Tenisz: mind a négy magyar fiatal kikapott a Masters-versenyen

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.06. 20:53
Címkék
Négy magyar teniszező kezdte meg ma a versenyzést az U14-es és U16-os Masters-versenyen. A mérleg negatív, mind a négyen vereséget szenvedtek. Pedig Tóth Amarissa és Kovács Zita kiemeltként, kedvezőbb pozícióból indulhatott mint Fajta Péter vagy Drahota-Szabó Dorka. Gulyás István, a csapat kijelölt edzője szerint a mezőny nagyon kiegyenlített, de Amarissa és Zita továbbjutására lett volna reális esély.

Gy. Szabó CsillaRosszul kezdődött a magyaroknak az U16-os és U14-es korosztály hagyományos szezonzáró mesterversenye Olaszországban. Mind a négyen elvesztették az első mérkőzésüket, így a szombati folytatásban az 5.-8. hely megszerzéséért játszanak tovább. S bár a viadal előtti esélylatolgatások során a csapatot elkísérő kapitány, Gulyás István nagyon óvatosan fogalmazott, amikor arról beszélt, nagy dolog lenne az első meccseken nyerni, azért ennél bizonyára ő is többre számított. Ráadásul a négyből két játékosunk kiemelt volt, tehát a papírforma szerint gyengébb ellenfelet kaptak kezdésnek.Gy. Szabó CsillaRosszul kezdődött a magyaroknak az U16-os és U14-es korosztály hagyományos szezonzáró mesterversenye Olaszországban. Mind a négyen elvesztették az első mérkőzésüket, így a szombati folytatásban az 5.-8. hely megszerzéséért játszanak tovább. S bár a viadal előtti esélylatolgatások során a csapatot elkísérő kapitány, Gulyás István nagyon óvatosan fogalmazott, amikor arról beszélt, nagy dolog lenne az első meccseken nyerni, azért ennél bizonyára ő is többre számított. Ráadásul a négyből két játékosunk kiemelt volt, tehát a papírforma szerint gyengébb ellenfelet kaptak kezdésnek.

Kovács Zita volt a legesélyesebb magyar Fotó:MTSZ/Zádor Péter
Kovács Zita volt a legesélyesebb magyar Fotó:MTSZ/Zádor Péter

Kovács Zita volt a legesélyesebb magyar  •  Fotó:MTSZ/Zádor Péter

A tizennégy év alatti leányok versengésében indult Tóth Amarissa, aki harmadik kiemeltként az osztrák Elena Karnert kapta ellenfeléül. Egész éves eredményei alapján ő kapta a legkönnyebb ellenfelet a tábláján, ám a legjobb nyolc európai versenyző között kétségtelenül nehéz bárkire is azt mondani, hogy könnyű ellenfél. Valójában csak nehéz van meg nehezebb. Így történt ez Amarissa esetében is, aki végül a magyarok közül a legszorosabb mérkőzésen kapott ki. Az első szettet nagy küzdelemben 7-5-re vesztette, s a másodikat is hasonló különbséggel, de már gyorsabban, 6-4-re. Ellenfele szombaton, a holland Clarine Lerby lesz, aki viszont a torna abszolút favoritjának kikiáltott orosz Bondarenkót három szettes , kiélezett meccsre tudta kényszeríteni. A 14 éves Amarissa szombati mérkőzése sem ígérkezik tehát könnyűnek.

Az egyetlen magyar fiú résztvevőtől, a 16 évesek mezőnyében szerencsét próbáló Fajta Pétertől vártak a legkevésbé bravúrt a szakemberek. Rendkívül erős a mezőny, a magyar teniszező nem is volt kiemelt. Ellenfele a bolgár Antoni Genov volt, aki magabiztosan 6-2, 6-1-re hozta a meccset. Péter következő ellenfele most viszont már a tábla második kiemeltje, az ukrán Olekszij Sesztakov lesz, aki meglepetést okozott azzal, hogy kikapott az osztrák Lukas Neumayertől, ráadásul két szettben.

A legnagyobb reményekkel mindenképpen a lányok U16-os tábláját vártuk, hiszen két magyarnak is szurkolhattunk, ráadásul Kovács Zita második kiemeltként egészen jó pozícióból vághatott az első mérkőzésének. Ellenfele a lengyel Weronika Baszak volt, akitől 6-3, 6-1-es vereséget szenvedett. Következik egy másik, korán búcsúzó kiemelt, az ukrán Alina Cjurpalevics lesz. A tábla másik oldalán az első kiemelt ellen kezdett Drahota-Szabó Dorka. Francia ellenfele, Carole Monnet, Kovács Zita mellett a torna nagy esélyese volt, aki nem is ijedt meg a téttől, és 6-3, 6-2 arányban hozta a mérkőzést. Dorka a lengyel Aleksandra Jelen ellen folytatja.

Gulyás István a csapat mestere röviden értékelte honlapunknak a nap eseményeit:
„Fajta Péter és Drahota Szabó Dorka ellenfele nagyon erős volt, ahogy vártuk, nekik nem volt túl sok esélyük a továbbjutásra. Tóth Amarissa és Kovács Zita veresége azonban engem is meglepett. Előbbi ismerte ellenfelét, eddig mindig meg is verte, én úgy láttam, hogy nagyon izgult. Az és a stressz okozta a vereségét. Más volt a helyzet Zitával, aki a küldöttségünk legnagyobb esélyese volt, de ma nem tudta hozni a tőle megszokott formát. Első nap volt, nem érezte a játékot, nagyon rosszul szervált, sok kettős hibát csinált. Igazából a dinamikát, az erőt hiányoltam belőle. Ellenfele remekül szervált, és ahogy megérezte a lehetőséget, egyre jobban pörgött. Meglepte Zitát, aki nem tudott elég határozott lenni az első szettben, amitől a lengyel lány teljesen felszabadult. A második játszmában már érezhető volt, hogy nincs erő a fordításra. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, kár volt ezért a meccsért. A vártnál nehezebbek voltak az első körös találkozók, a mezőny ugyanis kiegyenlített, a versenyzők nagyon hasonló szinten vannak.”

A négy magyar játékos szombaton a helyosztókkal folytatja a tornát, s talán gyógyír a rajton összeszedett sebekre, hogy valamennyi helyezett kaphat szabadkártyát jutalomként a jövő évi rangosabb tornákra. Persze, minél jobb eredményt ér el valaki annál többet. Úgyhogy még az ötödik helyért is érdemes harcolni.

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik