Súlyemelés, U15-ös Eb: Terebesi Adrián nyerte a 77 kg mindhárom aranyérmét

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.27. 19:50
Címkék
Az utóbbi esztendők egyik legnagyobb sportági sikerét érte el a súlyemelő Terebesi Adrián, az ózdiak tehetsége, aki a koszovói korosztályos Európa-bajnokságon az U15-ben a 77 kg-os súlycsoport mindhárom aranyérmét megszerezte.

Jancsó Kornél Dobogóra várták Terebesi Adriánt, csak hát az esélyt valóra is kell váltani. És az ózdiak súlyemelője azt tette: korosztályos Európa-bajnoki címet szerzett a koszovói fővárosban, Pristinában zajló U15-ös kontinensviadalon, a 77 kilósok mezőnyében.Jancsó Kornél Dobogóra várták Terebesi Adriánt, csak hát az esélyt valóra is kell váltani. És az ózdiak súlyemelője azt tette: korosztályos Európa-bajnoki címet szerzett a koszovói fővárosban, Pristinában zajló U15-ös kontinensviadalon, a 77 kilósok mezőnyében.

Korosztályos magyar csúcsokat is felállítva, nagy fölénnyel nyert Terebesi Adrián a pristinai korosztályos Eb-n az U15-ös mezőnyben Fotó: Ózdi SFC
Korosztályos magyar csúcsokat is felállítva, nagy fölénnyel nyert Terebesi Adrián a pristinai korosztályos Eb-n az U15-ös mezőnyben Fotó: Ózdi SFC

Korosztályos magyar csúcsokat is felállítva, nagy fölénnyel nyert Terebesi Adrián a pristinai korosztályos Eb-n az U15-ös mezőnyben  •  Fotó: Ózdi SFC

Egy súlycsoporttal feljebb ő tartotta ugyan lökésben az Európa-csúcsot, ez azonban még nem jelentett „helyből” garanciát arra, hogy egy kategóriával lejjebb is ő lesz a legjobb a 15 évesek összeurópai vetélkedőjén. Ám kételyek csak az első szakításáig merülhettek fel, mert onnan kezdve Adrián igazolta nem hétköznapi talentumát: leiskolázta a vetélytársakat, és 120 kilós teljesítménnyel úgy nyerte az első aranyat, hogy rögtön 10 kg előnyre tett szert közvetlen üldözőjével, a moldovai Gritencóval szemben. Lökésben pedig már első fogásával vitt mindent Fekete József tanítványa: a többiek addigra befejezték a szereplésüket, amikor ő a feje fölött magabiztosan megtartotta a 140 kilót, s máris háromszoros Európa-bajnoknak érezhette magát. Még kijött a 150 kilóra is, megküzdött a súllyal, de kilökte, így végül 270 kilogrammos összteljesítménnyel zárta pristinai fellépését – 27 kilóval előzve meg az ezüstérmest.

Hiányérzete legfeljebb azért támadhatott, mert a zsűri elvette tőle a harmadik szakításgyakorlatát (belenyomás címén), pedig a 124 kilóval korosztályos országos csúcsot is felállíthatott volna. Ám ami késik, nem múlik: a második fogásnemben már vita nélkül adta át a múltnak 145-ös, összetettben pedig a korábbi 168 kilogrammos hazai serdülőrekordjait.

Az Európa-bajnoki cím hatalmas előrelépés Terebesi Adriánnak, aki a tavalyi hasonló korosztályos eseményen – 221 kilóval - még csak hetedik volt. Azóta viszont töretlen a fejlődése, ahogyan azt az Ózdi SFC szakosztályainak vezetője, az egykori Eb-bronzérmes Fodor Emese is megerősítette

„Öt éve kezdett el emelni, és folyamatosan javul a teljesítménye. Szinte megszámlálhatatlan rekord fűződik a nevéhez minden eddigi korcsoportjában, most pedig Európa-bajnok lett U15-ben. Hatalmas öröm ez nekünk…”
Ám nem pusztán az ifjú emelőnek és ózdi klubjának jelenthet sokat a koszovói elsőség, a diadal az egész sportágé is. Ahogyan Dobos Imre, a hazai szövetség elnöke summázta nyilatkozatában:
„Joggal örülnek a magyar súlyemelés hívei: az utóbbi évek egyik legnagyobb sikere született meg ma Terebesi Adrián jóvoltából.”

A 85 kg-ban szereplő Féderer Benjámin mindkét fogásnemben és összetettben is hetedikként zárt.

Egyéb korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

KOROSZTÁLYOS EURÓPA-BAJNOKSÁG, PRISTINA (KOSZOVÓ)
U15
77 kg. Európa-bajnok: TEREBESI ADRIÁN (MAGYARORSZÁG) 270 kg (120, 150), 2. Artiom Gritenco (Moldova) 243 (110, 133), 3. Alessandro Santucci (Olaszország) 227 (95, 132)
85 kg. Európa-bajnok: Tarmenhan Babajev (Azerbajdzsán) 291 (130, 161), 2. Paul Ionita (Románia) 254 (112, 142), 3. Mert Altun (Törökország) 251 (110, 141), …7. Féderer Benjámin 225 (100, 125)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik