Szörf: olimpiai kvótát akar a hullámok magyar hercege

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.23. 11:21
Címkék
A magyar szörfsport talán legígéretesebb fiatalja Geiger Richárd, aki sokkal ideálisabb körülmények között készülő külföldi riválisaival is lépést tart. A Mol Új Európa Alapítványa által támogatott, tavaly, 15 évesen az U19-esek mezőnyében Eb-bronzérmes versenyző novemberi vb-hatodik helyezése után már az ifjúsági olimpiára készül, így az idei legfőbb célja a Buenos Aires-i kvóta megszerzése. Persze távolabbra is tekint, 2020-ban Tokióban már a felnőttjátékokon szállna vízre.

Bruckner Vince A szörf nem tartozik a legnépszerűbb hazai sportágak közé, mégis van kire büszkének lennünk: a tavalyi U19-es világbajnokságon hatodik helyet szerző Geiger Richárd korosztályában kétségkívül a világ élmezőnyéhez tartozik. A szövetségi kapitány, Utassy Lóránd szerint csodával határos módon tart lépést a nemzetközi élmezőnnyel, olyan országok versenyzőivel, akik akár százszor nagyobb költségvetésből gazdálkodhatnak, mint a mieink. A szakember azt mondja, a hatodik hely a vb-n tenger nélküli ország versenyzőjétől akkora siker, mintha világbajnokságot nyerne. Adódik is a kérdés, a tinédzser versenyző hogyan jutott el idáig, s persze az is, miért kezdett egyáltalán szörfözni.Bruckner Vince A szörf nem tartozik a legnépszerűbb hazai sportágak közé, mégis van kire büszkének lennünk: a tavalyi U19-es világbajnokságon hatodik helyet szerző Geiger Richárd korosztályában kétségkívül a világ élmezőnyéhez tartozik. A szövetségi kapitány, Utassy Lóránd szerint csodával határos módon tart lépést a nemzetközi élmezőnnyel, olyan országok versenyzőivel, akik akár százszor nagyobb költségvetésből gazdálkodhatnak, mint a mieink. A szakember azt mondja, a hatodik hely a vb-n tenger nélküli ország versenyzőjétől akkora siker, mintha világbajnokságot nyerne. Adódik is a kérdés, a tinédzser versenyző hogyan jutott el idáig, s persze az is, miért kezdett egyáltalán szörfözni.

„A szüleim hatására kezdtem el a sportággal foglalkozni. Mivel ők is szörföztek korábban, az én esetemben is magától értetődő volt a választás” – kezdi a 16 éves sportoló.

A 15 éves Geiger Richárd jövőre az ifjúsági olimpián bizonyítana Forrás: xlsport.hu
A 15 éves Geiger Richárd jövőre az ifjúsági olimpián bizonyítana Forrás: xlsport.hu

A 15 éves Geiger Richárd jövőre az ifjúsági olimpián bizonyítana  •  Forrás: xlsport.hu

A népszerűség hiánya mellett a sportág helyzetét Magyarországon az sem erősíti, hogy nincs lehetőség edzésre egész évben, a Balatonon is leginkább csupán nyaranta lehet megfelelő munkát végezni. Ezért Richárd az év többi részében rengeteget utazik külföldre a fejlődése érdekében.

„Télen a magyarországi körülmények nem alkalmasak az edzésekre, ezért Spanyolországba és Olaszországba járok, mert ott sokkal ideálisabbak a viszonyok olyankor. Ebben az időszakban egyébként sokkal gyakrabban szerepelnek az edzésprogramban az erőnléti feladatok is.”

Ám a „nehezített körülmények” sem gátolják meg a Magyar Szörf Akadémia versenyzőjét abban, hogy lépést tartson a világ élvonalával: az U15-ösök között két éve megszerzett világbajnoki hetedik helye után a múlt novemberben az U19-esek mezőnyében a hatodik lett,nem sokkal azután, hogy az Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. Idén viszont elsősorban a jövő évi ifjúsági olimpiai szereplés kivívása lebeg a szeme előtt.

„Az a célom, hogy megszerezzem az ifjúsági olimpiai kvótát. Ahhoz, hogy jövőre Argentínába utazhassak, a világbajnokságon nem előzhet meg kettőnél több nemzet sportolója. Ezért dolgozom most keményen.”

A szörfös persze előrébb is néz a jövő évi játékoknál, hosszabb távú céljai is vannak.

„A nagy álmom a tokiói szereplés, mindent megteszek azért, hogy eljussak az felnőttolimpiára. Persze sokat kell addig dolgoznom, de végül is van még idő 2020-ig.”

És a céljai elérésében Mol Új Európa Alapítványa által nyújtott támogatást is jó célra használja Richárd: az összegből vásárolt új vitorla is segíthet neki abban, hogy megvalósíthassa terveit.

További korosztályos híreink SZÖRFBEN sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik