Tenisz, csapat-vb: a magyar fiúk a 7., a leányok a 10. helyen végeztek

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.24. 20:25
Címkék
A Budapesten megrendezett U16-os teniszcsapat-világbajnokságon a magyar fiúválogatott a 7. a leány együttes pedig a 10. helyen végzett. Amerikai leányok kapták meg a junior Fed Kupa aranyérmét, míg a fiúknál a cseh gárda léphetett fel a junior Davis Kupa dobogójának legfelső fokára. Az időjárás ugyan nem kímélte a közel egyhetes világrandevút, ám játékosok és edzők egyaránt értékes tapasztalatokkal gazdagodtak. Egy év múlva ismét fővárosunkban randevúznak a világ legjobb tizenhat éven aluli teniszcsapatai.

Gy. Szabó Csilla Egy nap híján egy héten keresztül vendégeskedett a világ 16 legjobb tizenhat éven aluli leány- és fiú-teniszcsapata Budapesten, a Mikoviny utcai Nemzeti Edzés Központban. A szó szoros értelmében viharos hat nap volt, hiszen esőszünetek, orkán erejű széllökések, kellemetlenül hűvös idő zavarta meg az egyébként békésen indult teniszünnepet. Merthogy ennyi jó utánpótláskorú játékost egy helyen látni játszani, mindenképpen különleges élmény. Amikor a magyar szövetség jelentkezett a junior Davis és Fed Kupa-döntő rendezési jogáért ez volt az egyik szakmai érv a pályázat mellett. A másik persze az a páratlan lehetőség, hogy a házigazda automatikusan indíthatja egy-egy csapatát a küzdelemben. Ezzel a kedvezménnyel végül csak a fiúknak kellett élniük, s a sors furcsa fintora, hogy végül ők jutottak messzebb a küzdelemben, s nem a lányok, akik saját jogon vehettek részt a viadalon.Gy. Szabó Csilla Egy nap híján egy héten keresztül vendégeskedett a világ 16 legjobb tizenhat éven aluli leány- és fiú-teniszcsapata Budapesten, a Mikoviny utcai Nemzeti Edzés Központban. A szó szoros értelmében viharos hat nap volt, hiszen esőszünetek, orkán erejű széllökések, kellemetlenül hűvös idő zavarta meg az egyébként békésen indult teniszünnepet. Merthogy ennyi jó utánpótláskorú játékost egy helyen látni játszani, mindenképpen különleges élmény. Amikor a magyar szövetség jelentkezett a junior Davis és Fed Kupa-döntő rendezési jogáért ez volt az egyik szakmai érv a pályázat mellett. A másik persze az a páratlan lehetőség, hogy a házigazda automatikusan indíthatja egy-egy csapatát a küzdelemben. Ezzel a kedvezménnyel végül csak a fiúknak kellett élniük, s a sors furcsa fintora, hogy végül ők jutottak messzebb a küzdelemben, s nem a lányok, akik saját jogon vehettek részt a viadalon.

Az utolsó magyar meccs utáni utolsó kézfogás. Nagy Adrienn jobbról Fotó: MTSZ/Zádor Péter
Az utolsó magyar meccs utáni utolsó kézfogás. Nagy Adrienn jobbról Fotó: MTSZ/Zádor Péter

Az utolsó magyar meccs utáni utolsó kézfogás. Nagy Adrienn jobbról  •  Fotó: MTSZ/Zádor Péter

− Az európai térség erejét mutatja, hogy mi, akik éppen csak lemaradtunk a kvótáról, tehát a kontinensről nem tudtuk kivívni a részvételi jogot, itt a döntőben remekül helyt álltunk – nyilatkozta honlapunknak Gulyás István, az U16-os Davis Kupa csapat szövetségi kapitánya a tajvaniak ellen megnyert helyosztót követően. − Csak hajszálnyira voltunk attól, hogy akár a dobogóért küzdhessünk, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a második helyen végzett amerikai válogatottat legyőztük a csoportmérkőzések során. Nagyon elégedett vagyok a csapat teljesítményével, végül a hetedik helyet szereztük meg, ahogy tavaly is, és megmutattuk, hogy számolnia kell velünk a világnak. Nekem ennél sokkal fontosabb, hogy a fiúk olyan jó meccseket játszhattak, amilyeneket szinte soha. Nekem is tanulságos volt látni a világ több pontjáról érkezett csapatokat.

De ne szaladjunk ennyire előre. A fiúknál Sallay Péter nyerte meg fölényesen az első egyest, amivel megadta a reményt, hogy a csapat győztesen fejezheti be a sorozatot.

− Csak az eleje volt nehéz, nagyon odafigyeltem, keményen játszottam, utána már nem volt gond, és simán nyertem – adott villámértékelést a meccséről a fiú, aki az utolsó napra ismét visszakerült az együttesbe. Győzelmével igazolta is mestere, Gulyás István szavait, miszerint szerencsés helyzetben van, mert az első játékosa, Makk Péter körül nyugodtan cserélgetheti a játékosait.

Az egész héten kiválóan játszó Makk az utolsó napon azonban nem zárhatott egy szép győzelemmel, mert nyerni ugyan tudott, de sok játékra nem volt módja, hiszen ellenfele három játék után feladta a meccset.

− Én azért így is nagyon örülök, a legfontosabb, hogy győztünk, és a hetedik helyen végeztünk − kommentálta a szereplést.

Sallay Péter magabiztosan nyerte az utolsó mérkőzés első egyesét Fotó: MTSZ/Zádor Péter
Sallay Péter magabiztosan nyerte az utolsó mérkőzés első egyesét Fotó: MTSZ/Zádor Péter

Sallay Péter magabiztosan nyerte az utolsó mérkőzés első egyesét  •  Fotó: MTSZ/Zádor Péter

Ezen a csapat-világbajnokságon valahogy mindig úgy alakult, hogy amikor a lányoknak jól ment, a fiúk voltak kicsit gyengébbek, majd fordítva. Az utolsó napon sem volt másképpen, a fiúk villámgyors győzelmével párhuzamosan, a lányoknak nem sikerült hasonló produkcióval előállniuk. Mind Zádori Réka, mind Nagy Adrienn elveszítette az egyes mérkőzését.

− Nagyon elfáradtam mára, s bár a megfázásom sokat javult, és nem éreztem magam betegnek, a fáradtság csak nem múlt el. Öt döntőszettet játszottam, sokat kivett belőlem – mondta Nagy Adrienn a találkozó után, nem titkolva csalódottságát.

Pelva Gábor, utánpótlás-vezetőedző, a Fed Kupa csapat kapitánya nem osztotta játékosa véleményét:
− A lányok remekül játszottak, küzdöttek. Szerintem csak ez számít, nagyon elégedett vagyok velük. Tizenhat évesek, nekik most az a fontos, hogy minél több és minél magasabb színvonalú mérkőzést játsszanak, amire nagyszerű alkalmat kínált ez a hét. A világ csapatai közül a tizedikek lettünk, szerintem ez szép eredmény.

Az egyhetes világrandevút a lányoknál az esélyes amerikai együttes nyerte meg, míg a fiúknál a csehek lettek a bajnokok. Mindkét győztes két szettben nyerte az egyes mérkőzéseit, így a legkevésbé sem volt vitatható a fölényük.

„Jövőre veletek ugyanitt”– mondta a döntők után Richter Attila, a szövetség főtitkára, hiszen a nemzetközi szövetséggel kötött szerződés értelmében a következő junior Davis és Fed Kupa döntője is Budapesten lesz. A magyar játékosok és edzők legnagyobb örömére.

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Junior Fed Kupa
Döntő: Egyesült Államok−Japán 2-0
A 3.helyért: Kanada−Ukrajna 1-2
Az 5.helyért: Oroszország−Argentína 1-2
A 7.helyért: Olaszország−Kolumbia 2-0
A 9.helyért: Magyarország−Franciaország 0-2(Zádori Réka Anna−Giulia Morlet 6-2, 2-6, 3-6, Nagy Adrienn−Yasmine Mansouri 2-6,1-6)
A 11.helyért: Fehéroroszország−Burundi 2-1
A 13.helyért: Thaiföld−Tajvan 0-2
A 15.helyért: Uruguay−Marokkó 2-0
Junior Davis Kupa
Döntő: Cseh Köztársaság−Egyesült Államok 2-0
A 3.helyért: Horvátország−Argentína 0-2
Az 5.helyért: Japán−Olaszország 1-2
A 7.helyért: Tajvan−Magyarország 0-2(Chang Lin Tsai−Sallay Péter 3-6,0-6, Chun Hsin Tseng−Makk Péter 1-2)
A 9.helyért: Peru−Ausztrália 1-2
A 11.helyért: Brazília−Kína 2-1
A 13.helyért: Belgium−Oroszország 0-2
A 15.helyért: Kanada−Marokkó 3-0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik