Tenisz: öröm és bánat az U16-os csapat-vb döntőjében

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.23. 20:30
Címkék
A magyar leányválogatott megnyerte, a fiú viszont elveszítette első helyosztó mérkőzését a budapesti U16-os csapat-világbajnokság döntőjében. Előbbiek vasárnap a 9. helyért mérkőznek a franciák ellen, utóbbiak ellenfele pedig a tajvani csapat lesz 7. helyért. Mindkét amerikai együttes bejutott a fináléba, a lányok a japánokkal, a fiúk pedig a csehekkel játszanak az aranyéremért.

Gy. Szabó CsillaA helyosztó mérkőzésekre visszatért a nyugalom a Mikoviny utcai Nemzeti Edzés Központba. Már ami a szervezést illeti, hiszen a Budapesten zajló U16-os teniszcsapat-világbajnokság döntőjében a szombaton megkezdődött helyosztó mérkőzéseket már nem kellett eső miatt megszakítani. A pályákon azonban egyáltalán nem volt jellemző a nyugalom, mindegyiken parázs mérkőzések folytak, a világ legjobb tizenhat éven aluli játékosainak meccseit élvezet volt nézni.Gy. Szabó CsillaA helyosztó mérkőzésekre visszatért a nyugalom a Mikoviny utcai Nemzeti Edzés Központba. Már ami a szervezést illeti, hiszen a Budapesten zajló U16-os teniszcsapat-világbajnokság döntőjében a szombaton megkezdődött helyosztó mérkőzéseket már nem kellett eső miatt megszakítani. A pályákon azonban egyáltalán nem volt jellemző a nyugalom, mindegyiken parázs mérkőzések folytak, a világ legjobb tizenhat éven aluli játékosainak meccseit élvezet volt nézni.

A körülmények azonban szombaton sem voltak ideálisak. Igaz, a néha-néha szemerkélő eső most már sokkal kevesebb bosszúságot okozott a versenyzőknek, mint a kiszámíthatatlan szélrohamok. S mivel ez a hűvös és barátságtalan idő egész héten elkísérte a rendezvényt, jó néhány teniszező panaszkodott megfázásra. Többek között a magyar leánycsapat két legjobbja, Nagy Adrienn és Gécsek Fanni is. Ez a kellemetlen újság pedig az együttes összeállítására is hatással volt a fehéroroszok ellen, a 9. helyért játszott mérkőzés kapcsán.

Gécsek Fanni remekül játszott Fotó: MTSZ/Zádor Péter
Gécsek Fanni remekül játszott Fotó: MTSZ/Zádor Péter

Gécsek Fanni remekül játszott  •  Fotó: MTSZ/Zádor Péter

„Az elmúlt napokban első játékosunk, Nagy Adrienn úgy játszott, hogy szinte a szívét is ott hagyta a pályán – magyarázta csapata helyzetét Pelva Gábor utánpótlás vezetőedző − Sorozatban kellett a maximumot kihoznia magából, ezért döntöttem úgy, hogy ma inkább pihentetem. Jó döntés volt, hiszen a beugró Zádori Réka nagy meccset nyert, Gécsek Fannit pedig talán még nem is láttam olyan jól játszani, mint a fehérorosz lány ellen. Nagyon örülök neki, hogy a párost, amelyre ott állt készenlétben Adrienn is, nem kellett lejátszanunk, mert így teljes napot pihenhetett. Remélem ennek hatására javulni fog a megfázása. A vasárnapi csapatot éppen ezért csak közvetlenül a kezdés előtt jelölöm ki. Reggel majd meglátjuk hogy érzik magukat, az átmozgató edzés dönti el, ki lép pályára a kilencedik helyért a franciák ellen, akik papíron mindenképpen esélyesebbek. De Adriék már annyiszor bizonyították, hogy helyén a szívük, így most sem adjuk fel előre a meccset.”

Gécsek Fanni is megfázással küszködött egész délelőtt, de amikor a pályára lépett, ez egyáltalán nem látszott meg rajta. Az igaz, hogy a szokásosnál melegebben öltözött, de talán ez volt az egyetlen jele annak, hogy az elmúlt napok viszontagságai felette sem múltak el nyom nélkül. Meccsén a tőle megszokott harcossággal játszott és magabiztosan, 6-3, 6-1 re hozta a mérkőzést. S mivel a játékok meglehetősen szorosak voltak, így nyugodtan mondhatjuk, hogy fejben volt erősebb ellenfelénél.

„Nagyon jól játszottam – mondta a találkozó után Gécsek – A meccs előtt nem gondoltam volna, hogy így fog menni, de attól a perctől kezdve, hogy felmentem a pályára, semmi mással nem foglalkoztam.”

A csapat másik játékosa, Zádori Réka is hatalmasat küzdött, 6-2, 3-6, 6-3 nyerte meccsét, s így nem kellett a párost lejátszani. A fejben már vasárnapra készülő Nagy Adrienn legnagyobb örömére.

A felsőházba, vagyis az első nyolcba jutott fiúcsapatnak ezúttal rosszabbul ment a játék az olaszok ellen. Buzonics Dominik 6-3, 6-0-ra veszítette el mérkőzését, ráadásul úgy tűnt, meg is sérült, így Gulyás István, a fiúk mestere már készenlétbe is helyezte Sallay Pétert a párosra.

„Szerencsére jó csapatom van, Makk Peti körül nyugodtan cserélgethetem az embereket −mondta Gulyás István Buzonics meccse után. – Dominik remek beugró volt, amikor Sallay Petinek nem ment, most pedig számíthatok Petire, ha Dominik esetleg megsérülne.”

Makk Péter elfáradt a helyosztóra Fotó: MTSZ/ Zádor Péter
Makk Péter elfáradt a helyosztóra Fotó: MTSZ/ Zádor Péter

Makk Péter elfáradt a helyosztóra  •  Fotó: MTSZ/ Zádor Péter

De nagyobb volt az ijedelem, mint a baj, Buzonicsnál az őt megvizsgáló orvos nem talált komolyabb sérülést.

„Azt hiszem, a rutin győzött, az olasz tapasztaltabb volt nálam – értékelt honlapunknak Buzonics az ellenőrzés után − Ráadásul balkezes volt, s mivel nekem egykezes fonákom van, a nagy szél sem nekem kedvezett.”

Ezután jött az egy hét alatt egyszer sem hibázó Makk Péter, akinek most először nem ment a játék, s három szettben ugyan, de végül alulmaradt Zeppierivel szemben.

„Borzasztó fáradtság jött rám a meccsen, azt hiszem az egész heti hajtás most bosszulta meg magát −mondta Makk Péter a találkozó után. S hogy nem kellett már lejátszani a párost, azt talán egyedül Sallay Péter sajnálta, mert neki még lett volna kedve pályára lépni. A többiek fáradtak és nagyon csalódottak voltak.”

Gulyás István is úgy látta, hogy a csapat legjobbja, Makk Péter elfáradt a végére, elsősorban mentálisan. Az együttes azonban korán be tudta fejezni a napot, így szombat este végre lazíthattak a játékosok a vasárnapi, tajvaniak elleni találkozó előtt, ahol a 7. hely megszerzése a tét.

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Junior Fed Kupa
Elődöntők:
Egyesült Államok−Kanada 2-1, Ukrajna−Japán 1-2
Az 5-8.helyért:
Olaszország−Oroszország 1-2, Kolumbia−Argentína 1-2
A 9-12.helyért:
Fehéroroszország−Magyarország 0-2(Ksenia Brich−Zádori Réka Anna 2-6,6-3,3-6, Anna Kubareva−Gécsek Fanni 3-6,1-6) Franciaország−Burundi 2-1
A 13-16.helyért:
Uruguay−Thaiföld 0-2, Marokkó−Tajwan 1-2
Junior Davis Kupa
Elődöntők:
Cseh Köztársaság−Horvátország 2-0, Argentína−Egyesült Államok 1-2
Az 5-8.helyért:Japán−Tajwan 2-1, Olaszország−Magyarország 2-0 (Emiliano Maggioli−Buzonics Dominik 6-3,6-0, Giulio Zeppieri−Makk Péter 5-7,6-1,6-1)
A 9-12.helyért: Peru−Brazília 2-1, Kína−Ausztrália 0-2
A 13-16.helyért:
Kanada−Belgium 1-2, Oroszország−Marokkó 2-1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik