utanpotlassport.hu 2017.10.06 20:53 Frissítve: 2017.10.06 20:59

Tenisz: mind a négy magyar fiatal kikapott a Masters-versenyen

Négy magyar teniszező kezdte meg ma a versenyzést az U14-es és U16-os Masters-versenyen. A mérleg negatív, mind a négyen vereséget szenvedtek. Pedig Tóth Amarissa és Kovács Zita kiemeltként, kedvezőbb pozícióból indulhatott mint Fajta Péter vagy Drahota-Szabó Dorka. Gulyás István, a csapat kijelölt edzője szerint a mezőny nagyon kiegyenlített, de Amarissa és Zita továbbjutására lett volna reális esély.

Gy. Szabó CsillaRosszul kezdődött a magyaroknak az U16-os és U14-es korosztály hagyományos szezonzáró mesterversenye Olaszországban. Mind a négyen elvesztették az első mérkőzésüket, így a szombati folytatásban az 5.-8. hely megszerzéséért játszanak tovább. S bár a viadal előtti esélylatolgatások során a csapatot elkísérő kapitány, Gulyás István nagyon óvatosan fogalmazott, amikor arról beszélt, nagy dolog lenne az első meccseken nyerni, azért ennél bizonyára ő is többre számított. Ráadásul a négyből két játékosunk kiemelt volt, tehát a papírforma szerint gyengébb ellenfelet kaptak kezdésnek.

Kovács Zita volt a legesélyesebb magyar Fotó:MTSZ/Zádor Péter

Kovács Zita volt a legesélyesebb magyar  •  Fotó:MTSZ/Zádor Péter

A tizennégy év alatti leányok versengésében indult Tóth Amarissa, aki harmadik kiemeltként az osztrák Elena Karnert kapta ellenfeléül. Egész éves eredményei alapján ő kapta a legkönnyebb ellenfelet a tábláján, ám a legjobb nyolc európai versenyző között kétségtelenül nehéz bárkire is azt mondani, hogy könnyű ellenfél. Valójában csak nehéz van meg nehezebb. Így történt ez Amarissa esetében is, aki végül a magyarok közül a legszorosabb mérkőzésen kapott ki. Az első szettet nagy küzdelemben 7-5-re vesztette, s a másodikat is hasonló különbséggel, de már gyorsabban, 6-4-re. Ellenfele szombaton, a holland Clarine Lerby lesz, aki viszont a torna abszolút favoritjának kikiáltott orosz Bondarenkót három szettes , kiélezett meccsre tudta kényszeríteni. A 14 éves Amarissa szombati mérkőzése sem ígérkezik tehát könnyűnek.

Az egyetlen magyar fiú résztvevőtől, a 16 évesek mezőnyében szerencsét próbáló Fajta Pétertől vártak a legkevésbé bravúrt a szakemberek. Rendkívül erős a mezőny, a magyar teniszező nem is volt kiemelt. Ellenfele a bolgár Antoni Genov volt, aki magabiztosan 6-2, 6-1-re hozta a meccset. Péter következő ellenfele most viszont már a tábla második kiemeltje, az ukrán Olekszij Sesztakov lesz, aki meglepetést okozott azzal, hogy kikapott az osztrák Lukas Neumayertől, ráadásul két szettben.

A legnagyobb reményekkel mindenképpen a lányok U16-os tábláját vártuk, hiszen két magyarnak is szurkolhattunk, ráadásul Kovács Zita második kiemeltként egészen jó pozícióból vághatott az első mérkőzésének. Ellenfele a lengyel Weronika Baszak volt, akitől 6-3, 6-1-es vereséget szenvedett. Következik egy másik, korán búcsúzó kiemelt, az ukrán Alina Cjurpalevics lesz. A tábla másik oldalán az első kiemelt ellen kezdett Drahota-Szabó Dorka. Francia ellenfele, Carole Monnet, Kovács Zita mellett a torna nagy esélyese volt, aki nem is ijedt meg a téttől, és 6-3, 6-2 arányban hozta a mérkőzést. Dorka a lengyel Aleksandra Jelen ellen folytatja.

