utanpotlassport.hu 2017.05.18 13:00 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Strandkézilabda: beugróként vb-aranyért az U17-esek – Mauritiuson

Eredetileg nem is indulhatott volna az U17-es strandkézilabda-világbajnokságon a magyar leányválogatott, egy felszabaduló helynek köszönhetően mégis indulhat az együttes Mauritiuson, s ha már igen, aranyérem a cél – rögzíti Pinizsi Zoltán szövetségi kapitány.

reb Egy évvel ezelőtt a hagyományokhoz képest visszafogottan sikerült a magyar U16-os strandkézilabdázók szereplése az Európa-bajnokságon: a lányok az ötödik, a fiúk a kilencedik helyen zártak, így aztán álom maradt az idei korosztályos világbajnokságon való részvétel.

strandleanyok

Aranyéremért utaznak Mauritiusra az U17-es lányok

A lányok azonban nem várt lehetőséget kaptak.

„Nagyjából három héttel ezelőtt derült ki, hogy a negyedik helyezett norvégok nem indulnak a vébén, így az európai szövetség felkért minket a szereplésre, amire persze nagy örömmel mondtunk igent – avat be a részletekbe Pinizsi Zoltán szövetségi kapitány. – Több szempontból is hatalmas lehetőség. Egyrészt, világbajnokságon szerepelni mindig különleges esély, hiszen a legjobbak ellen mutathatjuk meg, mit tudunk. Másrészt Mauritiusra azért nem mindennap utazik el magyar ember, így a lányoknak nem akármilyen élményben lesz részük. A harmadik és legfontosabb szempont, hogy kvalifikációt lehet szerezni az ifjúsági olimpiára.”

A korosztályos játékokon nemenként tíz ország csapata vehet részt, a házigazda Argentínáén kívül kilenc kvótát osztanak ki a Buenos Aires-i U17-es vb-n (az ifjúsági olimpián egyébként csapatonként kilenc játékost nevezhetnek, amely eltér az Eb-ken megszokott tíz fős kerettől). Kvótát a legjobb három európai (továbbá két-két ázsiai és amerikai, illetve egy-egy afrikai és óceániai) ország kap, így a magyaroknak fontos a jó szereplés.

A júliusi, 16 csapatos mauritiusi világbajnokságon Argentína, Paraguay és Horvátország lesz a magyarok csoportellenfele. Pinizsi Zoltán pedig annak dacára annak, hogy a társaság beugróként indulhat, grandiózus terveket fogalmaz meg:
„Meg akarjuk nyerni a világbajnokságot. A magyar hagyományok alapján ez egyáltalán nem irreális cél, ráadásul elődöm, Gróz János is elmondta, milyen kevésen múlt a négy közé kerülés a tavalyi Európa-bajnokságon. Sok tényezőtől függ a szereplésünk, de a felkészülés során teszünk azért, hogy a szerencse is mellénk szegődjön.”

A munkát május elején megkezdő társaságnak előbb azonban június 16-18-án Zágrábban lesz jelenése, a horvát városban rendezik meg az U17-es Európa-bajnokságot.

További korosztályos hírek (STRAND)KÉZILABDA a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.09.05 23:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Drámai módon szenvedett vereséget Vátzi Bálint a kötöttfogás 100 kg-os döntőjében az athéni kadet-világbajnokságon, de Takács István szerdán pótolhatja az elveszett aranyat, miután a 76 kg-ban a fináléba jutott. A világbajnok Szőke Alex harcban van a 85 kg bronzérméért. A fogásnem első öt világbajnoki címe három földrész öt országába jutott.

2017.09.01 22:47:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Két bronzérmet szerzett a Portugáliában zajló U19-es öttusa Európa-bajnokságon a magyar fiúválogatott. Burcsik Barnabás és a csapat egyaránt a dobogó harmadik fokára léphetett a hullámvölgyekkel tarkított nap végén. A vívás megint kifogott a magyarokon, de a futás és a lövészet végül éremhez segítette őket.

2017.08.24 09:55:44

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Fantasztikus rajt: aranyérmet szerzett a Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor összeállítású 4×100 m-es fiú gyorsváltó az Indianapolisban zajló junior úszó-világbajnokságon, míg Holló Balázs 400 m gyorson szerzett ezüstérmet.

2017.07.30 12:58:56

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Negyvenegy magyar érem született a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, hazánk első, hivatalosan is olimpiai rendezvényén. A sportolók és a szervezők hatalmas sikere, valamint a közönség naponta megnyilvánuló szeretete és érdeklődése kiemelkedő eseménnyé emelte. Az EYOF idején aktív, Percről perce című rovatunk a zárónapon is működött.

2017.07.27 14:35:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Magyar leány birkózhat az aranyéremért, ez az eddigi legjobb hírünk a szarajevói kadet Európa-bajnokságról. A szabadfogás már befejezte (volt egy ötödik helyünk), de amikor a fogásnem küzdelmei még tartottak, elkezdte a női szakág is. Merthogy a kontinensbajnokság az új versenylebonyolítási elképzelés kísérleti laboratóriuma lett…