utanpotlassport.hu 2017.12.07 14:14 Frissítve: 2017.12.07 14:30

Tollaslabda: Sándorházi Vivien távoli, nagy célja 2028

Sándorházi Vivien történelmet írt tollaslabdában. Hazánkban a 16 éves leány büszkélkedhet egyedüliként két Európa-bajnoki éremmel, ráadásul egymást követő években szerezte az ezüstöt, majd a bronzot. Az utóbbit Prágában, az U17-es kontinensviadalon akasztották a nyakába. Azóta eltelt annyi idő, hogy megfelelően tudja értékelni a történteket, és beszéljen az ambiciózus terveiről.

Krecsik Adrienn – utanpotlassport.hu Sándorházi Vivien roppant mód várta a november végi tollaslabda Európa-bajnokságot. Egész nyáron lázban tartotta a gondolat, hogy végre saját korosztályában teheti próbára a tudását, és megmérkőzhet a kontinens legjobbjaival. Még az egzotikus, indonéziai U19-es világbajnokságra is eljutott, de arra szintén csupán mint tapasztalatszerzési lehetőségre tekintett, és szinte eltörpült a prágai kontinensviadal mellett, amelyre éremesélyesként, első kiemeltként utazott.

Sándorházi Vivien szeme előtt már a 2024-es olimpia lebeg FORRÁS: Badminton Europe

Sándorházi Vivien szeme előtt már a 2024-es olimpia lebeg  •  Forrás: Badminton Europe

Az egyéni vetélkedőben szépen menetelt az elődöntőig, ahol már az acélos dán lány érkezett számára ellenfélnek. Hatalmasat küzdött, ám a későbbi győztes, Sophia Grundtvig jobban kitartott az idegek játszmájában, így Viviennek a bronzérem jutott.

A verseny után készült fotók is tanúsítják, hogy Sándorházi nem volt felhőtlenül boldog a helyezéssel. Forrongott benne a gondolat: „Többre is képes vagyok!” Ám azóta eltelt néhány nap, s volt ideje helyre tenni magában a történteket. Arra a megállapításra jutott, hogy olyan iránytűként kell tekintenie a bronzra, amely megmutatja: érdemes tovább dolgozni, és már tudja, miben kell fejlődnie.

Utólag visszanézte az Eb-mérkőzésein készült felvételeket, köztük a Grundtvig ellenit, és jó néhány olyan apró hibát felfedezett, amelyek összességében sokat nyomtak a latban:
„Fokozott figyelmet kell fordítanom az ellenfél mozgására, arra, hogy éppen hol áll a pályán. A labdamenetek gyorsaságából adódóan minden a másodperc töredéke alatt zajlik, de egy idő után ráérez az ember arra, mikor van lehetősége a másik helyzetét rögzíteni. Ezen kívül gondot jelent az is, hogy egy-egy ütés után nem rakom vissza elég hamar az ütőmet a kiindulópontra, s ez a hiányosság a nagyobb sebességű meccseken kiütközik.”

Érdekesség, hogy legyőzőjével az egyénit megelőző csapatversenyben is találkozott, s akkor laza, felszabadult játékkal megverte. Azt mondja, a finálé lehetősége óriási súllyal nehezedett a vállára, amit korából adódóan nem bírt el:
„Az elődöntőben azt vettem észre, hogy sablonos lett a játékom, ugyanazokat az ütéseket használtam. Az lebegett a szemem előtt, hogy mégiscsak Európa négy legjobbja között vagyok. Utólag belátom, hogy ezt a helyzetet nem tudtam kezelni. Már akkor remegett a lábam, amikor megtudtam, hogy első kiemelt lettem. De nem baj, legalább most már tudom, mi a hibám. Ebből kell építkezni, ha igazán nagy játékos szeretnék lenni.”

Márpedig szeretne.

Azt is elárulja: ahogy a kontinensviadalt is, az összes versenyét csupán állomásnak tekinti. S hogy mi a végcél? Nos – mivel három év múlva, Tokió idején még mindig nagyon fiatal lesz – a 2024-es olimpia.

„Párizsban valószínűleg még nem sikerülhet a tizenhatba jutás, először csak tapasztalatot szereznék, majd a kettőezer-huszonnyolcas Los Angeles-i olimpián mutatnám meg magam a világnak” – ismerteti nagyratörő terveit, ám a soron következő olimpiája egyelőre az ifjúsági lesz jövő októberben. A részvételi jogért honfitársával, az U17-es Európa-bajnoki harmadik helyezett Madarász Rékával harcol, Magyarországról ugyanis csak az egyikük utazhat Buenos Airesbe. Míg Vivien odavolt, Réka szorgalmasan gyűjtögette a kvótához szükséges pontokat: a portugál nemzetközi viadalon a dobogó második fokára állhatott. Ennek ellenére Sándorházi nem izgul, továbbra is megtesz mindent az indulás kivívásért.

Nem titkolt célja, hogy a középmezőnyből a magasba emelje a hazai viszonylatban kevésbé népszerű, ám rendkívül látványos sportágat. Mindenkit arra buzdít, hogy próbálja ki, hiszen gyerekként szinte játszva elsajátíthatók a tollaslabdázás alapjai.

Egyéb korosztályos hírek TOLLASLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.

2017.09.29 17:48:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár 2-0-ra is vezetett, végül döntetlent ért el a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az FK Szutjeszka otthonában, az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában. Simon Miklós elégedett volt csapata játékával, és szerinte minden esély megvan arra, hogy kiharcolják a továbbjutást a Bozsik Stadionban.