utanpotlassport.hu 2017.05.18 13:00 Frissítve: 2017.05.18 13:01

Strandkézilabda: beugróként vb-aranyért az U17-esek – Mauritiuson

Eredetileg nem is indulhatott volna az U17-es strandkézilabda-világbajnokságon a magyar leányválogatott, egy felszabaduló helynek köszönhetően mégis indulhat az együttes Mauritiuson, s ha már igen, aranyérem a cél – rögzíti Pinizsi Zoltán szövetségi kapitány.

reb Egy évvel ezelőtt a hagyományokhoz képest visszafogottan sikerült a magyar U16-os strandkézilabdázók szereplése az Európa-bajnokságon: a lányok az ötödik, a fiúk a kilencedik helyen zártak, így aztán álom maradt az idei korosztályos világbajnokságon való részvétel.

strandleanyok

Aranyéremért utaznak Mauritiusra az U17-es lányok

A lányok azonban nem várt lehetőséget kaptak.

„Nagyjából három héttel ezelőtt derült ki, hogy a negyedik helyezett norvégok nem indulnak a vébén, így az európai szövetség felkért minket a szereplésre, amire persze nagy örömmel mondtunk igent – avat be a részletekbe Pinizsi Zoltán szövetségi kapitány. – Több szempontból is hatalmas lehetőség. Egyrészt, világbajnokságon szerepelni mindig különleges esély, hiszen a legjobbak ellen mutathatjuk meg, mit tudunk. Másrészt Mauritiusra azért nem mindennap utazik el magyar ember, így a lányoknak nem akármilyen élményben lesz részük. A harmadik és legfontosabb szempont, hogy kvalifikációt lehet szerezni az ifjúsági olimpiára.”

A korosztályos játékokon nemenként tíz ország csapata vehet részt, a házigazda Argentínáén kívül kilenc kvótát osztanak ki a Buenos Aires-i U17-es vb-n (az ifjúsági olimpián egyébként csapatonként kilenc játékost nevezhetnek, amely eltér az Eb-ken megszokott tíz fős kerettől). Kvótát a legjobb három európai (továbbá két-két ázsiai és amerikai, illetve egy-egy afrikai és óceániai) ország kap, így a magyaroknak fontos a jó szereplés.

A júliusi, 16 csapatos mauritiusi világbajnokságon Argentína, Paraguay és Horvátország lesz a magyarok csoportellenfele. Pinizsi Zoltán pedig annak dacára annak, hogy a társaság beugróként indulhat, grandiózus terveket fogalmaz meg:
„Meg akarjuk nyerni a világbajnokságot. A magyar hagyományok alapján ez egyáltalán nem irreális cél, ráadásul elődöm, Gróz János is elmondta, milyen kevésen múlt a négy közé kerülés a tavalyi Európa-bajnokságon. Sok tényezőtől függ a szereplésünk, de a felkészülés során teszünk azért, hogy a szerencse is mellénk szegődjön.”

A munkát május elején megkezdő társaságnak előbb azonban június 16-18-án Zágrábban lesz jelenése, a horvát városban rendezik meg az U17-es Európa-bajnokságot.

További korosztályos hírek (STRAND)KÉZILABDA a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.07.16 19:41:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hogy nemcsak a strandkézilabdát űzi mesterfokon a magyar U17-es leányválogatott, hanem hihetetlen mentális erőt is képvisel, azt a mauritiusi világbajnokság döntője is bizonyítja. A csapat a hollandok ellen a nagyon szoros küzdelemben elvesztett első szett után egyenlíteni tudott, majd a szétlövést is megnyerte. Azzal pedig a világbajnokságot is!

2017.07.12 18:29:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Százszázalékos teljesítménnyel jutott a magyar leányválogatott a mauritiusi U17-es strandkézilabda-világbajnokság középdöntőjébe. A csapat ezzel még egy lépéssel közelebb került az ifjúsági olimpiai kvalifikációhoz.

2017.07.12 17:49:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Két nappal a guimaraesi serdülő és ifjúsági asztalitenisz Európa-bajnokság előtt mentették fel a munkavégzés alól Szabó Krisztiánt, az ifjúsági leányválogatott szakvezetőjét. Honlapunk értesülése szerint az egyik serdülő leányjátékostól, valamint a szakmai stáb egyik tagjától érkezett bejelentés a szövetséghez, amelyben súlyos etikai vétséggel vádolják a trénert.