Tenisz: nagy csatában búcsúzott Piros Zsombor a budapesti ATP-tornától

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.22. 15:58
Címkék
Piros Zsombor 6-2, 6-4-re kikapott élete első ATP-tenisztornáján, a Budapesten zajló viadal selejtezőjében, ám az Australian Open junior bajnoka nem vallott szégyent, nagy csatát vívott az őt régóta ismerő ukrán Szerhij Sztahovszkijjal.

reb „Sosem utaznak ennyien szombatonként” – jegyzi meg a 165-ös busz sofőrje. Mielőtt folytathatná, a majdnem tömött jármű hirtelen szinte kiürül, a Mikoviny utcai megállóban: az utasok többsége leszáll, és a Nemzeti Edzésközpont, a teniszcentrum felé veszi az irányt.reb „Sosem utaznak ennyien szombatonként” – jegyzi meg a 165-ös busz sofőrje. Mielőtt folytathatná, a majdnem tömött jármű hirtelen szinte kiürül, a Mikoviny utcai megállóban: az utasok többsége leszáll, és a Nemzeti Edzésközpont, a teniszcentrum felé veszi az irányt.

piros01_mtsz
piros01_mtsz

Piros Zsombor (balra) felvette a versenyt az ukrán Sztahovszkijjal  •  Forrás: Magyar Tenisz Szövetség

Noha a helyszínre igyekvő nézőket végül vissza, a Folyondár utca felé irányították, némi kerülővel és időveszteséggel, de mindenki megérkezett a Budapesten zajló rangos férfi tenisztorna centerpályájára, ahol 17 éves Piros Zsombor már javában küzdött a nála jóval rutinosabb ukrán Szerhij Sztahovszkijjal.

Bár ajanuári Australian Open juniorversenyének magyar bajnoka jól állta a sarat a felnőtt-világranglista 105. helyén álló rivális ellen (csak összevetésként: Zsombor a 1399.), 2-2 után végül 6-2-re elveszítette az első játszmát.

Úgy tűnt, a második sem szett hoz sokkal nagyobb csatát, hiszen az ukrán rivális 4-2-re elhúzott, csakhogy a felnőttek elleni meccseken ilyenkor rendszerint már elfáradó Piros még bőven bírta szuflával (nemrég honlapunknak beszélt arról, hogy öt kiló izmot szedett magára), és hosszú labdameneteket hozó játékkal 4-4-re egyenlített.

Kulcsfontosságúnak bizonyult az kilencedik játék, amikor Piros a vezetésért adogatott. A magyar fiú okosan játszott, futtatta Sztahovszkijt, labdája is volt az 5-4-hez, ám az ukrán nem véletlenül tartozik a világelithez, végül 5-4-gyel övé lett a gém. Noha a sportágban szinte természetes, mégis kiemelnénk, mennyire sportszerűek voltak a felek. A játékot eldöntő, véleményes labdánál Zsombor a játékvezető ítéletét meg sem várta kente el a labda nyomát a salakban, és jelezte: jót ütött a rivális. Sztahovszkij még korábban mondott be érvényes outnak látszó labdát.

A tapasztalt ellenfélnek nem okozott gondot kiszerválni a meccset, így 63 perc alatt 6-2, 6-4-re győzte le 17 éves magyart és jutott az ATP-torna selejtezőjének második fordulójába.

Piros – aki a közönség hangos éljenzése mellett láthatóan fáradtan vonult le a pályáról – a mérkőzés után bő félórával már kedélyesen nyilatkozott:

„Teljesen elégedett vagyok magammal, hiszen eleve is arra számítottam, hogy az egyik szettben talán meg tudom nehezíteni a dolgát. Sokat segített a hazai közönség abban, hogy ez végül sikerült. Két napja meghúztam a hátamat, amivel volt is gondom a mérkőzés alatt. Rengeteget fejlődtem az elmúlt időszakban, fizikailag sokkal jobban bírtam a meccseket. Óriási a különbség a tizenötezer dollár összdíjazású tornák és az ATP-versenyek között. A mostani egyórás mérkőzés után jobban kifáradtan, mint amikor nemrég a horvátországi kisebb versenyen vívtam kétórás találkozókat. Sztahovszkijjal hosszabb ideje ismerjük egymást, a a meccs megjegyezte, látta az adogatásaimon, hogy baj van a hátammal, és gratulált.”

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik