Tenisz: hatodik lett a fiúcsapat az U16-os Európa-bajnokságon

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.18. 21:55
Címkék
Vereséget szenvedett a magyar fiúválogatott Franciaországban, az U16-os fedett pályás csapat Európa-bajnokság zárónapján az orosz válogatottól, és így a hatodik helyen végzett. Fajta Péter nagy meglepetésre megverte az ellenfél legjobb játékosát, a párost azonban supertiebreakben elvesztette a magyar együttes. Gulyás István elégedett a játékosok teljesítményével, és úgy gondolja, nagyon sok lehetőség rejlik még ebben a csapatban.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA franciaországi fedett pályás U16-os csapat Európa-bajnokságon a magyar fiúválogatott elvesztette utolsó mérkőzését, mégis elégedetten zárhatja a sorozatot. Az ellenfél orosz válogatott ugyanis tényleg olyan erős volt, ahogy azt sejthettük. Ám ez egy percig sem akadályozta Fajta Pétert abban, hogy meglepetést okozzon. Pedig a találkozó előtt még Gulyás István, a magyar csapat szövetségi edzője készült az oroszok megtréfálására, és váratlan húzással Buzonics Dominiket nevezte az első mérkőzésre Velcz Zsombor helyett. Az ötlet végül nem jött be, a magyar fiú kétszettes sima vereséget szenvedett, ám az elsőszámú játékos, Fajta Péter, nagy meglepetésre, megverte az oroszok legjobbját.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA franciaországi fedett pályás U16-os csapat Európa-bajnokságon a magyar fiúválogatott elvesztette utolsó mérkőzését, mégis elégedetten zárhatja a sorozatot. Az ellenfél orosz válogatott ugyanis tényleg olyan erős volt, ahogy azt sejthettük. Ám ez egy percig sem akadályozta Fajta Pétert abban, hogy meglepetést okozzon. Pedig a találkozó előtt még Gulyás István, a magyar csapat szövetségi edzője készült az oroszok megtréfálására, és váratlan húzással Buzonics Dominiket nevezte az első mérkőzésre Velcz Zsombor helyett. Az ötlet végül nem jött be, a magyar fiú kétszettes sima vereséget szenvedett, ám az elsőszámú játékos, Fajta Péter, nagy meglepetésre, megverte az oroszok legjobbját.

Fajta Péter nagyszerűen játszott a zárónapon Forrás: tenniseurope
Fajta Péter nagyszerűen játszott a zárónapon Forrás: tenniseurope

Fajta Péter nagyszerűen játszott a zárónapon  •  Forrás: tenniseurope

− Tudtuk, hogy az ellenfelünk erősebb nálunk, ezért gondoltam egy nagyot, és cseréltem – magyarázta a mérkőzést követően a csapat összeállítását Gulyás István. – Dominik nagy szervájában és gyorsaságában, valamint egykezes fonákjában bíztam, amellyel megtörhette volna ellenfele lendületes támadásait. Azt hiszem, túlságosan is oda akarta tenni magát a csapatért, s ezért végül nem tudta legjobb formáját hozni. A meccs kicsit szorosabb volt a számszerű eredménynél, de nem volt esélye a győzelemre. Fajta Peti viszont minket is meglepett a nagyszerű játékával. Nagyon dinamikusan, mintha csak folytatta volna szombat délutáni mérkőzését, ahol a végén jött vissza a meccsbe. Végig ő irányított, pontosan úgy, ahogy azt korábban is kértem a játékosaimtól. Az ilyen típusú, gyors borításokon nem lehet másképpen eredményt elérni. Ilyen erőteljesen kellett volna az első naptól fogva teniszeznie, úgy látszik, pont ennyi idő kellett ahhoz, hogy alkalmazkodjon a körülményekhez. Nagy örömmel tölt el, hogy meccsről meccsre egyre jobban ment neki, látszott a fejlődés. Mind a technikát, mind pedig a taktikát megérezte a harmadik találkozóra.

Az egyesek után 1−1 volt a mérkőzés állása, a pároson kellett tehát eldönteni az 5. helyez sorsát. A magyar fiúkat ráadásul a revans vágya is fűtötte, hiszen tavaly nyáron, a győri EYOF-on pont az orosz kettős ellen szenvedtek 6:1, 6:1-es vereséget. Fajta Péter – a győzelmétől feldobódva– magabiztosan lépett pályára Velcz Zsombor oldalán, s továbbra is remekül játszott. Az első szett nagyon szorosan alakult, 4:4-ig fej fej mellett haladt a két csapat, s kevésen múlt, hogy végül az oroszoké lett ez a játékrész. A másodikat ezután simán hozta a magyar kettős, így a végső döntés a mindent eldöntő supertiebreakre maradt. A két magyar fiú azonban nagyon rosszul indított. Sorozatban, rögtön öt hibát követett el, és az könyörtelenül megbosszulta magát. Hiába kapaszkodtak, nem tudták már behozni az elején elhullajtott pontokat. A párosok gyorsított harmadik játszmájában ugyanis nem lehet hibázni. A csapat ezzel a vereséggel a hatodik helyen végzett.

− Elégedett vagyok a csapat teljesítményével, hiszen a kontinens hatodik legjobbja lettünk – értékelt Gulyás. – A címvédő Nagy-Britannia tovább sem jutott a selejtezőcsoportjából, első körös ellenfelünk Hollandia pedig döntőt játszott a nagyon erős franciák ellen. Úgy érzem, ebben az együttesben még bőven van tartalék. A játékosaim megmutatták, hogy a ranglistán előkelőbb helyen álló ellenfeleket is képesek legyőzni. Az itt szerzett önbizalmat kéne most tovább vinniük az egyéni versenyekre, amelyeknek köszönhetően tovább és tovább fejlődhetnek. Sok értékes tapasztalatot gyűjtöttünk ebben a sorozatban, remélem, a fiúk hosszútávon is profitálnak belőle.

Winter Cup, fedett pályás U16-os csapat Európa-bajnokság
Fiúk, Ronchin (Franciaország): Az 5. helyért
: Oroszország-Magyarország 2−1. Alibek Kacsmazov−Buzonics Dominik 6:2, 6:2, Jegor Agafonov−Fajta Péter 3:6, 4:6, Alibek Kacsmazov, Jevgenyij Filipov−Fajta Péter, Velcz Zsombor 6:4, 2:6, 10:5

Egyéb korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik