utanpotlassport.hu 2018.01.09 17:25 Frissítve: 2018.01.09 18:31

Tenisz: megkezdődött a korosztályos fedett pályás bajnokság

Az U12-es korosztály versengésével kezdődött meg a korosztályos fedettpályás országos bajnokság a Budai Tenisz Centrumban. A helyszínt nyílt pályázat alapján választotta ki a szövetség. A rangos eseményen nemcsak az új szabályok debütáltak, de a pályákat fedő alumínium tetőszerkezet is. A legfiatalabbak kedden játszották le a döntőket, a tanulságokról pedig dr. Zsiga László, az U12-es válogatott szakvezetője számolt be honlapunknak.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A Budai Tenisz Centrum épphogy megnyitotta kapuit, és máris a sportág egyik rangos eseményének ad otthont. Közel négy héten keresztül, január 5-31. között a korosztályos fedett pályás országos bajnokságokat rendezik a vadonatúj létesítmény kemény borítású pályáin. A sort az U12-esek nyitották, majd az U16-osok, az U18-asok és végül az U14-esek mérik össze tudásukat. Az eredeti tervek szerint a Nemzeti Edzés Központban bonyolították volna le a téli idény versenysorozatát, ám a szövetség pályái nem készültek el időben. S bár a hivatalos átadó időpontja a BTC Szamos utcai centrumában is csúszott, az év első napján megkezdett próbaüzem ideálissá tette a bajnokság megrendezésére.

Molnár Kitti az U12-es kategória győztes Fotó: Zádor Péter

Molnár Kitti az U12-es kategória győztese

− Minden ilyen esemény megrendezésére nyílt pályázatot írunk ki, így történt most is – tájékoztatta honlapunkat Richter Attila, a szövetség főtitkára, amikor a helyszínválasztásáról kérdeztük. – Több lehetőség közül választhattunk, s a BTC ajánlata volt a legjobb. A létesítmény valóban gyönyörű lett, a megnyitása nemcsak a környék, de az egész teniszsport javára válhat. Persze, mindenki szeretne országos bajnokságot rendezni, hiszen nagy rangja van, úgy is fogalmazhatnék, hogy a klubok sorban állnak érte. Ragaszkodtunk ahhoz, hogy a fiatalok is kemény pályán játsszanak, ami azonban igencsak leszűkítette a választási lehetőségeinket. Hosszútávon minél több klubot szeretnénk bevonni az ob-k rendezésébe, mert ezzel országszerte népszerűsíteni tudjuk a sportágat, a bázisunkat pedig erősíteni.

A klub egyik alapítója, Gécsek Tibor, különösen a fedett pályákra volt büszke, amelyeket aluminiumvázas tetőszerkezettel védenek az időjárás viszontagságai ellen:
− Ez az egyik büszkeségünk: győri székhelyű magyar cég közel egy évig dolgozott a terveken, hogy a már meglévő terméküket teniszre szabottan átalakítsák. A most használatos sátrak károsak az egészségre, energiapazarlók, s néhány éven belül már nem felelnek meg az uniós normáknak. Nekünk az a legfontosabb, hogy a szülők nyugodtan hagyják nálunk a gyermeküket, amihez a magas színvonalú szakmai munkán túl megfelelő körülményeket is biztosítanunk kell. Ugyanez igaz az országos bajnokságra is, reméljük minden igényt kielégítően tudjuk vendégül látni a legjobb korosztályos játékosokat.

A korosztályos országos bajnokságot a legfiatalabbak, vagyis a tizenkét éven aluliak küzdelmei nyitották, majd egy héten keresztül vívtak nagy csatákat a győzelemért. A fiúknál a pasaréti Halmos Kornél, a lányoknál pedig a Metro RSC versenyzője, Molnár Kitti lett végül a 2018-as esztendő fedettpályos bajnoka.

Dr. Zsiga László, az U12-es válogatott edzője a döntőket követően értékelte honlapunknak a fiatalok teljesítményét:

Halmos Kornél  U12-es fiúk győztese Fotó: Zádor Péter

Halmos Kornél az U12-es fiúk bajnoka  •  Fotók: Zádor Péter

− A fiúknál dinamikusabb folyamat indulását tapasztaltam, nagyobb ütőerővel, gyorsabban, magasabb szinten játszottak a gyerekek, mint korábban. Ráadásul nemcsak egy-két játékos esetében volt ez szembetűnő, de többekében. Azt is öröm volt látni, hogy a fiatalabbak, tehát a tíz-tizenegyévesek között is feltűntek ígéretes játékosok. Név szerint senkit sem szeretnék kiemelni, mert az első nyolcban végzettekkel mind elégedett vagyok. Egyébként is egy nagyon jó szellemű társaságról van szó. A lányok mezőnyében már kicsit árnyaltabb a kép. S bár elmondható itt is, hogy erőteljes, modern, agresszív játékot játszanak, de csak az első két helyezettről, akik kiemelkedtek a mezőnyből. Mögöttük körülbelül öt-hat olyan játékos látható, aki hamarosan eljuthat ugyanarra a szintre. Itt is észrevettem egy-két biztató képességekkel megáldott fiatalt, de arányaiban kevesebbet, mint a fiúknál. Viszont Molnár Kitti és Dinnyés Lili döntője nagyon színvonalas volt.

A korosztályos fedett pályás országos bajnokságon mutatkoztak be az év elején életbe lépett, új szabályok, a szakemberek véleménye szerint minden különösebb probléma nélkül. A folytatásban az U16-os leányok és fiúk lépnek pályára a Budai Tenisz Centrumban.

FEDETT PÁLYÁS ORSZÁGOS KOROSZTÁLYOS BAJNOKSÁG, BUDAPEST
U12. Fiúk. Döntő: Halmos Kornél (Pasarét TK)−Zsembery András (Pillangó SE) 6:0, 4:6, 10:6 (Elődöntő: Halmos−Grossmann 6:3, 6:0, Zsembery−Kincses 6:2, 6:3)
Leányok. Döntő: Molnár Kitti (Metro RSC)−Dinnyés Lili (KVTK) 6:3, 6:3 (Elődöntő: Dinnyés−Varga 6:4, 6:1, Molnár−Komlódi 6:1, 6:1)

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.

2017.09.29 17:48:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár 2-0-ra is vezetett, végül döntetlent ért el a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az FK Szutjeszka otthonában, az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában. Simon Miklós elégedett volt csapata játékával, és szerinte minden esély megvan arra, hogy kiharcolják a továbbjutást a Bozsik Stadionban.