oldalán tizenhat közé jut, de a kínai duó nehéz ellenfélnek bizonyult: 21-13, 21-15-re alul maradtak a Li Wenmei-Liu Xuanxuan kettőssel szemben.

A Magyar Tollaslabda Szövetség elnöke elmondása szerint Sándorházihoz nem volt kegyes a sors, még véletlenül sem került útjába könnyű ellenfél, ám kimagasló teljesítményt nyújtott.

„Vivien első két riválisa, az angol, illetve a japán lány olyan háttérrel rendelkezik, amely mind létszámban, mind eredményességben, mind színvonalban mérföldekkel előttünk jár. Ennek dacára szépen megoldotta a meccseket. A kínai lányon viszont már nem tudott fogást találni. Viszont figyelemre méltó, hogy nem játszott alárendelt szerepet, és ahhoz képest, hogy végigjátszotta a csapatversenyt a múlt héten, az erőnléte is remek volt.”

Az elnök összefoglalva elmondta, hogy a lányok és a fiúk egytől egyig kitettek magukért a világbajnokságon, a lazítás halvány szikrája sem volt észlelhető rajtuk. Határozottan elégedett a csapat teljesítményével, ez pedig biztató jel a későbbiekre nézve.

További korosztályos hírek TOLLASLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik