utanpotlassport.hu 2017.06.19 20:26 Frissítve: 2017.06.19 20:35

Strandkézilabda: öröm és csalódottság az U17-es Eb után

A fiúválogatott ezüstéremmel, a leánycsapat a negyedik hely birtokában tért haza a Zágrábban megrendezett U17-es strandkézilabda Európa-bajnokságról. Penszki Gergely szövetségi edző szerint a fiúk sikere az összetartó közösségben rejlik, míg kollégája, Pinizsi Zoltán bízik benne, hogy a világbajnokságon végre a magyar leányok oldalára áll a szerencse.

Várkonyi ZsoltA fiúk döntőbe, a leányok bronzmeccsig jutottak a horvátországi U17-es strandkézilabda Európa-bajnokságon, mely pénteken indult és vasárnap zárult. Az utolsó mérkőzését mindkét csapat elveszítette Zágrábban, így a második és a negyedik hely jutott a mieinknek.

A fiúcsapatunknak nem volt könnyű dolga, hiszen rögtön a tavalyi U16-os Eb-ezüstérmes Portugália ellen kezdett – nem is sikerült jól a rajt.

„Úgy vágtunk neki a tornának, hogy nem tudtam, hol helyezzem el  csapatunkat a mezőnyben. A kerettagok fele életében először lépett pályára világversenyen” – fogalmazott Penszki Gergely szövetségi edző, aki szerint csapata az Eb alatt, sőt a mérkőzések közben is fejlődést mutatott.

A fiúk értékes bronzéremmel térnek haza

A fiúk értékes ezüstéremmel tértek haza

Az utolsó csoportmeccs után a fiúk sorsa a többi pályán játszó együttes kezében volt, mivel a három csoportból az első kettő, illetve a két legjobb harmadik helyezett jutott a negyeddöntőbe. A magyar fiúk épp a tóban hűsölve várták az eredményt, amikor edzőjük szólt nekik, hogy tapsolják meg magukat, mert bejutottak a legjobb nyolc közé. Penszki Gergely a siker kulcsát abban látta, hogy játékosai összetartó közösséget alkottak.

„A döntőben már kevés volt a lelki plusz. Az óriási tét is rányomta a bélyegét a mérkőzésre. A srácok nem tudtak olyan felszabadultan játszani, mint korábban, görcsössé vált a játékunk” - jegyezte meg a szakember. Kiemelte, hogy a válogatott bőven túlszárnyalta a várakozásokat, és nem vallott szégyent a döntőben sem.

„A döntő végén a leánycsapat is bejött a pályára. Körbeálltunk, és úgy ünnepeltünk, mintha mi lennénk a győztesek. Ugráltunk, éljeneztünk, elénekeltük az Érik a szőlőt. Két játékosom csak órákkal később tudott mosolyogni, de a többiek örömmel  vették át az ezüstérmet.”

A magyar leánycsapatot a portugál válogatott állította meg az elődöntőben, a bronzmeccsen pedig a németek ellen maradt alul, így be kellett érnie a negyedik hellyel.

„Csalódottak vagyunk, hiszen éremért utaztunk Zágrábba” – mondta Pinizsi Zoltán, a leányválogatott szövetségi edzője, miközben épp hazafelé robogtak a horvátországi kontinensviadalról. Úgy érezte, jól sikerült a felkészülés, ezért bízott az eredményes szereplésben.

„A legfontosabb meccset, a spanyolok elleni negyeddöntőt megnyertük. Az utolsó két találkozón, a portugálok és a németek ellen egy-egy momentum döntötte el, hogy nem felénk billent a mérleg nyelve. Csupán nüanszokon múlt az éremszerzés” – fogalmazott az edző, aki reménykedik benne, hogy a júliusi, mauritiusi U17-es világbajnokságon végre a magyar leánycsapat oldalára áll a szerencse.

„Folyamatosan elemezzük a hibáinkat. Vannak hiányosságok, főleg a védekezésben, a kapusteljesítményben, illetve a támadások pontosabb befejezésében: be kell lőnünk a helyzeteinket. Még fiatalok a játékosaim, érthető, ha hullámzó teljesítményt nyújtanak”- értékelt a mester, aki igyekszik mentálisan is felkészíteni az együttes tagjait az előttük álló erőpróbákra. Az edző és csapata most már csak előre tekint, és bízik az eredményes folytatásban.

További korosztályos hírek (STRAND)KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

U17-ES STRANDKÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
Fiúk
Elődöntő. Magyarország–Oroszország 2-0 (16-11, 18-16). Magyar pontszerzők: Hornyák 13, Tóth 9, Matuszka 6, Székely 4, Melnichuk 2
Döntő. Magyarország–Spanyolország 0-2 (18-19, 16-18). Magyar pontszerzők: Hornyák 14, Tóth 8, Székely 6, Gubicza 2, Matuszka 2, Melnichuk 2
Végeredmény. Európa-bajnok: Spanyolország, 2. Magyarország, 3. Németország
Leányok
Elődöntő. Magyarország–Portugália 0-2 (18-19, 22-25). Magyar pontszerzők: Benzsay 12, Braun 12, Gajdos 8, Lerant 6, Pintér 2
Bronzmérkőzés. Magyarország–Németország 1-2 (16-18, 21-12, 6-9). Magyar pontszerzők: Braun 16, Gajdos 8, Lerant 6, Wagner 6, Benzsay 5, Pintér 2
Döntő. Hollandia–Portugália 2-0 (23-20, 19-18)
Végeredmény. Európa-bajnok: Hollandia, 2. Portugália, 3. Németország, 4. Magyarország

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.08.22 15:13:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az EYOF-aranyérem megszerzése után a korosztályos Európa-bajnokságon a harmadik helyen végzett a magyar U17-es leány kézilabda-válogatott. A csapat szövetségi edzője, Bohus Bea büszke tanítványaira a kontinensviadalon elért dobogós helyért, hozzátéve, hogy fényesebb is lehetett volna az az érem.

2017.07.30 12:58:56

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Negyvenegy magyar érem született a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, hazánk első, hivatalosan is olimpiai rendezvényén. A sportolók és a szervezők hatalmas sikere, valamint a közönség naponta megnyilvánuló szeretete és érdeklődése kiemelkedő eseménnyé emelte. Az EYOF idején aktív, Percről perce című rovatunk a zárónapon is működött.

2017.07.27 14:35:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Magyar leány birkózhat az aranyéremért, ez az eddigi legjobb hírünk a szarajevói kadet Európa-bajnokságról. A szabadfogás már befejezte (volt egy ötödik helyünk), de amikor a fogásnem küzdelmei még tartottak, elkezdte a női szakág is. Merthogy a kontinensbajnokság az új versenylebonyolítási elképzelés kísérleti laboratóriuma lett…

2017.07.25 17:02:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A magyar csapatok közül elsőként – és remélhetőleg nem utolsóként – a leány-kézilabdaválogatott jutott a négy közé a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF). Bohus Bea együttese tizenegy góllal verte a norvégokat, azzal már biztosan a csoport élén végez.

2017.07.16 19:41:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hogy nemcsak a strandkézilabdát űzi mesterfokon a magyar U17-es leányválogatott, hanem hihetetlen mentális erőt is képvisel, azt a mauritiusi világbajnokság döntője is bizonyítja. A csapat a hollandok ellen a nagyon szoros küzdelemben elvesztett első szett után egyenlíteni tudott, majd a szétlövést is megnyerte. Azzal pedig a világbajnokságot is!