Sportlövészet: nem jött össze az újabb kvóta az ifjúsági olimpiára

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.18. 23:23
Címkék
A győri ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyen nem sikerült kvótát szerezniük a magyar sportlövőknek. A fiú puskások mezőnyében Pekler Zalán már tavaly kivívta az indulás jogát, így ő az egyetlen biztos utazó a Buenos Aires-i ötkarikás játékokra. Joó Éva sportági koordinátor szerint a hazai pálya ezúttal hátránynak bizonyult, a fiatalok nem bírták el a rájuk nehezedő terhet.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA győri 10 méteres légfegyveres Európa-bajnokság nyitányaként, vasárnap ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyt rendeztek az Audi Arénában. Az európai térség fiatal sportlövőinek ez volt a második s egyben utolsó lehetőség arra, hogy megváltsák a Buenos Aieresbe szóló repülőjegyüket. Ennek megfelelően népes és igen erős mezőny gyűlt össze a viadalra, amelynek magyar részről csak három szakágban volt tétje. A fiú puskások között Pekler Zalán már tavaly, a bakui kontinensviadalon kiharcolta az indulás jogát, így csupán a leány pisztolyosok és puskások, valamint a fiú pisztolyosok mezőnyében volt okunk izgalomra.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA győri 10 méteres légfegyveres Európa-bajnokság nyitányaként, vasárnap ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyt rendeztek az Audi Arénában. Az európai térség fiatal sportlövőinek ez volt a második s egyben utolsó lehetőség arra, hogy megváltsák a Buenos Aieresbe szóló repülőjegyüket. Ennek megfelelően népes és igen erős mezőny gyűlt össze a viadalra, amelynek magyar részről csak három szakágban volt tétje. A fiú puskások között Pekler Zalán már tavaly, a bakui kontinensviadalon kiharcolta az indulás jogát, így csupán a leány pisztolyosok és puskások, valamint a fiú pisztolyosok mezőnyében volt okunk izgalomra.

Gáspár Lalita döntőbe jutott és éppen lecsúszott az olimpiai kvalifikációról Fotó: Róth Tamás
Gáspár Lalita döntőbe jutott és éppen lecsúszott az olimpiai kvalifikációról Fotó: Róth Tamás

Gáspár Lalita döntőbe jutott, és éppen lecsúszott az olimpiai kvótáról  •  Fotó: Róth Tamás

A fiú puskások álltak először lőállásba, s annak ellenére némi csalódást okozott a magyarok szereplése, hogy mindenki jól tudta, ebben a szakágban már megvan a kvóta. A legelőkelőbb helyen, vagyis a huszadikon Wittman Péter végzett, így a nyolcas döntőnek közelébe sem kerültek. S bár a szakvezetés szerint Wittman Péter és Hammerl Soma tudása és az aznapi eredmények alapján akár joggal számíthatott volna fináléra, igazi tét nélkül, senki sem bánkódott túl sokáig ennek elmaradásán. A figyelem éppen ezért gyorsan az őket követő leány pisztolyosok versenyére terelődött. A rutinos Nagy Vivientől és két kevésbé tapasztalt társától, Fábián Sárától és Komáromi Krisztina Pannától azonban titokban mindenki döntős szereplést remélt. S kicsit még titkosabban kvótaszerzést is. Végül sem egyik, sem másik nem jött össze, a lányok messze elmaradtak a legjobb nyolc eredményétől. A fiatal Fábián Sára a 12., Nagy Vivien pedig a 17. helyen fejezte be az alapszakaszt, s ezzel a versenyt is.

− Nagy teher volt a vállamon, soha életemben még így nem izgultam, s ezért nagyon rosszul is lőttem – mondta szomorúan a verseny után Nagy Vivien, a Cél-Tudat SE pisztolyosa. – Jó ideje mindenkitől csak azt hallottam, milyen fontos ez a kvótaszerzés, nagyon szerettem volna bizonyítani. Egy hete éjszakánként sem tudtam másra gondolni, úgyhogy most csak arra vágyom, hogy kialhassam magam. Sajnálom, ami történt, hiszen mostanáig csakis erre készültem.

Az események azonban pörögtek tovább, nem volt idő a szomorkodásra. A pisztolyos fiúk következtek, akikkel szemben a legszerényebb igényeket támasztotta a szakvezetés. Tőlük már a döntőbe jutás is kisebbfajta bravúrnak számított volna. Ezt minden hozzáértő tudta, így ahogy az események haladtak előre, az izgalmat egyre inkább az aggodalom váltotta fel a magyar táborban. Meglesz-e az annyira vágyott plusz kvóta? A fiú pisztolyosoknál a papírforma jött be, és ismét ifi olimpiás hely nélkül maradtunk. Versenyzőink a döntő közelébe sem kerültek.

És jött az utolsó felvonás, a puskás lányoké. A legesélyesebbeké. Hurai Viktória, Horváth Lea és Gáspár Lalita lépett a lőállásba, mint a magyar tábor utolsó reménysége. Lélegzetvisszafojtva figyelte a népes magyar tábor az elektromos kijelzőket, s szinte hallható volt a megkönnyebülés sóhaja, amikor Gáspár Lalita neve az alapszakasz végére a 7. helyre került. Ez ugyanis azt jelentette, hogy a 17 éves angyalföldi versenyző a nyolcas döntőbe jutott, ahol bármi megtörténhet, hiszen mindenki nulláról indul.

A várva várt finálé azonban nem a magyar reményeknek megfelelően alakult. Lalita két helyet előbbre lépve végül az ötödik helyen végzett, így éppen lemaradt a kvótaszerzésről. Az ifjúsági olimpiára ugyanis minden szakágban az első három helyezett kvalifikálta magát. De a puskás lányok győri fináléjában a magyar versenyző elé került két orosz egyikének az eredménye kiesett, így gyakorlatilag negyedik lett a listán.

Életem legrosszabb döntője volt – mondta könnyeit törölgetve Lalita, akit hosszú perceken át vigasztaltak a társai és az edzői a finálé után.

A szövetség sportági koordinátora, Joó Éva nem véletlenül beszélt a nap végi értékelésében arról a lelki teherről, amely a fiatalok vállát nyomta ezen a vasárnapon:
A hazai pálya úgy látszik ezúttal nem előny, inkább hátrány volt a versenyzőinknek. Leginkább a tehetetlenség bosszant, nem tudtam a gyerekeknek segíteni abban, hogy a terhet könnyebben viseljék. Fiatalok, ezt még meg kell tanulniuk. A mi sportágunkban szinte minden fejben dől el, ezért olyan technikákat kell kitalálnunk, amelyekkel ezt megkönnyíthetjük nekik.

Ifjúsági olimpiai kvalifikációs verseny, Győr
A magyar versenyzők helyezése. Puska. Fiúk: 20. Wittmann Péter, 23. Takács Csaba Antal, 24. Hammerl Soma. Leányok: 5. Gáspár Lalita, 21. Horváth Lea, 29. Hurai Viktória
Pisztoly. Fiúk: 18. Polgár János, 21. Iszpravnik Péter, 30. Tamási Péter. Leányok: 12. Fábián Sára, 17. Nagy Vivien, 39. Komáromi Krisztina Panna

Egyéb korosztályos hírekSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik