Sporttáborok: vakációakció három budapesti egyesületből

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.28. 14:28
Címkék
Összeállításunkban három nagy múltú fővárosi egyesület nyári sporttáborkínálatát vettük szemügyre. Megállapíthattuk: széles sportági palettáról választhatnak szünidei elfoglaltságot a gyerekek, no és persze a szüleik.

Lakner Gábor Véget ért a tanév, beköszöntött a vakáció, ami azt is jelenti, hogy eljött a nyári táborok ideje. A gyerekek – és szüleik – megszámlálhatatlanul sok lehetőség közül választhatnak, de a színes palettán továbbra is megtalálhatók a sporttáborok. Ezek lehetőséget nyújtanak arra, hogy valaki megbarátkozzon egy-egy sportággal, vagy aki már elmélyedt egyikben-másikban, az nyáron se essen ki a gyakorlatból. Összeállításunkban három, sok szakosztályt működtető fővárosi sportegyesület – a Budapesti Honvéd, a KSI SE és az MTK Budapest – szünidei sportprogramjaiba tekintünk bele.Lakner Gábor Véget ért a tanév, beköszöntött a vakáció, ami azt is jelenti, hogy eljött a nyári táborok ideje. A gyerekek – és szüleik – megszámlálhatatlanul sok lehetőség közül választhatnak, de a színes palettán továbbra is megtalálhatók a sporttáborok. Ezek lehetőséget nyújtanak arra, hogy valaki megbarátkozzon egy-egy sportággal, vagy aki már elmélyedt egyikben-másikban, az nyáron se essen ki a gyakorlatból. Összeállításunkban három, sok szakosztályt működtető fővárosi sportegyesület – a Budapesti Honvéd, a KSI SE és az MTK Budapest – szünidei sportprogramjaiba tekintünk bele.

Little boys martial arts fighters isolated
Little boys martial arts fighters isolated

Neves utánpótlásedzők felügyelete alatt a veszélyesnek látszó mozdulatok sem azok  •  Forrás: ksi.hu

A Budapesti Honvéd táborainak kezdete és vége attól függ, hogy az adott sportágban mikor ér véget, és mikor kezdődik a versenyszezon. Amennyiben az alapozó táborokat is beleszámítjuk, akkor a piros-fehérek összes, tehát mind a tizennégy szakosztálya tart nyári tábort. A klasszikus szünidei programok helyszíne mindig az egyesület valamelyik létesítménye, míg az edzőtáborokat már külső helyszíneken bonyolítják le. A táborok egy része nyitott – például a tornászok, az úszók és a karatésok is szívesen látják a nem honvédos fiatalokat, míg más szakosztályok elsősorban a saját versenyzőiket foglalkoztatják a szünidőben is.

„Elmondhatjuk, hogy növekszik a táborlakók létszáma. Az idén a fejlesztési, korszerűsítési munkálatok miatt több szakosztálynak is nehezebb tábort tartani, de mindenki igyekszik megoldani ezeket a problémákat, tudván, hogy utána jobb körülmények között fogadhatják a sportolni vágyókat. Ebből fakadóan – a munkálatok zárultával – rohamos bővülést várunk a következő években a táborozók számában is. Szeretnénk a lehetőségeinket és kapcsolatunkat a Magyar Honvédséggel kihasználva tematikus tábort is indítani” – enged bepillantást a körülményekbe Imre Géza világbajnok, olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó, a Budapesti Honvéd sportigazgatója.

A KSI SE sportági palettája is rendkívül színes, nyolc szakosztály több turnusban vár kezdőket és haladókat egyaránt. A napközi jellegű sporttáborokban igyekeznek megismertetni és megszerettetni a fiatalokkal a különféle sportágakat, méghozzá a jelenlegi utánpótlás-versenyzők aktív részvételével. A gyerekek jellemzően nem csupán azzal a sportággal barátkozhatnak meg, amelynek táborába jelentkeztek, kiegészítő foglalkozásokon másba is belekóstolhatnak az ügyességi vetélkedők és a kulturális programok mellett. A jégkorong-, a kézilabda-, az ökölvívó, a sportlövő- és a tornaszakosztály nem tart napközi jellegű, nyitott tábort, ezek a műhelyek saját versenyzőiket várják. Amennyiben ezeket is számba vesszük, a Honvédhoz hasonlóan a KSI-ről is elmondható, hogy valamennyi szakosztály lehetőséget ad a nyári sportolásra, ami a kék-sárgák esetében tizenhárom sportágat jelent.

„A KSI SE mindig igyekezett kihasználni a nyár nyújtotta lehetőségeket a sportági bemutatkozásokra, tehetségkutatásra, napközis táborok szervezésével. Korosztályos szakembereink ilyenkor igyekeznek a rendszeres mozgás lehetőségeit megmutatni a fiataloknak, amivel megnyerhetjük őket a napi sportolásnak, a későbbi versenyzésnek, illetve az élsportnak – mondja Preiszler Gábor, az egyesület alelnöke. – A terveink között szerepel olyan nyári program indítása, amely hasonló jelleggel, de minden szakosztályunk részvételével lehetőséget biztosítana a sportolni vágyóknak és a sportágat keresőknek is. Ennek a lényege az lenne, hogy a jelentkezők és a szüleik folyamatos sportág-, illetve edzésforgásban megismerhetik, megszerethetik és kiválaszthatják a nekik legmegfelelőbb testmozgási formát.”

Nyari_tabor_kajak
Nyari_tabor_kajak

A forróságban kifejezetten jólesik a vízisport  •  Forrás: mtk.hu

Az MTK Budapest sem marad el a többiektől, rengeteg lehetőséget nyújt a gyerekeknek, hogy a nyáron is nívós körülmények között, szakemberek segítségével sportolhassanak. Olyan egyéni sportokat is kipróbálhatnak, mint a ritmikus gimnasztika, a kajak-kenu vagy a karate, ráadásul a csapatsportokban is nagy a repertoár. Az utóbbiak iránt érdeklődök a röplabda-, valamint a labdarúgó-szakosztály által kínált táborok közül választhatnak, természetesen több turnusban.

„Alapvetően nyitott a táborunk, nálunk döntő többségben kívülről érkező gyerekek fordulnak meg, de akadnak persze olyanok is, akik az MTK-ban sportolnak – mondja a kék-fehérek kajak-kenu táborát vezető Rajna András, aki már a nyári szünet első hetét is a Népszigeten töltötte, táboroztatással. – Igyekszünk megszerettetni a sportágat a résztvevőkkel, de nem kizárólag kajakozunk, hanem amolyan multisporttábort tartunk. Arra azért ügyelni kell, hogy ezeken a programokon nem élsportolók vesznek részt, így óvatosan kell adagolni a terhelést, hiszen senkinek sem jó, ha a fiatalok a harmadik napon már lépni sem tudnak. A táborok népszerűek, akadnak visszatérő vendégeink, a létszám azonban turnusonként változó. Az a tapasztalatom, hogy a nyári szünet elején kevesebben jönnek, aztán viszont beindul a nagyüzem.”

Hát persze, valamikor ki is kell pihenni az iskolai fáradalmakat…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik