utanpotlassport.hu 2017.06.19 20:26 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Strandkézilabda: öröm és csalódottság az U17-es Eb után

A fiúválogatott ezüstéremmel, a leánycsapat a negyedik hely birtokában tért haza a Zágrábban megrendezett U17-es strandkézilabda Európa-bajnokságról. Penszki Gergely szövetségi edző szerint a fiúk sikere az összetartó közösségben rejlik, míg kollégája, Pinizsi Zoltán bízik benne, hogy a világbajnokságon végre a magyar leányok oldalára áll a szerencse.

Várkonyi ZsoltA fiúk döntőbe, a leányok bronzmeccsig jutottak a horvátországi U17-es strandkézilabda Európa-bajnokságon, mely pénteken indult és vasárnap zárult. Az utolsó mérkőzését mindkét csapat elveszítette Zágrábban, így a második és a negyedik hely jutott a mieinknek.

A fiúcsapatunknak nem volt könnyű dolga, hiszen rögtön a tavalyi U16-os Eb-ezüstérmes Portugália ellen kezdett – nem is sikerült jól a rajt.

„Úgy vágtunk neki a tornának, hogy nem tudtam, hol helyezzem el  csapatunkat a mezőnyben. A kerettagok fele életében először lépett pályára világversenyen” – fogalmazott Penszki Gergely szövetségi edző, aki szerint csapata az Eb alatt, sőt a mérkőzések közben is fejlődést mutatott.

A fiúk értékes bronzéremmel térnek haza

A fiúk értékes ezüstéremmel tértek haza

Az utolsó csoportmeccs után a fiúk sorsa a többi pályán játszó együttes kezében volt, mivel a három csoportból az első kettő, illetve a két legjobb harmadik helyezett jutott a negyeddöntőbe. A magyar fiúk épp a tóban hűsölve várták az eredményt, amikor edzőjük szólt nekik, hogy tapsolják meg magukat, mert bejutottak a legjobb nyolc közé. Penszki Gergely a siker kulcsát abban látta, hogy játékosai összetartó közösséget alkottak.

„A döntőben már kevés volt a lelki plusz. Az óriási tét is rányomta a bélyegét a mérkőzésre. A srácok nem tudtak olyan felszabadultan játszani, mint korábban, görcsössé vált a játékunk” - jegyezte meg a szakember. Kiemelte, hogy a válogatott bőven túlszárnyalta a várakozásokat, és nem vallott szégyent a döntőben sem.

„A döntő végén a leánycsapat is bejött a pályára. Körbeálltunk, és úgy ünnepeltünk, mintha mi lennénk a győztesek. Ugráltunk, éljeneztünk, elénekeltük az Érik a szőlőt. Két játékosom csak órákkal később tudott mosolyogni, de a többiek örömmel  vették át az ezüstérmet.”

A magyar leánycsapatot a portugál válogatott állította meg az elődöntőben, a bronzmeccsen pedig a németek ellen maradt alul, így be kellett érnie a negyedik hellyel.

„Csalódottak vagyunk, hiszen éremért utaztunk Zágrábba” – mondta Pinizsi Zoltán, a leányválogatott szövetségi edzője, miközben épp hazafelé robogtak a horvátországi kontinensviadalról. Úgy érezte, jól sikerült a felkészülés, ezért bízott az eredményes szereplésben.

„A legfontosabb meccset, a spanyolok elleni negyeddöntőt megnyertük. Az utolsó két találkozón, a portugálok és a németek ellen egy-egy momentum döntötte el, hogy nem felénk billent a mérleg nyelve. Csupán nüanszokon múlt az éremszerzés” – fogalmazott az edző, aki reménykedik benne, hogy a júliusi, mauritiusi U17-es világbajnokságon végre a magyar leánycsapat oldalára áll a szerencse.

„Folyamatosan elemezzük a hibáinkat. Vannak hiányosságok, főleg a védekezésben, a kapusteljesítményben, illetve a támadások pontosabb befejezésében: be kell lőnünk a helyzeteinket. Még fiatalok a játékosaim, érthető, ha hullámzó teljesítményt nyújtanak”- értékelt a mester, aki igyekszik mentálisan is felkészíteni az együttes tagjait az előttük álló erőpróbákra. Az edző és csapata most már csak előre tekint, és bízik az eredményes folytatásban.

További korosztályos hírek (STRAND)KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

U17-ES STRANDKÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
Fiúk
Elődöntő. Magyarország–Oroszország 2-0 (16-11, 18-16). Magyar pontszerzők: Hornyák 13, Tóth 9, Matuszka 6, Székely 4, Melnichuk 2
Döntő. Magyarország–Spanyolország 0-2 (18-19, 16-18). Magyar pontszerzők: Hornyák 14, Tóth 8, Székely 6, Gubicza 2, Matuszka 2, Melnichuk 2
Végeredmény. Európa-bajnok: Spanyolország, 2. Magyarország, 3. Németország
Leányok
Elődöntő. Magyarország–Portugália 0-2 (18-19, 22-25). Magyar pontszerzők: Benzsay 12, Braun 12, Gajdos 8, Lerant 6, Pintér 2
Bronzmérkőzés. Magyarország–Németország 1-2 (16-18, 21-12, 6-9). Magyar pontszerzők: Braun 16, Gajdos 8, Lerant 6, Wagner 6, Benzsay 5, Pintér 2
Döntő. Hollandia–Portugália 2-0 (23-20, 19-18)
Végeredmény. Európa-bajnok: Hollandia, 2. Portugália, 3. Németország, 4. Magyarország

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.

2017.09.29 17:48:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár 2-0-ra is vezetett, végül döntetlent ért el a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az FK Szutjeszka otthonában, az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában. Simon Miklós elégedett volt csapata játékával, és szerinte minden esély megvan arra, hogy kiharcolják a továbbjutást a Bozsik Stadionban.