utanpotlassport.hu 2017.05.18 13:00 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Strandkézilabda: beugróként vb-aranyért az U17-esek – Mauritiuson

Eredetileg nem is indulhatott volna az U17-es strandkézilabda-világbajnokságon a magyar leányválogatott, egy felszabaduló helynek köszönhetően mégis indulhat az együttes Mauritiuson, s ha már igen, aranyérem a cél – rögzíti Pinizsi Zoltán szövetségi kapitány.

reb Egy évvel ezelőtt a hagyományokhoz képest visszafogottan sikerült a magyar U16-os strandkézilabdázók szereplése az Európa-bajnokságon: a lányok az ötödik, a fiúk a kilencedik helyen zártak, így aztán álom maradt az idei korosztályos világbajnokságon való részvétel.

strandleanyok

Aranyéremért utaznak Mauritiusra az U17-es lányok

A lányok azonban nem várt lehetőséget kaptak.

„Nagyjából három héttel ezelőtt derült ki, hogy a negyedik helyezett norvégok nem indulnak a vébén, így az európai szövetség felkért minket a szereplésre, amire persze nagy örömmel mondtunk igent – avat be a részletekbe Pinizsi Zoltán szövetségi kapitány. – Több szempontból is hatalmas lehetőség. Egyrészt, világbajnokságon szerepelni mindig különleges esély, hiszen a legjobbak ellen mutathatjuk meg, mit tudunk. Másrészt Mauritiusra azért nem mindennap utazik el magyar ember, így a lányoknak nem akármilyen élményben lesz részük. A harmadik és legfontosabb szempont, hogy kvalifikációt lehet szerezni az ifjúsági olimpiára.”

A korosztályos játékokon nemenként tíz ország csapata vehet részt, a házigazda Argentínáén kívül kilenc kvótát osztanak ki a Buenos Aires-i U17-es vb-n (az ifjúsági olimpián egyébként csapatonként kilenc játékost nevezhetnek, amely eltér az Eb-ken megszokott tíz fős kerettől). Kvótát a legjobb három európai (továbbá két-két ázsiai és amerikai, illetve egy-egy afrikai és óceániai) ország kap, így a magyaroknak fontos a jó szereplés.

A júliusi, 16 csapatos mauritiusi világbajnokságon Argentína, Paraguay és Horvátország lesz a magyarok csoportellenfele. Pinizsi Zoltán pedig annak dacára annak, hogy a társaság beugróként indulhat, grandiózus terveket fogalmaz meg:
„Meg akarjuk nyerni a világbajnokságot. A magyar hagyományok alapján ez egyáltalán nem irreális cél, ráadásul elődöm, Gróz János is elmondta, milyen kevésen múlt a négy közé kerülés a tavalyi Európa-bajnokságon. Sok tényezőtől függ a szereplésünk, de a felkészülés során teszünk azért, hogy a szerencse is mellénk szegődjön.”

A munkát május elején megkezdő társaságnak előbb azonban június 16-18-án Zágrábban lesz jelenése, a horvát városban rendezik meg az U17-es Európa-bajnokságot.

További korosztályos hírek (STRAND)KÉZILABDA a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.11 14:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is részt vett a kecskeméti úszóünnepen, az Univer 24-en. A maratoni versenyen az iskolások óránkénti váltásban szálltak vízbe, a hatfős felnőttváltók pedig szombat éjjel 12 órás versenyen mérték össze tudásukat. Hosszú Katinka köszöntőjében a világ legjobb sportjának nevezte az úszást.

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.