utanpotlassport.hu 2017.10.07 20:39 Frissítve: 2017.10.07 20:49

Tenisz: három magyar leány az 5. helyért a korosztályos Mastersen

A lányok nyertek, Fajta Péter viszont veszített az Olaszországban zajló korosztályos mesterverseny második napján. Tóth Amarissa, Kovács Zita és Drahota-Szabó Dorka egyaránt az ötödik helyért mérkőzhet. Utóbbi kettő éppen egymás ellen. Gulyás István szövetségi edző szerint ebben a korban még normális a formaingadozás, így a pénteki vereségek után örül a győzelmeknek.

gy. sz. cs.Az első napi megilletődöttség helyére a várva várt magabiztosság lépett. Az Olaszországban zajló U14-es és U16-os tenisz mesterverseny második napján négy mérkőzésből három győzelem volt a magyar delegáció mérlege. Mondhatnánk, hogy ezzel az aránnyal többet értünk volna az első napon, amikor a diadal a legjobb négy közé adott belépőt, azért az sem mellékes, talpra áll-e játékos a vereség után. Ebben az esetben pedig ez azt is jelentette, hogy a tizennégy éves lányok versenyében Tóth Amarissa, a tizenhat éveseknél pedig Drahota-Szabó Dorka és Kovács Zita egyaránt az ötödik helyért játssza vasárnap az utolsó mérkőzését. S ez még akkor is örömteli hír, ha Tóth Amarissa játék nélkül jutott tovább, hiszen a következő ellenfelével a bolgár Darja Radulovával is ugyanez történt. Mindketten egyenlő esélyekkel, egyformán  kipihenten érkeznek tehát az utolsó körbe.

Drahota-Szabó Dorka kötelező meccset hozott Fotó:eyofgyőr2017/Marcali Gábor

Drahota-Szabó Dorka kötelező meccset hozott  •  Fotó:eyofgyőr2017/Marcali Gábor

Az U16-os lányok küzdelmében a két magyar magabiztosan nyerte a mérkőzését, aminek az lett a jutalma, hogy a zárónapon egymás ellen meccselhetnek. Kovács Zita az ukrán Alina Cjurpalevicset verte 6-2, 6-3-ra, míg Drahota-Szabó Dorka a lengyel Julia Jelen ellen győzött 6-3, 6-2-re.

− Az egyik szemem sír, a másik nevet, mert örülök annak, hogy már most biztos az ötödik hely – mondta Gulyás István, a magyar delegáció kapitánya. – Dorka és Zita annyit játszottak már egymás ellen és még fog is, hogy jobban örültem volna, ha ismeretlennel mérik össze a tudásukat. Persze, ha a döntőben kerülnek szembe egymással, akkor nem szóltam volna egy szót sem. A lényeg, hogy mind a ketten nyertek. Dorka hozta a kötelező meccset, mert azt azért el kell ismerni, hogy erősebb volt lengyel ellenfelénél. Zita visszanyerte az önbizalmát, amit az előző napon hiába kerestünk a játékában. Mintha kicserélték volna, igaz, többször is edzettünk, visszahoztuk az ütéseit. Fiatalok még, hullámzik a teljesítményük. Dorka és Zita nagyon jóban van, és aranyosan készül a mérkőzésre. Biztos vagyok abban, hogy szakmailag remek meccs lesz, és a győztes már biztosan ötödik. Ebben a mezőnyben az sem kis dolog.

Aki pedig a szombati mérlegünket rontotta, Fajta Péter volt az U16-osok versenyében. Az ukrán Olekszij Sesztakov ellen 6-3, 6-0-s vereséget szenvedett. A győri teniszezőről azonban tudni kell, hogy a mesterversenyt megelőzően két héten át beteg volt, nem tudott rendesen felkészülni. S bár maga is gondolkodott azon, hogy inkább ne induljon, végül úgy döntött: ha már kiharcolta a részvételt, akkor itt a helye. Becsületből. A kéthetes kiesést azonban nem tudta lelkesedéssel pótolni. A csapat egyetlen fiú tagja tehát a hetedik helyért mérkőzhet a német Benedict Kurz-cal.

Kovács Zita és Drahota-Szabó Dorka vasárnap egymás ellen játszik az ötödik helyért. Ha úgy vesszük, végül is a döntőben találkoznak. Az alsóház döntőjében.

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.

2017.09.29 17:48:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár 2-0-ra is vezetett, végül döntetlent ért el a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az FK Szutjeszka otthonában, az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában. Simon Miklós elégedett volt csapata játékával, és szerinte minden esély megvan arra, hogy kiharcolják a továbbjutást a Bozsik Stadionban.