Gulyás István a csapat mestere röviden értékelte honlapunknak a nap eseményeit:
„Fajta Péter és Drahota Szabó Dorka ellenfele nagyon erős volt, ahogy vártuk, nekik nem volt túl sok esélyük a továbbjutásra. Tóth Amarissa és Kovács Zita veresége azonban engem is meglepett. Előbbi ismerte ellenfelét, eddig mindig meg is verte, én úgy láttam, hogy nagyon izgult. Az és a stressz okozta a vereségét. Más volt a helyzet Zitával, aki a küldöttségünk legnagyobb esélyese volt, de ma nem tudta hozni a tőle megszokott formát. Első nap volt, nem érezte a játékot, nagyon rosszul szervált, sok kettős hibát csinált. Igazából a dinamikát, az erőt hiányoltam belőle. Ellenfele remekül szervált, és ahogy megérezte a lehetőséget, egyre jobban pörgött. Meglepte Zitát, aki nem tudott elég határozott lenni az első szettben, amitől a lengyel lány teljesen felszabadult. A második játszmában már érezhető volt, hogy nincs erő a fordításra. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, kár volt ezért a meccsért. A vártnál nehezebbek voltak az első körös találkozók, a mezőny ugyanis kiegyenlített, a versenyzők nagyon hasonló szinten vannak.”

A négy magyar játékos szombaton a helyosztókkal folytatja a tornát, s talán gyógyír a rajton összeszedett sebekre, hogy valamennyi helyezett kaphat szabadkártyát jutalomként a jövő évi rangosabb tornákra. Persze, minél jobb eredményt ér el valaki annál többet. Úgyhogy még az ötödik helyért is érdemes harcolni.

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.17 14:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A női U20-as kézilabda-világbajnokság után a leány U19-es Európa-bajnokságnak is Magyarország lesz a házigazdája. A kontinensviadalt 2019 júliusában Győrben rendezik meg, ott, ahol ugyanez a korosztály tavaly nyáron EYOF-aranyérmet ünnepelhetett.

2018.03.14 13:14:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Igen tetszetős sikert ért el a zágrábi Európa-kupán a magyar ifjúsági cselgáncsválogatott, hiszen a 37 ország által delegált 793 fős mezőnyben három aranyérmet, ugyanannyi ezüstöt, két bronzérmet, négy ötödik és öt hetedik helyezést szerzett. Ezt azt jelenti, hogy a 49 magyar cselgáncsozó közül tizenhétnek sikerült pontot szereznie.

2018.03.10 09:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Csikócsapattal utazik a Kielce elleni idegenbeli kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzésre a Rhein-Neckar Löwen együttese. A németek azért küldik az utánpótlásegyüttesüket Lengyelországba, mert a BL-meccsel egyidőben a Kiel elleni hazai bajnokin is pályára kell lépniük. A Löwen próbált egyeztetni a nemzetközi szövetséggel a halasztásról, hiába…

2018.03.08 15:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Három utánpótláskorú játékos is bekerült a hollandok elleni Eb-selejtezőkre készülő női kézilabda-válogatott keretébe. Ezúttal három ferencvárosi fiatal, Háfra Noémi (19), Faluvégi Dorottya (19) és Márton Gréta (18) kapott meghívót Kim Rasmussen egyértelműen fiatalodó együttesébe.

2018.02.25 12:44:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bő fél éve született parlamenti határozat a röplabda látványsportágak közé emeléséről. Az országgyűlés 150 igen és 34 nem szavazattal elfogadta az előterjesztést. Azóta a röplabda a hatodik sportág, amely élhet a társaságiadó-kedvezmény nyújtotta – az utánpótlás-nevelésben döntő jelentőségű – lehetőségekkel. Az első hónapok tapasztalatairól mindkét oldalt megkérdeztük: Ludvig Zsoltot, a szövetség főtitkárát, valamint Tomanóczy Tibort, a Dunaferr SE élvonalbeli férficsapatának vezetőedzőjét.