Tenisz: magyar gyerekek sikere a Kinder+Sport Trophy római döntőjében

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.05. 09:29
Címkék
Egy aranyat és három ezüstérmet nyertek az U10-es és U11-es teniszezőink Rómában. Az újszerű versenysorozat célja a sportág tömegbázisának szélesítése. A magyar szövetség örömmel vesz részt a kezdeményezésben. Csodák azonban nincsenek. Az eredményekhez csak célzott és tudatos munka vezet.

Gy. Szabó CsillaKülönleges és újszerű kezdeményezés részese lehetett több mint egy héten át Rómában négy ifjú magyar teniszező. A Kinder+Sport Trophy sorozat döntőjén vettek részt 9 ország több mint 1300 reménysége társaságában. Az ötletgazda Rita Grande, a női világranglista egykori 24. helyezettje, aki most már több mint tíz éve a torna igazgatója is. Az idei volt azonban az első alkalom, hogy nemzetközire bővítették az eddig kizárólag Olaszországban működő körversenyt.Gy. Szabó CsillaKülönleges és újszerű kezdeményezés részese lehetett több mint egy héten át Rómában négy ifjú magyar teniszező. A Kinder+Sport Trophy sorozat döntőjén vettek részt 9 ország több mint 1300 reménysége társaságában. Az ötletgazda Rita Grande, a női világranglista egykori 24. helyezettje, aki most már több mint tíz éve a torna igazgatója is. Az idei volt azonban az első alkalom, hogy nemzetközire bővítették az eddig kizárólag Olaszországban működő körversenyt.

A kezdeményezés jelmondata, a „mozgás öröme” egyértelműen utal a szervezők, vagyis az olasz tenisz szövetség és a neves édességmárka céljára. Bővíteni a sportág ismertségét és bázisát a legfiatalabbak között. A programba idén bekapcsolódott 8 országnak éppen ezért vállalnia kellett, az olasz selejtezősorozathoz hasonló tornák megrendezését otthon, saját versenyzőknek. Magyarország örömmel tett eleget a meghívásnak, és az azzal járó kötelezettségének. Két budapesti, valamint egy-egy zalaegerszegi és székesfehérvári állomáson dőlt el a négy magyar induló személye. Az U10-es kategóriában Bíró Melinda és Kincses Kolos, az U11-ben pedig Molnár Kitti és Zsembery András vívta ki a magyar színek képviseletét.

Molnár Kitt aranyérmes lett Rómában az U11-esek között Forrás: huntennis.hu
Molnár Kitt aranyérmes lett Rómában az U11-esek között Forrás: huntennis.hu

Molnár Kitt aranyérmes lett Rómában az U11-esek között  •  Forrás: huntennis.hu

−Rendhagyó torna volt, és hatalmas élmény a gyerekeknek – mesélte honlapunknak dr. Zsiga László az U12-es és U14-es válogatottak edzője, aki a négy magyar versenyzőt Rómába elkísérte. – Olyan volt, mint egy igazi világverseny, megnyitó ünnepséggel, himnuszokkal, sztárvendégekkel, ajándékokkal. Utóbbiból az egyiket, Rafael Nadal dedikált ütőjét éppen Kincses Kolos nyerte meg. Képzelhetik, mekkora öröm volt ez a gyerekeknek. Helyszínül a híres Foro Italicot választották, ahol a római olimpia versenyei zajlottak, és ma is jelentősebbnél jelentősebb sporteseményeknek ad otthont.

A magyar delegáció természetesen nem turistáskodni érkezett az olasz fővárosba. S bár a sorozat tíz napon keresztül tartott, a külföldi versenyzők, így a mieink is csak a 64-es táblán kapcsolódtak a küzdelmekbe. Játékosaink mindennap játszottak és mindennap nyertek is. Összesen ötször, amíg a döntőig eljutottak. Merthogy mind a négyen fináléba kerültek, Molnár Kitti pedig a végső győzelmet is megszerezte. De mekkora sportértéke van az olyan versenynek, amely nem tartozik az európai szövetség hivatalos programjába?

Dr. Zsiga László szerint vannak esetek, amikor nem csak a klasszikus sportérték számít, s ez éppen az:
− A vége felé már csak a jó játékosok maradtak versenyben, így az elődöntőkben és döntőkben már nekünk is nehéz mérkőzéseink voltak. De ebben a korban szerintem az élmény legalább olyan fontos, mint a meccsek színvonala. A jövő esztendőre is meghívtak már bennünket, s tervezzük is a részvételt. A torna jelentőségét a selejtezők megszervezése jelenti, hiszen azáltal mindenki a saját hazájában népszerűsítheti a sportágat. Gondoljon csak bele, ha az olaszoknak, akik azért nem szűkölködnek világszínvonalú játékosokban, bővíteniük kell a sportág tömegbázisát, akkor nekünk ne kéne? Dehogyisnem. Az ilyen akciók pedig nagyon sokat segíthetnek ebben. Az utóbbi időben jelentős lépések történtek nálunk is, ugyanakkor a szövetség minél nagyobb segítséget próbál adni azoknak afiatal versenyzőknek is akik kilépnek a nemzetközi porondra. De a lehetőségeink nagyon korlátozottak.

A magyar csapat Rómában három ezüstöt és egy aranyat nyert Forrás: huntennis.hu
A magyar csapat Rómában három ezüstöt és egy aranyat nyert Forrás: huntennis.hu

A magyar csapat Rómában három ezüstöt és egy aranyat nyert  •  Forrás: huntennis.hu

A négy magyar versenyző közül Molnár Kittinek volt a legnagyobb nemzetközi tapasztalata, még ha ebben a korban a fiatalok még nem is utaznak annyit, mint egy-két évvel idősebb társaik. A tornát nyert leány tagja volt a korosztályos Eb-selejtezőkön induló válogatottaknak és külföldi tornákon is indul, igaz, inkább csak a szomszédos országokban. Dr. Zsiga László szerint a tapasztalatszerzés minden versenyzőnek kulcsfontosságú. S hogy nemzetközi mezőnyben tegye, az különösen.

− Sajnos nincs jobb recept a sikerre, mint menni és csinálni. Versenyezni kell, s ha lehet minél gyakrabban külföldön. A magyar utánpótlás eredményei többek között azért is javulnak a nemzetközi mezőnyben, mert ezen a téren történt előrelépés. Én pedig azt is vallom: ezek az eredmények köteleznek.

S hogy mit lehet mondani a Rómában remekül szereplő négy magyar fiatal jövőjéről? A szakember szerint még minden út nyitva áll előttük. De csakis akkor, ha megfelelően fejlődnek tovább, amelynek a célzott és tudatos munka lehet csak alapja. Csodák ugyanis nincsenek. A teniszben pedig különösen.

Egyéb korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik