Tenisz: felemás mérleg az U16-os csapat-vb döntőjében

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.22. 21:54
Címkék
A szervezők betartották szavukat, és péntek estére valamennyi csoportmérkőzést lejátszották a Budapesten zajló junior Davis és Fed Kupa döntőjében. A magyar leányválogatott megnyerte szerdáról elhalasztott mérkőzését a thaiföldek ellen, de kikapott a kanadaiaktól, így a 9-12. helyért játszhat, elsőként szombaton a fehéroroszok ellen. A fiúválogatott pénteken megverte Marokkót, ezzel második lett csoportjában, s így az 5-8. helyért száll harcba, az első ellenfél az olasz csapat lesz.

Gy. Szabó CsillaNincs annál nagyobb öröm, amikor a sporteseménnyel kapcsolatban nem az időjárás az elsőként megemlítendő tény, hanem maga a viadal, vagy még inkább a sportolók teljesítménye. A kedd óta Budapesten zajló junior Davis és Fed Kupa döntője esetében pénteken jött el ez a várva várt pillanat, s az egész napos száraz időnek köszönhetően a szervezők is be tudták tartani ígéretüket. A hét utolsó munkanapjának estéjére valamennyi csoportmeccset sikerült lebonyolítaniuk, így hétvégére már csak a helyosztók és döntők maradnak. Lejátszandó találkozó persze így is akadt bőven, a teniszezők pedig szinte megállás nélkül pályán voltak, a menetrend azonban nem borult fel végérvényesen.Gy. Szabó CsillaNincs annál nagyobb öröm, amikor a sporteseménnyel kapcsolatban nem az időjárás az elsőként megemlítendő tény, hanem maga a viadal, vagy még inkább a sportolók teljesítménye. A kedd óta Budapesten zajló junior Davis és Fed Kupa döntője esetében pénteken jött el ez a várva várt pillanat, s az egész napos száraz időnek köszönhetően a szervezők is be tudták tartani ígéretüket. A hét utolsó munkanapjának estéjére valamennyi csoportmeccset sikerült lebonyolítaniuk, így hétvégére már csak a helyosztók és döntők maradnak. Lejátszandó találkozó persze így is akadt bőven, a teniszezők pedig szinte megállás nélkül pályán voltak, a menetrend azonban nem borult fel végérvényesen.

Gécsek Fanni és Nagy Adrienn öröme a thaiföldiek elleni győzelem után Fotó:MTSZ/Zádor Péter
Gécsek Fanni és Nagy Adrienn öröme a thaiföldiek elleni győzelem után Fotó:MTSZ/Zádor Péter

Gécsek Fanni és Nagy Adrienn öröme a thaiföldiek elleni győzelem után  •  Fotó:MTSZ/Zádor Péter

Péntek reggel magyar sikerrel indult a program. A leánycsapat második, thaiföldiek elleni mérkőzését kellett végre befejezni. Szerdán 1-1-es állást követően Nagy Adrienn 3-2-es előnyre tett szert a harmadik szettben, amikor félbe kellett hagyniuk a találkozót. A folytatásban minden a lányok által egy nappal korábban megjósolt koreográfia szerint történt. Az MTK játékosa 7-5-re nyerte a döntő szettet, majd kis pihenő után klubtársával, Gécsek Fannival a sorsdöntő párost is behúzta. Hihetetlen izgalmak közepette, 17-15-re győzedelmeskedtek a thaiföldiek felett, de nem sok idejük maradt az ünneplésre, hiszen már várt is rájuk a következő ellenfél: a kanadai csapat. Az észak-amerikaiak ellen ismét elvesztettük az első egyest, ezúttal Gécsek Fanni kapott ki 6-1, 6-2-re majd Nagy Adrienn hozta megint az egyénijét, ismét a párosra hagyva a döntést.

Nagy Adrienn édesanyja, az egykori kiváló teniszező, Csurgó Virág érhető módon nagy izgalommal nézte a sordöntő mérkőzést, de büszke is volt lánya egész napi produkciójára.

„Adri ma nagyon jól játszott, igazából úgy láttam, hogy a bátorsága vitte a győzelemre. Azt hiszem, elhitte, hogy győzhet, és a teniszben ez nagyon fontos dolog. Szépen kidolgozta a pontokat. Ez gyakorlatilag a negyedik meccse, mert az elsőt ugyancsak be kellett fejezni, de nincs nehezebb helyzet annál, ha már „csak be kell fejezni” a találkozót. Nem tartott ugyan sokáig, de fejben nagyon ott kell lenni egy ilyen esetben, és ő ott volt szerencsére. Van fizikuma, az biztos. A thaiföldiek elleni páros olyan meccs volt, amilyet rég nem láttam már. Nem mondhatnám, hogy jól játszottak, a szívük vitte őket előre. De néha az akarat mindennél többet ér.”

A kanadaiak elleni párost már késő délután játszották a lányok, s úgy tűnik, addigra elfogyott ez a nagy akarat, s a megnyert első szett után végül kikaptak, s így egy győzelemmel és két vereséggel zárták a csoportküzdelmet. Hogy így alakult a délelőtti kiélezett találkozót követően, azon nem is nagyon lehet csodálkozni.

Makk Péter (balról) és Buzonics Dominik bravúros éjszakai győzelme Fotó:MTSZ/Zádor Péter
Makk Péter (balról) és Buzonics Dominik bravúros éjszakai győzelme Fotó:MTSZ/Zádor Péter

Makk Péter (balról) és Buzonics Dominik bravúros éjszakai győzelme  •  Fotó:MTSZ/Zádor Péter

A fiúknak szerencsére másképp alakultak a dolgok, hiszen Makk Péter és Buzonics Dominik még csütörtök éjjel le tudta játszani páros mérkőzését, s mivel nagyszerű teljesítménnyel sikerült győzniük, megnyerték az amerikaiak ellen összecsapás is. Így pénteken nekik csak egyetlen találkozót kellett játszaniuk az addig nyeretlen marokkóiak ellen. Buzonics és Makk pedig teljesítette feladatát, megnyerték az egyesüket, majd nagy küzdelemben és három szettben a párost is. A találkozó után dr. Zsiga Lászlót, az U12-es és U14-es válogatottak edzőjét kérdeztük arról, mit szól az által korábbról jól ismert csapat játékához, különösen a vezéregyéniség szerepét nyíltan felvállaló Makk Péteréhez.

„A korosztályos válogatottakban korábban sokat kísértem mindhármukat, jó most újra látni őket. Buzonics nagyot küzdött, Sallay is sokat fejlődött. És igen, Makk Peti teljesítményét ki kell emelnünk, a torna elejétől kezdve nagyszerűen játszik. Én azt látom rajta, hogy fizikailag nagyon jó kondícióban van, és nagyon stabil lett a játéka. Megjött az önbizalma és mentálisan teljesen megérett. És ezt nem csak a pályán nyújtott teljesítménye alapján mondom, de amikor beszéltem vele, akkor is ez volt az érzésem. Azt hiszem sokat jelent neki a hazai pálya is, öröm volt őt játszani látni.”

A csoportmérkőzések tehát péntek estére valóban befejeződtek. A magyar fiúválogatott az 5-8. helyért folytatja, szombaton az olaszok ellen játszik. A leányválogatott a 9-12. helyért száll harcba, először a fehéroroszok ellenében.

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Junior Fed Kupa
A csoportmérkőzések második köréből elmaradt
B csoport: Thaiföld−Magyarország 1-2 (Nappatt Nirundorn−Zádori Réka 6-2, 6-1, Thasaporn Nakló−Nagy Adrienn 5-7,6-3, 5-7, Nirundorn, Nakló−Gécsek Fanni, Nagy Adrienn 6-3, 3-6, 15-17)

A csoportmérkőzések harmadik köre
A csoport:
Egyesült Államok–Olaszország 2-1, Uruguay–Fehéroroszország 1-2
B csoport: Kanada–Magyarország 2-1 (Leylah Annie Fernandez−Gécsek Fanni 6-1, 6-2, Layne Sleeth−Nagy Adrienn 3-6, 6-3, 3-6, Fernandez, Sleeth−Gécsek, Nagy 1-6, 6-3, 10-7)
Oroszország–Thaiföld 3-0
C csoport:
Taiwan−Burundi 1-2, Ukrajna–Kolumbia 2-1
D csoport:
Japán–Argentína 2-1, Franciaország−Marokkó 3-0
Junior Davis Kupa
A csoport:
Peru–Kanada 3-0, Cseh Köztársaság–Japán 3-0
B csoport:
Horvátország–Brazília 3-0, Taiwan–Belgium 3-0
C csoport: Magyarország−Marokkó 3-0 (Buzonics Dominik−Younes Lalami Laaroussi 7-6(3), 7-6(1), Makk Péter−Soufiane El Mesbahi 6-1,6-3, Buzonics, Makk−Ismail Saadi, El Mesbahi 6-7, 6-1, 10-8)
, Egyesült Államok−Ausztrália 3-0
D csoport:Argentína–Olaszország 2-0 (Argentína nyert), Kína–Oroszország 2-1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik