Tenisz: tavaly nálunk nyert tornát az Australian Open üdvöskéje

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.18. 12:52
Címkék
A lány, aki azért kezdett teniszezni, hogy édesanyjával lehessen, és az Australian Openig gyakorlatilag sosem élvezte igazán a játékot. Portré a 15 és fél éves Marta Kosztjukról, aki 2017-ben még Magyarországon nyert felnőtt-tornát, most pedig Melbourne-ban parádézik.

Munkatársunktólutanpotlassport.hu Már bőven túllépett azon a határon, hogy csak jelen időben írjuk le a mondatot: alakul a tündérmese, hiszen amit Marta Kosztjuk csinál az Australian Openen, az a befejezetlensége ellenére is már varázslatos történet. A 15 és fél éves ukrán teniszező Mirjana Lucic-Baroni és 1997 óta a legfiatalabb játékos, aki bejutott a harmadik körbe, azaz a legjobb 32 közé a melbourne-i tenisz Grand Slam-viadalon, viszont Martina Hingis 1996-ban egészen a legjobb nyolcig menetelt 1996-ban, szóval Kosztyjuk is hozzákanyaríthat még néhány bekezdést a mesebeli sztorihoz. Amelyben már biztosan ő az első 2002-es születésű játékos, aki GS-főtáblára jutott.Munkatársunktólutanpotlassport.hu Már bőven túllépett azon a határon, hogy csak jelen időben írjuk le a mondatot: alakul a tündérmese, hiszen amit Marta Kosztjuk csinál az Australian Openen, az a befejezetlensége ellenére is már varázslatos történet. A 15 és fél éves ukrán teniszező Mirjana Lucic-Baroni és 1997 óta a legfiatalabb játékos, aki bejutott a harmadik körbe, azaz a legjobb 32 közé a melbourne-i tenisz Grand Slam-viadalon, viszont Martina Hingis 1996-ban egészen a legjobb nyolcig menetelt 1996-ban, szóval Kosztyjuk is hozzákanyaríthat még néhány bekezdést a mesebeli sztorihoz. Amelyben már biztosan ő az első 2002-es születésű játékos, aki GS-főtáblára jutott.

kosztjuk_ao_junior
kosztjuk_ao_junior

Marta Kosztjuk a 2017-es juniorgyőzelmének köszönhetőan indulhatott a felnőttek között  •  Forrás: WTA

Pedig kezdetben nem is akart Melbourne-be menni, miután egy felvezető tornán, Playfordban az első körben kikapott. „Nagyon zaklatott voltam utána, nem is akartam Melbourne-be jönni, mondván minek, úgyis kikapok a selejtező első körében. Anyu nyugtatott meg. Igyekeztem tanulni a hibáimból, és változtattam azóta néhány dolgon” – nyilatkozta Kosztjuk a WTA-honlapjának.

A világranglista 521. helyén álló lánynak a GS-beugrót – akárcsak Piros Zsombornak – az jelentette, hogy 2017-ben megnyerte a juniorok küzdelmét Ausztráliában. Csakhogy míg Piros egy bravúrral a kvalifikáció második körében búcsúzott, fiatal társa a szabadkártya lehetőségével élve felküzdötte magát a főtáblára, ott pedig az első körben 6:2, 6:2-re legyőzte a 25. kiemelt Peng Suajt, majd a 64 között a helyi kedvenc Olivia Rogowskát küldte haza 6:3, 7:5-tel. Nem csoda, ha az ausztrál közönség egy pillanatig sem fújolta, hiszen kvázi tenisztörténelmet láthattak, még ha a saját teniszező kárára is.

„Nem érzem különlegesnek, amit elértem, mert ha minden alkalommal mást éreznék, amikor megdöntök egy rekordot, az túl sok volna. Még fiatal vagyok, még van 15 évem a karrieremben.”

Kosztjuk sosem szerepelt még korábban ilyen rangos versenyen, ugyanakkor már bontogatta a szárnyait az ITF-sorozatban. Már 2016-ban belépett a profik világába, míg tavalykétszer is Magyarországon versenyzett, és megnyertea májusi, dunakeszi 25 ezer dollár összedíjazású tornát, értelemszerűen mindig a világranglistán előtte álló ellenfeleket búcsúztatva. Ezzel ő lett a valaha volt legfiatalabb ukrán női tornagyőztes, s út közben még játszmát sem veszített.

kosztjuk_wta
kosztjuk_wta

Kosztjuk azért kezdett teniszezni, hogy minél többet lehessen édesanyjával  •  Forrás: WTA

Eddig összesen keresett néhány ezer dollárt, mostviszont bármi is történik, ausztráliai produkciójának köszönhetően már biztosan a bankszámláján landol 142 500 ezer ausztrál dollár. A hatalmas pénzdíjról nagyon aranyosan úgy nyilatkozott, először a családjának akar ajándékokat venni, s mert nagy a családja, végig kell gondolnia, kinek mit szerez be, utána pedig magának is vásárol egy keveset.

Van miért megjutalmazni magát. Kosztjuk tornázott, ám 11 éves kora körül abbahagyta, mert jobban tetszett neki a tenisz, és mert rosszul érezte magát, hogy állandóan a súlyára kellett figyelnie. Ráadásul édesapja kijevi juniorverseny vezetője volt, míg édesanyja,Talina Beiko profi játékos, majd edző, a lányka pedig állandóan a környezetében lebzselt, már csak azért is, hogy minél többet lehessen vele.

Kosztjuk a WTA Insidernek egészen hosszan és érdekesen nyilatkozott, elmondta például, sose élvezte igazán a teniszt, eza felfogás csak most kezd megváltozni.

„Igazi maximalistaként úgy éreztem, hogy mindennek rendben kellett menni a suliban, a tornában és a teniszben. Stresszes voltam, és az emberek mondogatták körülöttem, Marta, élvezd, amit csinálsz. Amikor gyerekekkel beszélek, mindig mondják, hogy élvezik a teniszt, de én nemmesélhetek hasonló, mert sosem élveztem. Csak most, talán itt. Kezdem megérteni, hogy semmi sem olyan fontos, a tenisz nem olyan lényeges, hogy megváltoztatja az életemet. Sok nagy játékostól hallom, hogy a sport az élete, de én nem akarok így gondolkodni, mert ha valami történik, veszítek, az lerombolja az életemet. A karrierem után is szeretnék jó lenni másban, nemcsak a teniszben."

kosztjuk01
kosztjuk01

A 15 és fél éves ukrán Elina Szvitolina ellen írhatja tovább a mesét  •  Forrás: WTA

Azért az addig következő néhány évben minden adott neki, hogy nagyeredményeket érjen el a sportágban. A kezében és fejében lévő adottságokon túl sokat számít, hogy Roger Federeredzője, a horvát Ivan Ljubicic menedzseli (az edzője Luca Kutanjac, és Zágrábban készül), Marta ismeri is Federert, de amikor arról kérdezték, ki az a példakép, akihez fel akart nőni, azt mondja: nem volt ilyen. Majd hozzátette, kislányként Novak Djokovicshoz akart feleségül menni…

Visszatérve a jelenbe: Kosztjuk anyukájának élete legjobbja a 391. hely volt a világranglistán, 1994-ben, Marta ezt viszont már biztosan túlszárnyalja, hiszen az élő rangsorban jelenleg a 243., és hol van még a vége... A következő körben a honfitárs, a negyedik kiemelt Jelina Szvitolina vár rá, aki természetesen jóval esélyesebb, mint Kosztjuk, de hát melyik ellenfele nem volt az eddig?

„Igyekszem egyszerűen élvezni a meccset. Valószínűleg megint nagy pályán játszhatok, szeretném a legjobb teniszemet elővenni. Próbálom kihasználni, hogy nem rajtam lesz nyomás, nincs velem szemben nagy várakozás. Amúgy ismerem Jelina játékát, de többet nem mondok."

Egyéb korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik