Tenisz: Amarissa a felnőtt nemzetközi rajtja előtt

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.03. 09:00
Címkék
Hat egyéni és három páros nemzetközi korosztályos tornagyőzelmével a 14 esztendős Tóth Amarissa Kiara volt a 2017-es esztendő egyik legsikeresebb magyar utánpótláskorú versenyzője. A MESE Teniszklub játékosa csütörtökön utazik Törökországba, hogy első felnőttversenyén, 15.000 dollár összdíjazású ITF-tornán bizonyítsa rátermettségét. Az elmúlt év legszebb emléke azonban mégsem győzelmeihez, hanem a példaképe akadémiáján eltöltött tíz naphoz fűződik.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huVajon hányan mondhatják el magukról, hogy sikerült valóra váltaniuk gyermekkori, nagy álmukat? Ráadásul tizennégy évesen, azaz szinte még gyermekként. Tóth Amarissa Kiara azon kevesek közé tartozik, akikkel ez megtörtént. A leány 2017-ben nagyszerű évet zárt a teniszben. Hat egyéni és három páros nemzetközi tornát nyert. Decemberben például két hét alatt négy kupát gyűjtött a külföldi versenyeken.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huVajon hányan mondhatják el magukról, hogy sikerült valóra váltaniuk gyermekkori, nagy álmukat? Ráadásul tizennégy évesen, azaz szinte még gyermekként. Tóth Amarissa Kiara azon kevesek közé tartozik, akikkel ez megtörtént. A leány 2017-ben nagyszerű évet zárt a teniszben. Hat egyéni és három páros nemzetközi tornát nyert. Decemberben például két hét alatt négy kupát gyűjtött a külföldi versenyeken.

A valóra vált álom. Tóth Amarissa és Toni Nadal az akadémián
A valóra vált álom. Tóth Amarissa és Toni Nadal az akadémián

A valóra vált álom. Tóth Amarissa és Toni Nadal az akadémián

Az álom, amely valóra vált, azonban nem ez volt. Hanem a tíznapos edzőtábor, amelyet az egyik legnagyobb példaképének akadémiáján töltött el. S ha azt mondjuk, Mallorca, ebből minden teniszrajongó tudhatja, hogy Rafael Nadal az ideál, s az ő tenisziskoláján vált valóra Amarissa álma. Mindezek ismeretében pedig már nem is kell csodálkozni azon, hogy decemberben sikert sikerre halmozott. Toni Nadal dicsérő szavai szárnyakat adtak a magyar kislánynak.

Tóth Zoltán, a leánya karrierjét nagy gonddal igazgató édesapa, a büszkeség mellett a nehézségekről és az áldozatokról is nyíltan beszél:
„Bizony, sok lemondással jár ez az élet, Amarissával mindig kettesben utazunk, a mindenese vagyok, de én mindent erre tettem fel. Szerencsések vagyunk, hogy meg tudjuk oldani, de ezt nem lehet félgőzzel csinálni. Sokan támogatnak minket, az akadémiára a szponzoraink segítségével jutottunk el, a tanulásban pedig maximálisan számíthatunk Amarissa iskolájára a Klebelsberg Kuno gimnáziumra. Pedig nem is magántanuló, mégis kitűnő eredménnyel végezte eddig az osztályokat. Négyévesen kezdett játszani Csordás Attilánál, aki azonnal látta, milyen ügyes gyerek. Amarissa éppen hétéves lett, amikor bejött a Play and Stay versenyrendszer Magyarországra, és az edzője biztatására ő is belevágott. Több mint száz versenyt nyert kiskorában, s olyan rutint szerzett, amelyet a mai napig használni tud. Azt hiszem ,a legjobb időben voltunk a legjobb helyen.”

Amarissa első nagy sikerét februárban Stockholmban érte el. Első kategóriás U14-es versenyt nyert meg, szettveszteség nélkül. Az igazi dicsőség azonban már a mérkőzései lejátszása után érte, amikor a királyi teniszklub falára kihelyezett, nevével ellátott fatáblácskát véletlenül éppen a Roger Federer nevét viselő mellé akasztották. Mondhatnánk, nincsenek véletlenek, hiszen a leány másik nagy példaképe, épp a svájci teniszlegenda. S hogy a megtiszteltetést soha ne felejtse el, arról a torna szervezői gondoskodtak, hiszen még karácsonykor is kapott tőlük képeslapot, amely arra emlékeztette, hogy korántsem hétköznapi viadal győztes volt az év elején.

A Mallorcán eltöltött tíz nap után sikert sikerre halmozott a 14 éves leány
A Mallorcán eltöltött tíz nap után sikert sikerre halmozott a 14 éves leány

A Mallorcán eltöltött tíz nap után sikert sikerre halmozott a 14 éves leány

A tizennégy éves játékos szeptemberben váltott egyesületet, az MTK Budapestből a MESE teniszklubba igazolt, ahol a klub vezetőedzője, Kardhordó Szilárd irányítja edzéseit. S bár Amarissa mögött kiemelkedő eredmények állnak, a szakember mégsem beszél szívesen arról, milyen eredmények várhatóak a tanítványától pár év múlva. Ennyira fiatal versenyzőről a jósolgatást nem tartja megalapozottnak:
„Felelősségteljesen csak azt állíthatom, hogy minden esélye megvan arra, hogy egyszer nagy játékos legyen. Példaértékűen edz, figyel mindenre, amit kérek, azt megcsinálja. Nem keres kibúvókat, soha nem kell nógatnom. Jó vele dolgozni. És ami még ennél is fontosabb, ha kérdezem, értelmesen és őszintén válaszol. Nekem a jó kommunikáció a siker egyik kulcsa. Valóban kíváncsi vagyok arra mit érez, hogy látja a saját teljesítményét. Az a jó út, amikor az én rávezetésemmel ugyan, de maga is rátalál a megoldásokra. Szerencsére ebben Amarissa egyre jobb partner, neki is meg kell szoknia, hogy nálunk a tenisz így működik. Állandó és kölcsönös kommunikációval.”

Tóth Amarissának nagyszerűen végződött a 2017-es esztendő. De még ennél is különlegesebben kezdődik a 2018-as: csütörtökön utazik Törökországba, ahol élete első felnőtt, 15.000 dollár összdíjazású ITF-tornáján indul. Ráadásul a szerencse úgy hozta, hogy nyomban felkerült a főtáblára, a selejtezőkön nem kell indulnia. Az edzője szerint ez azonban csupán próba lesz, mégha igen jelentős is. Hosszútávon nem a felnőttek között, hanem saját korosztályában kell minél előkelőbb helyezést kivívnia ahhoz, hogy idővel a fiatalok Grand Slam-jein indulhasson. A lehetőségek útvesztőjében nagyon okosan, lépésről lépésre kell felépíteni manapság a fiatal ígéretek karrierjét. Az alapok mindenesetre adottak: Amarissa szerencsés alkat, jó izomzattal, ösztönösen intelligens játékstílussal és hatalmas munkabírással. A többi már csak a szakértelmen múlik. És a türelmen.

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik